hirdetés

A tüdőrák modern sugárterápiája

A megbetegedési és halálozási statisztikák élén járó tüdőrá- kok kezelésének egyik sarokköve a sugárkezelés. Az utóbbi évtizedekben ezen a diszciplínán belül is jelentős technikai fejlődésnek lehettünk tanúi. Az intenzitásmodulált és képve- zérelt sugárkezelés (IMRT és IGRT), valamint a sztereotaxiás sugárkezelés (SBRT) technikai feltételei a hazai centrumok- ban is széleskörűen rendelkezésre állnak, melyek alkalmazá- sa a mellkasi sugárterápiában is egyre inkább előtérbe kell, hogy kerüljön. A modern technikák alkalmazása a tüdőrák sugárkezelésében lehetővé teszi, hogy egyre több betegnél végezzünk gyógyszerekkel (kemo-, ill. immunterápiával) kombinált sugárkezelést és érhessünk el mind jobb klinikai eredményeket, ugyanakkor a mellékhatások előfordulási arányát csökkentsük. Jelen munkánkban ebbe a fejlődésbe adunk betekintést a tüdőrák különböző stádiumainak meg- felelően. Magy Onkol 64:255–261, 2020
Kulcsszavak: tüdőrák, sugárterápia, modern technikák, SABRT, IMRT, IGRT

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bajcsay András, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Budapest
a szerző cikkei

Jánváry Zsolt Levente, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ
a szerző cikkei

Ladányi Katalin, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ
a szerző cikkei

Pócza Tamás, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ
a szerző cikkei

Major Tibor, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Semmelweis Egyetem Onkológiai Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

Polgár Csaba, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Semmelweis Egyetem Onkológiai Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.