hirdetés

A verapamil kedvező hatásai 1-es típusú diabetesben

Egy új kutatás szerint a kalciumcsatorna-blokkoló verapamil 1-es típusú diabetesben csökkenti az inzulinszükségletet és a hipoglikémiás epizódok előfordulását.

hirdetés

A hasnyálmirigy béta-sejtjeinek fokozatos működéskiesése az 1-es típusú diabetes alapvető pathogenetikai jellemzője, de folyamat megállítására jelenleg nincs ismert terápia. A verapamil béta-sejtműködést megőrző hatásáról Nature Medicine-ben 2018. július 9.-én online megjelent közleményben számoltak be Prof. Dr. Anath Shalev és munkatársai (University of Alabama at Birmingham (UAB) Comprehensive Diabetes Center). A kettős vak, placebóval ellenőrzött Fázis II klinikai vizsgálatba (NCT02372253) olyan 1-es típusú diabetesben szenvedő 26 felnőtt beteget vettek be, akik diabetesére 3 hónapnál nem régebben derült fény. A randomizáció után a betegek egyik csoportja orális verapamilt, a másik csoport placebót kapott az inzulin mellé 12 hónapig.

A vizsgálatot már 2014-ben eltervezték, mivel ugyanezen munkacsoport állatkísérletekben már megfigyelte, hogy a kalcium-csatorna-gátló verapamil downregulálja a béta-sejtek apoptózisát megindító „thioredoxin-interacting” fehérjét (TXNIP-t). A verapamil ilyen módon segíti a még meglévő béta-sejtműködések megmaradását – melyek 1-típusú diabetesben szenvedő betegekben is tovább megmaradnak, mint eddig hittük. Ugyancsak az UAB munkatársai 2016-ban emberekben is igazolták, hogy 1-es és 2-es típusú diebetesben szenvedő betegek átlagos éhomi vércukorszintje verapamil adagolása mellett csökken.

Az 1 évig tartó vizsgálatot 11 verapamilt kapó és 13 placebót kapó beteg fejezte be. A verapamil kezdeti adagja 120 mg/nap volt, melyet jó tolerancia esetén 360 mg/napra emeltek. Igazítás után a stimulált C-peptid értéke a verapamil csoportban lényegesen magasabb volt a placebo csoport betegeihez képest 3 és 12 hónap múlva is (P=0,0334 és P=0,0377). A verapamil kezelést kapó betegek jelentősen magasabb százaléka maradt a stimulált C-peptid görbe alatti területben (AUC) 3 és 12 hónap múlva egyaránt (P=0,491 és P=0,0451).

A verapamil adásával csökkent az 1-es típusú diabetesben szokásos inzulinkezelés fokozatos növelésének igénye. Kiinduláskor a két csoportban 0,26E/kg volt a szükséges napi adag. 12 hónap után az inzulinigény a verapamil csoportban 27%-kal, a placebo csoportban viszont 70%-kal nőtt (P=0,0312), ami arra utal, hogy a verapamil szedésekor lassabb volt a béta-sejtes működés romlása. Az átlagos HbA1c szintek mindkét csoportban azonosak maradtak (6% és 7%), bár HbA1c szint a 6. hónapban egy kissé (nem szignifikánsan) csökkent a verapamil csoportban (P=0,0803).

Hipoglikémia (≤2,2 mmol/l, vagy ≤40 mg/dl) a verapamil csoportban 0,5 esemény/hónap gyakorisággal, a placebo csoportban 2,7 esemény/hónap gyakorisággal következett be (P=0,0387). Súlyos, küldő segítséget igénylő hipoglikémiás esemény nem történt. A szerzők szerint a kevesebb hipoglikémiás esemény valószínűleg az alacsonyabb inzulinadagok következménye.

A mellékhatások általában mérsékeltek voltak, és egyik sem igényelt dóziscsökkentést, vagy a kezelés megszakítását. Az egyetlen gyakori mellékhatás a verapamil csoportban a mérsékelt székrekedés volt, ami a gyógyszer jól ismert mellékhatása. A verapamil a normontenziós betegeknél nem okozott vérnyomásesést, ilyen módon nem volt különbség a verapamilt szedők és a placebót szedők vérnyomása között. A pulzusszám és a szív ultrahang normális maradt.

A verapamil az első olyan kezelés, mely jelentős mértékben segít a béta-sejtes funkció megőrzésében, és az 1-es típusú diabetesben szenvedő beteg saját inzulin-termelésének fenntartásában. A kezelés biztonságos, jól tolerálható, olcsó és könnyen hozzáférhető. A jól ismert és széles körben használt vérnyomáscsökkentő verapamilt már több mint 30 éve törzskönyvezte az FDA, de a béta-sejtes működés javítása nem szerepel az indikációk között, ezért ebben az indikációban a szerzők nem javasolják generalizált használatát.

Bár ezt a vizsgálatot friss (3 hónapnál nem régebbi) 1-es típusú diabetesben szenvedő betegeken végezték, de Dr. Shalev szerint a kezelés előnyös lehet a régebben fennálló diabeteses esetén is, amennyiben a béta-sejtek működése még valamennyire megőrződött. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Nature Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.