hirdetés

A vércukor kicsit emelkedik, a szívbetegségek kockázata nagyon

Az egyik rossz hír, hogy a vércukorszint kisfokú emelkedése is 69 százalékkal fokozza az ischaemiás kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A másik rossz hír, hogy ez olyanok esetében is igaz, akik nem szenvednek cukorbetegségben.

hirdetés

Az adatok egy olyan vizsgálatból származnak, melyet több mint 80 ezer résztvevő bevonásával végeztek a koppenhágai egyetemen, és eredményeit a Journal of the American College of Cardiology című lapban hozták nyilvánosságra.

Marianne Benn, a koppenhágai egyetemi kórház főorvosa, a koppenhágai egyetem docense ezt mondja: „Azt eddig is tudtuk, hogy hypercholesterinaemia és cukorbetegség kapcsán az átlagosnál nagyobb az ischaemiás szívbetegségek kialakulásának esélye, mostani vizsgálatunkban azonban a vércukorszint szerepét külön elemeztük. Meglepő megfigyelésünk, hogy hosszabb távon a vércukorszint mégoly kismérvű emelkedése is veszélyes – és a negatív hatásért önmagában a glukóz a felelős.”

Bár cukorbetegségben nem szenvedő egészséges személyeknél az éhomi vércukorszint normális (6 mmol/l alatti) lehet, a kutatók most azt találták, hogy évek alatt a vércukorszint 1 mmol/l-rel történő emelekdése 69 százalékkal fokozza meg a szívroham kockázatát.

A kutatók most a The Copenhagen General Population Study, a The Copenhagen City Heart Study és a Copenhagen Ischemic Heart Disease Study nevű vizsgálatok adatait tekintették át, melyek összesen 80522 dániai lakost öleltek fel. A felsorolt kutatások azonban nem voltak elégségesek a kardiovaszkuláris betegségek és a magas vércukorszint közötti esetleges összefüggések dokumentálására. A vizsgálatot végzők szerint a résztvevőknél olyan közös fizikális problémák vagy egyéb közös jegyek állhattak fenn, melyek befolyásolhatták a testsúlyt és a szív állapotát. Mindezzel együtt azonban úgy vélik, hogy a vércukorszint közvetlen hatást gyakorol a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulására, annak mechanizmusa azonban még nem tisztázott, hogy pontosan milyen úton. Végkövetkeztetésük szerint az egészségi állapot javítása érdekében összességében csökkenteni kellene a bevitt cukrok mennyiségét.

Borge Nordestgaard, a koppenhágai egyetemi kórház főorvosa, a koppenhágai egyetem egészségtudományi és orvosi karának professzora arra hívja fel a figyelmet, hogy „az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a halálesetek 6 százaléka kórosan magas vércukorszintre vezethető vissza valamilyen módon. Ennek fényében eredményeink potenciálisan jelentős befolyást gyakorolhatnak a szívbetegségek és az ebből eredő halálozás megelőzését célzó programok megtervezésére világszerte.”

A WHO adatai szerint évente 17 millió ember hal meg szívproblémákkal összefüggő betegségben, és a következő években e szám további emelkedése várható.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.