hirdetés

Acetil-szalicilsavval a preeclampsia ellen

A preeclampsia kialakulása az esetek közel 2/3-ában elkerülhető acetil-szalicilsav szedésével.

hirdetés

A közelmúltban hozta a New England Journal Medicine azt a cikket, mely egyértelmű bizonyítékot talált az acetil-szalicilsav (innentől ASA) preeclampsiát megelőző hatására. A vizsgálat, melynek szerzői a King’s College és az exeteri egyetem neves előadói voltak azt találták, hogy az egyszeri, 150 mg-os dózisban szedett ASA 62%-kal csökkenti a preeclampsia kialakulási esélyét. Ez a koraszülési ráta mellett az anyai és magzati mortalitást is jelentősen csökkenti.

A preeclampsia a terhességek 2%-ában jelentkezik. Egyes adatok szerint ennél jóval gyakrabban, a terhességek közel 6%-ában van jelen. Ennek oka, hogy a kór sokszor nehezen észrevehető, enyhe tünetekkel zajlik. A betegség leginkább a 2. trimeszterben, a 20. hét körül kezdődik. A preeclampsia rizikófaktorai között az elhízás, a cukorbetegség, a hypertónia, a vesebetegség és a korábban már átélt preeclampsia szerepelnek. Fenti kondíciók jelentősen emelik a betegség megjelenési esélyét. A preeclampsia egy betegségcsoport, minek közös jellemzője a rapidan kialakuló magasvérnyomás és proteinuria. Magzati oldalon véráramlási zavarral kell számolni, minek folyományaként az embrió nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Következménye lehet az alacsony születési súly vagy éppen a koraszülés. Súlyos esetekben görcstevékenységgel és egyes szervi elégtelenségekkel társult kórforma, eclampsia jöhet létre. Az eclampsia életveszélyes mind az anyára, mind a magzatra nézve. Újabb adatok szerint a preeclampsia tehető felelőssé a legtöbb anyai és magzati halálesetért. Becslések szerint világszerte, éves szinten 76 000 anya és közel 500 000 újszülött veszíti életét a betegség miatt. 

Korábban már történtek vizsgálatok az ASA preeclampsiát megelőző szerepéről. Az elmúlt évek vizsgálati eredményeit áttekintve (több, mint 30 ilyen volt) azt lehet mondani, hogy napi 50-150mg ASA 10%-kal képes csökkenteni a betegség incidenciáját. Az adatok nem voltak egységesek a kezelés megkezdésének idejéről. Egyes szerzők a 16. hetet tartották vízválasztónak. Az ez előtt megkezdett ASA szedést látták a leghatékonyabbnak a magzati károsodás elkerülésének érdekében. A 16. hét után indított ASA-nak ellentmondásos eredményei születtek. Aktuálisan nincsenek ajánlások az ASA szedéséhez terhességben. A WHO a 20. hetet megelőzően ajánl meg nem határozott dózisú ASA-t a veszélyeztetett terheseknek. Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság ajánlása szintén konkrétumok nélkül tesz javaslatot acetil-szalicilsav szedésre.

Angol kutatók multicentrikus (13 országban lebonyolított), kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatukba összesen 1776 kismamát vontak be, akiknél eleve nagy esély volt preeclampsia kialakulására. Beválasztás előtt rizikóbecslés történt a fent leírt kockázati tényezők figyelembe vételével és azok kiterjesztésével. Felmérték az összes kockázati faktort, beleértve a családi és terhességi anamnézist, a testsúlyt és a  vérnyomást, regisztrálták a fennálló cukorbetegséget, mérték az artéria uterina pulzációs indexét. Ezen felül biomarkereket is meghatároztak: a terhesség-asszociált plazma protein A-t és a placenta növekedési faktort. A vizsgálat két karján ASA-t ill. placebot kaptak a várandósok. ASA-ból 1x150 mg-ot szedettek a kismamákkal, melyet valahol a 11. és a 14. terhességi hét között indítottak. A gyógyszert egészen a 36. hétig kellett bevenni. Végeredmények szerint az ASA karon az esetek 1,6%-ában jelentkezett a preeclampsia, míg a plecebo karon 4,3%-ban. Az eredmények azt támogatják, hogy a veszélyeztetett terheseknek rutinszerűen adjanak acetil-szalicilsavat.

Nicolaides és Wright vizsgálatszervező professzorok kommentárja: „nagyjából az elmúlt 10 évben meg tudtuk határozni azokat a kockázati tényezőket, melyek a preeclampsiára hajlamosítanak. Ezek alapján választottuk ki a kismamákat vizsgálatunkhoz. Kutatásunk a nagy esetszámnak köszönhetően egyértelműen bizonyítja, hogy az ASA hatékony a preeclampsia megelőzésében. Azt már az első trimesztertől fogva szedetni kell a veszélyeztetett kismamákkal. Konkrét ajánlásunk segítségével remélhetőleg meg fogjuk tudjuk változtatni a klinikai gyakorlatot.”

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.