hirdetés

Alacsony adiponektinszint és a terhességi diabétesz

Egy a Diabetes Care című lapban megjelent tanulmány szerint a terhességi diabétesz kockázata közel hétszer nagyobb azoknál a túlsúlyos nőknél, akik terhesség előtt levett vérmintájában alacsony adiponektinszinteket mértek.

hirdetés

Egyre több közlemény foglalkozik egy, a zsírszövetben termelődő hormon, a korábbi vizsgálatok az inzulinrezisztencia, a gyulladás és szívbetegségek kialakulásával szemben védelmet nyújtó adiponektin szerepével.

A Diabetes Care szakfolyóiratban újonnan megjelent tanulmány során a kutatók a Kaiser Permanente HealthConnect® elektronikus egészségügyi adatbázisban szereplő adatok felhasználásával mintegy 4000 nőt azonosítottak, akinél  1985 és 1996 között a rutin ellátás során vérvétel történt, majd gyermeket szültek. A vizsgált csoportban 256 nőnél alakult ki terhességi diabétesz. Az adatok elemzése során azt találták, hogy a normál testsúlyú asszonyoknál, alacsony adiponektinszintek mellett 3,5-ször magasabb volt a gesztációs diabétesz kialakulásának valószínűsége a hasonló testsúlyú, de normális adiponektinszintű csoport tagjaihoz képest. A túlsúlyos, de magas adiponektinszintű nők esetében a terhesség során 1,7-szer nagyobb eséllyel alakult terhességi diabétesz, míg azoknál, akiknél a legalacsonyabb értékeket mérték, a terhességi diabétesz kockázata 6,8-szorosára nőtt.

Monique M. Hedderson, PhD, a Kaiser Permanente kutató munkatársa (Division of Research, Oakland, Kalifornia), a vizsgálat vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy megfigyeléseik alapján már a fogamzás előtt mód lenne az állapot kialakulásának megelőzését célzó beavatkozásra. Hangsúlyozta, az adiponektinszint-meghatározás egyszerű, nem költséges eljárás, amely alkalmas lehet a terhességi diabétesz magasabb kockázatának kitett nők azonosítására.

A tanulmány szerzői szerint, a terhesség előtti alacsony adiponektinszint és diabétesz kockázat közti kapcsolat a vizsgált populációban igen szignifikáns, és még szorosabb az összefüggés magasabb testtömegindexű (BMI) nők esetében, akkor is, ha az adatokat egyéb társváltozókra ­– mint például a cukorbetegség előfordulása a családban, etnikai hovatartozás, dohányzás, vércukorszint és inzulinszint –, korrigálták. A tanulmány azon nők bevonásával készült, akik a Kaiser Permanente egészségi állapot felmérő, multifázisos, követéses vizsgálatban való részvételre önként jelentkeztek. Következésképp, a vizsgálati csoportba tartozók egészségtudatossága az átlagos populációét meghaladhatta. A tanulmányban értékelt csoport összetétele azonban rendkívül változatos volt etnikai hovatartozás és iskolai végzettség tekintetében.

A terhesség során jelentkező terhességi diabétesz vagy glükózintolerancia gyakori állapot, amelynek negatív következménye a normálisnál nagyobb súlyú magzat születése, illetve szülési komplikáció lehet. Terhességi diabéteszben szenvedő nőknél hétszer nagyobb gyakorisággal alakul ki a későbbi élet folyamán 2-es típusú diabétesz, és gyermekeik nagyobb a valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, utóbb maguk is cukorbetegek.

Dr Hedderson szerint az alacsony adiponektin szintek terhességi diabétesz közti kapcsolat olyan nőknél is kimutatható volt, akiknél a cukorbetegséggel összefüggésbe hozható hagyományos rizikófaktorok, például túlsúly, nem álltak fenn, ezért, annak alacsony értéke már a fogamzás előtt a kockázatra figyelmeztető, szignifikáns klinikai biomarker lehet. Az adiponektinszint meghatározása a terhesség korai szakaszában ugyancsak segítséget nyújthat a magasabb kockázatú nők azonosításában, alkalmat adva a terhességi diabétesz korai felismerése és kezelése. Hozzátette, „további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy életmód-változtatással, az étrend és fizikai aktivitás módosításával elérhető-e az adiponektinszint növelése”.

Forrás: Medical News Today

Dr. K. Zs.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.