hirdetés

Allopurinol ischaemiás szívbetegségben

Az ALL-HEART vizsgálat szerint a köszvényben rendszeresen használt allopurinol nem csökkentette a kardiovaszkuláris (CV) események számát ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegekben.

hirdetés

Az ALL-HEART vizsgálat (Allopurinol and Cardiovascular Outcomes in Ischemic Heart Disease) vizsgálat eredményeit az European Society of Cardiology (ESC) 2022. augusztus 27-i ülésén adták elő.

A köszvény kezelése

Az allopurinol egy xanthin-oxidáz bénító, így csökkenti a szérum húgysavszintet és az oxidatív stresszt.  A kezelés általában jól tolerálható, bár egyes betegeknél bőrkiütés jelenik meg, ami néha súlyos, sőt fatális lehet, Stevens-Johnson szindrómába vagy toxikus epidermális nekrolízisbe megy át Bőrkiütés megjelenésekor azonnal abba kell hagyni az allopurinol adagolást.

Kardiovaszkuláris betegségben a szérum húgysav értékek szerepe ellentmondásos és a fontosságáról az utóbbi időben különböző vélemények jelentek meg: a megfigyeléses vizsgálatokban változóak voltak az eredmények, az intervenciós vizsgálatokban (melyekben rendszerint 100-nál kevesebb résztvevő szerepelt) viszont az olyan faktorok valószínű javulásáról számoltak be, mint a vérnyomás, az endotheliális funkció, a bal kamrai hipertrófia, vagy a carotis intima/média vastagsága. Egyesek jótékony hatásáról számoltak be akut koronária-szindrómában és koronária-bypass graftokban is. A szerzők egy  előző saját vizsgálatunkban a krónikus stabil anginában és igazolt art. koronária betegségben (CAD-ban) szenvedőkön a mellkasi fájdalmak és az edzésidő javulását észlelték.

Tehát az allopurinol kardiovaszkuláris történésekre ischaemiás szívbetegekben gyakorolt fő hatásairól eddig nem végeztek nagy, prospektív, randomizált vizsgálatokat, ezért indították az ALL-HEART prospektív, randomizált, nyílt, de végpontjában vak, multicentrikus vizsgálatot. Az Egyesült Királyság 424 általános orvosi gyakorlatából ismert ischaemiás – de köszvényben nem szenvedő - szívbetegeket vettek a vizsgálatba, és 2014 februártól 2021. szeptemberig követték őket. A résztvevők találomra 1:1 arányban a szokásos kezelésüket-, vagy amellé még napi 600 mg allopurinolt kaptak.

A vizsgálat többnyire decentralizált módon folyt az első 6 hetet követően, de Angliából és Skóciából begyűjtötték a National Health Service-ből (NHS) a kórházi felvételekre és a halálozásra vonatkozó adatokat is.  A résztvevőket átlagosan 4,8 évig követték. Az allopurinol csoportból 258  beteg (a résztvevők 9,0%-a), a szokásosan kezelt csoportból 76 beteg (az összes résztvevő 2,6%-a) nem volt követhető. A vizsgálat végére az allopurinol-os csoport 57,4%-a kilépett a randomizált vizsgálatból. A szérum húgysav középértéke a kiindulási 0,34 mmol/literről a kezelés hatodik hetére 0,18 mmol/literre (340 µmol/l-ről 180 µmol/literre) csökkent, tehát a kezelés a húgysav-csökkentés tekintetében hatásos volt.

Összesen 5721 beteg volt alkalmas a végső kiértékelésre, 639 betegnél volt észlelhető elsődleges esemény, melyek között a nem halálos MI, a nem halálos stroke, a kardiovaszkuláris halál szerepelt. Az elsődleges események számában gyakorlatilag nem volt különbség a két csoport között (HR: 1,04). A másodlagos kimenetel tekintetében (ide tartozott a primer események bármely végpontja, és az összes halálozás) sem volt különbség a két csoport között, tehát „a vizsgálat mindenben határozottan negatív volt”.

Nem volt különbség a kiinduláskor feljegyzett életkor, nem, eGFR, vagy diabetes, MI, szívelégtelenség, perifériás artériás betegség, stroke, vagy TIA (transient ischemic attack) szerint sem. Biztonságossági szempontból sem különbözött a két csoport. A súlyos mellékhatások száma a két csoportban megegyezett, a kezeléssel összefüggő, halálos végű súlyos mellékhatás (SAE) nem fordult elő.

Egy negatív antioxidáns vizsgálat

Az előadás felkért hozzászólója, Leslie Cho doktornő (Cleveland Clinic, Ohio) elmondta, hogy a pragmatikus elrendezésű kiváló vizsgálat egy másik negatív antioxidáns vizsgálatot jelent. Evvel a vizsgálattal is van három probléma ugyanúgy, mint az antioxidáns vizsgálatokkal általában. Az első probléma maga az antioxidáns, a „xanthin oxidáz gátló” oxidatív stresszben ugyanis nem a xanthin oxidáz a főszereplő, hanem a nitrogén-oxid, az endotheliális nitrogén-oxid szintáz és a mitochondriális myeloperoxidáz. Az sem elhanyagolható, hogy a betegek több mint 57%-a abbahagyta az allopurinol szedését. Az optimális kezelésben részesülő betegek többnyire antioxidánsokat szednek: sztatinokat, angiotenzin-konvertáló enzim gátlókat, angiotenzin receptor blokkolókat, béta-blokkolókat.

A betegek idősebbek voltak, átlagosan 72 évesek. Ilyen módon az ALL-HEART vizsgálat egy krónikus angina-vizsgálat, krónikus CAD vizsgálat – az egyik legmodernebb, időseken végzett CAD vizsgálat. A LoDoCo, vagy az ISCHEMIA vizsgálatban 63 év volt az átlag, a betegek ismert betegségekkel rendelkeztek, előzetesen sokuk revaszkularizáción esett át.

Ebben a vizsgálatban és a többi anitoxidáns vizsgálatban is azt látjuk, hogy a betegeket nem az oxidatív stressz, vagy az antioxidás szintek alapján választják ki. Egyértelműen bizonyított, hogy az oxidatív stressz közrejátszik az atherosclerosis pathogenezisében, így az antioxidás vizsgálatok egyre-másra negatív eredménnyel zárulnak. Jelenleg nincs megbízható mérőeszközünk az oxidatív stressz globális szintjének mérésére, már pedig ha nem tudjuk mérni a beteg oxidatív stressz szintjét a kiinduláskor, akkor nem tudjuk mérni a kezeléseknek a globális oxidatív stresszre gyakorolt hatását sem.

Cho szerint az antioxidás vizsgálatok jövőbeli sikeréhez három fontos tényező szükséges: 1.: a megfelelő beteget kell a megfelelő időben kiválasztani. 2.: az oxidatív stressz méréséhez megbízható biomarker szükséges, csak így lehet megállapítani, hogy a kezelés működik-e. 3.: az oxidatív stressz legnagyobb célpontjai ellen működő célzott kezelésekre van szükség.

Dr. B. Hadley Wilson (University of North Carolina School of Medicine orvosprofesszora, az American College of Cardiology alelnöke) az ALL-HEART vizsgálatot fontosnak és érdekesnek nevezte. hangsúlyozta, hogy a kardiológusok és mások évek óta nagy érdeklődéssel fordulnak a koronária ischaemiás események megelőzése érdekében az allopurinol, mint gyulladás-ellenes, xanthin-oxidáz gátló anyag felé. Ebben a jól kialakított, jól végzett vizsgálatban nem csökkent az olyan fontos kardiovaszkuláris események száma, mint a szívinfarktus, vagy a stroke, vagy a kardiovaszkuláris halálozás. Kissé kiábrándítóak az eredmények, de egy fontos kérdésre mégis választ kaptunk: ischaemiás szívbetegségben az allopurinol helyett más gyógyszert kell keresni.

Forrás:

Jeffrey S. ALL-HEART: no benefit of allopurinol in ischemic heart disease. Medscape Medical News > Conference News > ESC 2022. August 28, 2022.

European Society of Cardiology (ESC) Congress 2022. Hotline 3. Presented August 27, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.