Anakinra súlyos állapotú COVID-19 betegeknek

Egy 3. fázisú, randomizált vizsgálatban a standard kezelés mellett adott anakinra jelentősen javította a magas suPAR-szinttel rendelkező COVID-19 betegek gyógyulási esélyét és állapotát.

Az anakinra, egy rekombináns interleukin (IL)-1 receptor antagonista, amely mind az IL‑1 alfa, mind az IL-1 béta aktivitását gátolja, és 70%-kal csökkentette a súlyos légzési elégtelenséghez vezető állapotromlás kockázatát egy korábbi nyílt, 2. fázisú, a koncepciót bizonyító vizsgálatban.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy az oldható urokináz‑plazminogénaktivátor-receptor (suPAR) szérumszintje jelezheti a súlyos betegség és a légzési elégtelenség progressziójának fokozott kockázatát a COVID-19 fertőzésben szenvedőknél.

A korábbi eredményekkel alátámasztva a SAVE-MORE vizsgálat (suPAR-vezérelt anakinra‑kezelés a COVID-19 súlyos légzési elégtelenség kockázatának és korai kezelésének validálására) egy kulcsfontosságú, megerősítő, 3. fázisú, kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálat, amely az anakinra-kezelés korai megkezdésének hatékonyságát és biztonságosságát értékelte kórházba került, mérsékelt vagy súlyos COVID-19 betegeknél.

A Nature Medicine című folyóiratban szeptember 3-án közzétett SAVE-MORE tanulmányban a kutatók 594 COVID-19-ben szenvedő felnőttet azonosítottak, akiket 37 görögországi és olaszországi központban láttak el, és akiknél a legalább 6 ng/ml-es plazma suPAR‑szint alapján fennállt a légzési elégtelenség kialakulásának kockázata.

A vizsgálat elsődleges célja az volt, hogy felmérjék a korai anakinra-kezelés hatását a súlyos lefolyású COVID-19 betegséggel veszélyeztetett betegek klinikai állapotára, mindezt az Egészségügyi Világszervezet 11 pontos, ordinális klinikai progressziós skálájának (WHO-CPS) megfelelően, a kezelés megkezdése után 28 nappal. Minden beteg standard ellátásban részesült, beleértve a fizikai tünetek, az oximetria és az antikoaguláció rendszeres ellenőrzését. A súlyos (WHO besorolás alapján) súlyos állapotú betegek naponta 6 mg dexametazont kaptak intravénásan 10 napon át. A betegeket randomizálták, 405-en kaptak anakinrát, 189-en pedig placebót. A vizsgálatban résztvevők mintegy 92%-ának súlyos tüdőgyulladása volt a WHO COVID-19 osztályozása szerint. A betegek átlagéletkora 62 év volt, 58%-uk férfi, és az átlagos testtömegindexük 29,5 kg/m2.

A 28. napra az anakinrával kezelt betegek közül 204 (50,4%) teljesen felépült, és nem volt kimutatható vírus RNS a szervezetükben, ugyanez a szám a placebo csoportban 50 (26,5%) volt (P<0,0001). 28 napon belül az anakinrával kezelt betegek közül arányaiban szignifikánsan kevesebben haltak meg (13 beteg, 3,2%), mint a placebo csoportban (13 beteg, 6,9%). A WHO-CPS-pontszámok medián csökkenése a kiindulási értéktől a 28. napra 4 pont volt az anakinrával kezelt csoportban és 3 pont a placebocsoportban, ami statisztikailag szignifikáns különbséget jelent (P<0,0001). A WHO-CPS-en mind az öt másodlagos végpontnál az anakinra szignifikáns előnyöket mutatott a placebóval szemben. Ezek közé tartozott a WHO-CPS abszolút csökkenése a 28. és a 14. napon a kiindulási értékhez képest; a szekvenciális szervi elégtelenség értékelésének abszolút csökkenése a 7. napon a kiindulási értékhez képest; és mind a kórházból, mind az intenzív osztályról való elbocsátásig eltelt átlagos idő szignifikánsan rövidebb volt az anakinrával kezelt csoportban a placebóhoz képest (1 nap, illetve 4 nap).

A nyomonkövetés során a laboratóriumi eredmények a következőket mutatták: az abszolút limfocitaszám szignifikáns növekedését a 7. napon, a keringő IL-6 szint szignifikáns csökkenését a 4. és a 7. napon, valamint a plazma C-reaktív protein (CRP) szintjének szignifikáns csökkenését a 7. napon.

Súlyos, a kezeléssel összefüggő mellékhatásokról 16%-ban számoltak be az anakinra és 21,7%‑ban a placebo esetében; ezek közül a leggyakoribbak a fertőzések voltak (8,4% az anakinra és 15,9% a placebo esetében). A következő leggyakoribb súlyos, a kezeléssel összefüggő mellékhatások a lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladás, szeptikus sokk és többszervi diszfunkció, szepszis és tüdőembólia voltak. A leggyakoribb nem súlyos, kezeléssel járó, nemkívánatos események a májfunkciós értékek emelkedése és a hiperglikémia (mind az anakinra-, mind a placebocsoportban), valamint a nem súlyos vérszegénység (az anakinrával kezelt csoportban kevesebb) voltak.

A vizsgálat eredményeit több tényező is korlátozta, többek között a kritikus állapotban lévő COVID-19 betegek hiánya és a suPAR alkalmazásának korlátai az egyes kórházi környezetekben. Ugyanakkor, az eredmények igazolják a korábbi SAVE nyílt, 2. fázisú vizsgálat eredményeit. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a suPAR-t minden olyan COVID‑19 beteg felvételekor meg kell mérni, aki nem igényel oxigént, illetve aki orr‑ vagy maszkos oxigénellátásra szorul, és ha a suPAR-szint 6 ng/ml vagy magasabb, az anakinra‑kezelés megfelelő terápia lehet.

A citokinvihar-szindróma továbbra is kihívást jelent a kezelésben

Sokan, akik COVID-19-ben halnak meg, a citokinvihar-szindróma és a hozzá kapcsolódó akut légzési distressz szindróma jellemzőivel járó hiperinflammációban szenvednek. A SAVE‑MORE vizsgálat eredményei ellentétben állnak a canakinumab egy másik, nemrégiben végzett, randomizált vizsgálatával, amely a placebóhoz képest nem mutatott ki számottevő előnyöket a COVID-19 tüdőgyulladással kórházba került betegek kezelésében.

Néhány kulcsfontosságú különbség azonban volt a vizsgálatok között. Az egyik, hogy az anakinra az IL-1 alfa és az IL-1 béta jelátvitelt is blokkolja, míg a canakinumab csak az IL‑1 bétát köti. A SARS-CoV-2-fertőzött endothelium pedig különösen fontos forrása lehet az IL‑1‑alfa‑nak, amely nem targete a canakinumabnak.

Más tanulmányokban is vizsgálták az IL-6 gátlását a COVID-19 betegek kezelésében, de az adatok ellentmondásosak voltak.

A COVID-19-hez társuló citokinvihar viszonylag egyedi, csak enyhén emelkedett például az IL-6, a CRP és a ferritin szintje. A SAVE-MORE tanulmány azonban arra enged következtetni, hogy a célzottabb kezelések, mint például az anakinra, lehetővé tehetik az anticitokin kezelés korábbi bevezetését, és támogatják az IL-1-blokád anakinrával történő alkalmazását a súlyos COVID-19 tüdőgyulladás esetében.

A súlyos betegség kockázatának előrejelzése

A COVID-19 betegek kezelésének egyik legnagyobb kihívása a súlyos betegség kockázatának kitett betegek azonosítása, akiknél indokolt lenne a korai beavatkozás gyulladáscsökkentő terápiával. A gyulladás biomarkerei közül a suPAR szintje a legerősebb előrejelzője a súlyos betegségnek. Ebben a vizsgálatban a magas suPAR-szinttel rendelkező betegek az anakinra előnyeit élvezték, szemben a placebót kapó betegekkel. Ez a vizsgálat remek példa arra, hogy a suPAR-szint felhasználható a magas kockázatú betegek azonosítására, akiknél különösen előnyösek lehetnek a gyulladást célzó terápiák.

Az eredmények összhangban vannak azzal a hipotézissel, hogy azok a betegek, akiknél a gyulladásos folyamatok a legkifejezettebbek, azok profitálhatnának a leginkább a hiperinflammatorikus kaszkád anakinra vagy más interleukin-antagonisták segítségével történő célzott kezelésből. Mivel a suPAR-szint a magas kockázatú betegség legjobb előrejelzője, nem meglepő, hogy a magas suPAR-szinttel rendelkező betegek számára előnyös a gyulladásos folyamatok célzott kezelése.

Összegezve, az anakinra hatékonyan javítja a magas suPAR-szinttel rendelkező COVID-19 betegek gyógyulási esélyét. A suPAR könnyen mérhető point-of-care paraméter, ezért a suPAR‑t használó célzott terápia hatékony lehet az anakinra előnyeit élvező betegek beazonosításában.

Az azonban, hogy az anakinra hatékony-e az alacsonyabb suPAR-szinttel rendelkező betegeknél (

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/958284#vp_1

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.