hirdetés

Mégsem olyan jelentős a „citokin vihar” COVID-19-ben?

Egy új kutatás szerint az immunrendszer túlzott aktivitása, az u.n. „citokin vihar” nem játszik komoly szerepet a COVID-19 fertőzés súlyosabb formáiban. Ez az adat gyökeres ellentétben áll több előzetes kutatás eredményével.

hirdetés

Dr. Peter Pickkers és munkatársai, akik egyedülálló módon összehasonlították a válságos állapotban lévő COVID-19 betegek, a bakteriális szepszisben szenvedők, a traumát- és a szívmegállást elszenvedett súlyos betegek citokin szintjeit, maguk is meglepődtek az eredményeken. A keringő citokin koncentráció a COVID-19 betegekben alacsonyabb volt a más betegségben szenvedő, intenzív kezelésre szoruló betegekben mérhetőkhöz képest.

 k adataihoz képest –  Először fordult elő, hogy a citokineket a különböző betegségekben szenvedőkön azonos módszerekkel mérték. Eredményeik meggyőzően igazolták, hogy a keringő citokin koncentráció nem magasabb, hanem éppen alacsonyabb a más betegségben szenvedők adataihoz képest – mondta el Dr. Pickkers. (A tanulmány levél formában jelent meg a JAMA-ban 2020. szeptember 3.-án.)

A citokinek összehasonlító mérése

Normális esetekben a gyulladást kiváltó kisméretű fehérjék, a citokinek elősegítik a sérülések, a fertőzések és egyéb betegségek utáni gyógyulást. A „citokin vihar” természete pontosan nem meghatározott, de számos kutató véleménye szerint a COVID-19 következtében fellépő túlzott gyulladásos válaszról van szó, amelyben -több tényező mellett- igen nagy szerepet tulajdonítottak a citokineknek. Az azonban nem volt világos, hogy vajon a citokin viharok a különféle betegségekben szenvedőket ugyanolyan módon érintik-e? Dr. Matthijs Kox, Dr. Pickkers és munkatársai (Radbound University Medical Center in Nijmegen, Hollandia) a JAMA-ban 2020. szeptember 3-ai számában levél formában megjelent tanulmányukban először számoltak be olyan összehasonlító vizsgálatról, amelyben a keringő citokin koncentrációt azonos módszerekkel mérték a különböző betegségekben szenvedő, intenzív osztályon kezelt betegekben. A holland Radbound University Medical Center intenzív osztályán 2020. március 11 és április 27. között kezelt,  gépi lélegeztetésre szoruló 46 akut respiratorikus distressz szindrómában (ARDS-ben) szenvedő COVID-19-es betegének szérumában megmérték  a citokinek, neveztesen a tumor nekrózis faktor (TNF), az interleukin-6 (IL-6) és az interleukin-8 (IL-8)  szintjeit. Az eredményeket 51 szeptikus shockban plusz ARDS-ben, 15 ARDS nélküli szeptikus shockban, 30 kórházon kívüli szívmegálláson túlesett és 62 politraumatizált beteg eredményeivel hasonlították össze. (A nem COVID-19-ben szenvedők adatai régebbről származtak).

Előzetes eredmények

A szeptikus shockban és ARDS-ben szenvedőkhöz képest a COVID-19-ben szenvedők TNF, IL-6 és IL-8 értékei alacsonyabbak voltak. Már a TNF különbségei is statisztikailag szignifikánsnak mutatkoztak (P<0,01), de a különbségek az IL-6-nál, mint az IL-8-nál még jelentősebbek voltak (P<0,001). A COVID-19-es betegek szérumában jelentősen alacsonyabb volt az IL-6 és IL-8 koncentráció, mint az ARDS nélküli szeptikus shockban szenvedők szérumában. A COVID-19-es betegek vérében az IL-8 koncentráció alacsonyabb volt, mint a szívmegállást túlélőkében, az IL-8 mértéke megegyezett a COVID-19-es és a traumás betegek vérében. A COVID-19-es és a kórházon kívüli szívmegállásos, vagy traumás betegek IL-6 értékei nem különböztek egymástól. A TNF szintek COVID-19-es betegekben magasabbak voltak a traumás betegekéhez képest.

Persze a vizsgálat korlátja a kis betegszám korlátokat is hordoz, de a kutatók az előzetes feldolgozás alapján azt találták, hogy a COVID-19-re nem jellemző a citokin vihar, ezért továbbra is kérdéses, hogy COVID-19-ben a citokinek elleni kezelés hatásos-e? A kutatók ezért vizsgálják a különféle citokincsökkentő terápiák pl. az IL-1 gátló anakinra és szteroidok hatását, és tervezik, a COVId-19 hosszú idejű immunrendszeri hatásainak elemzését is, azt, hogy a SARS-CoV-2 milyen hosszú immunszuppressziv hatást fejt ki.

Elégséges egy viharhoz?

Bár a holland eredmények a legtöbb eddig született adattal ellentétesek, akadnak olyanok is, amelyek alátámasztják azokat. Ilyen a Dr. Tadamitsu Kishimoto (Immunology Frontier Research Center at Osaka University, Japán) és munkatársainak a PNAS 2020. augusztus 21-i számában online megjelent közleménye, melyben arról számolnak be, hogy a bakteriális ARDS-ben, vagy szepszisben szenvedőkhöz képest szintén alacsonyabb IL-6 értékeket találtak COVID-19-es betegekben. Dr. Kishimoto szerint a COVID-19-es betegekben fellépő súlyos légzési elégtelenség a bakteriális szepszistől eltérő immunreakcióra utal. A SARS-CoV-2 vírus közvetlenül az endotheliális sejteket fertőzi meg és aktiválja,  és nem a macrophagokat, amelyek aktivitása a szepszisben fokozódik. A SARS-CoV-2 vírus okozta súlyos légzőszervi megbetegedésben szerinte valóban fellép a citokin vihar csökkent, de még mindig kissé magasabb IL-6 mellett.

Források:

McNamara D. Unexpected results in new COVID-19 ’cytokine storm’ data. Medscape Medical News. September 08, 2020.

Kox M, Waalders NB, Kooistra EJ, et al. Cytokine levels in critically ill patients with COVID-19 and other conditions. JAMA published online September 3, 2020. Doi.10.1001/jama.2020.17052.

Sujin Kang, Toshio Tanaka, Hitomi Inoue, et al. IL-6 trans-signaling induces plasminogen activator inhibitor-1 from vascular endothelial cells in cytokine release syndrome. PNAS September 8, 2020 117 (36) 22351-22356. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.