Idősek COVID-19 fertőzésének lehetséges gyógymódjai

Az Aging című szaklap egyik cikke azt szerint az idősekben jelentősen nagyobb mortalitással járó koronavirus-betegségek megelőzhetők, illetve kezelhetők lehetnek a különböző szenolitikumokkal és öregedés elleni szerekkel.

Már a legelső, COVID-19-cel foglalkozó, Lancetben publikált retrospektív vizsgálat is megállapította, hogy az idős kor szignifikánsan növeli a COVID-19 megbetegedés kórházi mortalitását. A mortalitásnövekedést tovább fokozzák az életkorral összefüggő betegségek, így a diabétesz és a szívkoszorúsér-betegség, ahogy az idősödéssel összefüggő szekretoros fenotípus (SASP, senescence-associated secretory phenotype), azaz a fokozott IL-6-termelés is. A CDC-nek az USA lakosságán mért adatai szerint a betegség mortalitása a 85 éven felettieknél a legnagyobb: 10-27%-os, ezt követi a 65-84 évesek mortalitása 3-11%-kal, majd az 55-64 éveseké 1-3%-kal, a 20-54 éveseké <1%-kal, a fiatalabbaké pedig nullát közelítő arányban. Az idősek fogékonysága a SARS-CoV, a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 közeli rokona által okozott fertőzésre is nagyobb.

 Milyen biológiai mechanizmusok állhatnak a kronológiai öregedés és a COVID-19 kapcsolata hátterében, teszi fel a kérdést az Aging cikke (COVID-19 and chronological aging: senolytics and other anti-aging drugs for the treatment or prevention of corona virus infection?). Mint Camillo Sargiacomo és munkatársai írják, a betegséggel összefüggésben megnevezett két receptor, a CD26 és az ACE-2 egyaránt összefügg az öregedéssel is. Az ACE-2 a sejtproliferáció ismert inhibitora, és az angiotenzin rendszer intenzitása fokozott a korai és a normál öregedés során is. A CD26 a szeneszcens sejtek tipikus markere. A szeneszcens és profibrotikus tulajdonságúnak tartott myofibroblasztok mindkét receptort overexpresszálják, továbbá a szeneszcens sejtek a SASP-fenotípus részeként nagymennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A MERS-CoV a megfertőzött sejtek CD26 receptoraihoz kötődik, ahogy a SARS-CoV-2 tüskéinek glikoproteinjei is direkt interakcióba lépnek a megfertőzött sejtek CD26 receptoraival.

 Ezekre a tényekre alapozva állítják fel a nagy-britanniai kutatók azt a hipotézist, hogy a szenolitikumok hatékonyak lehetnek a COVID-19 megbetegedés megelőzésében, kezelésében. Mégpedig azért, mert az időseknek jóval több, a SARS-CoV-2 célpontjául szolgáló szeneszcens tüdősejtjük van, és ezekben a szeneszcens sejtekben a SASP-fenotípus részeként fokozott a proteinszintézis, így ideális helyszínt jelentenek a vírusreplikáció számára.

 A kutatók hipotézisüket további bizonyítékokkal is alátámasztják: a SARS-CoV-2 virális produkcióját gátló hidroxiklorokin a szeneszcens sejtekben nagy számban felszaporodó lizoszómák lúgosításával az egyik leginkább szeneszcencia-jelzőként elismert marker, a béta-galaktozidáz lizoszómális enzim indukcióját és akkumulációját gátolja, továbbá csökkenti az IL-6-termelést (ezért használják krónikus autoimmun gyulladások kezelésében). A SARS-CoV-2 virális produkcióját szintén gátló azithromycin tipikusszenolitikum, ami 97%-os hatékonysággal veszi célba az öreg sejteket. A cisztikus fibrózis kezelése során az azithromycin myofibroblaszt sejteket célzó antifibrotikus hatását használjuk ki, a szer gyulladásgátló hatásához az IL-1béta és az IL-6 szint csökkentése is hozzátartozik. Érdekes módon, proteinszintézis-gátló hatása révén az azithromycin egyéb vírusok (Zika, Ebola) szaporodását is gátolja, ami más proteinszintézis-gátlók esetleges COVID-19 elleni hatására is felhívja a figyelmet (pl. rapamycin, aminek valószínűleg HIV-1 replikációt gátló hatása is van). Mellékhatásként a doxyciklin is gátolja az emlőssejtekben a fehérjeszintézist, gátolja a Dengue vírus szaporodását és csökkenti az IL-6 szérumszintet virális infekció során, továbbá öregedésgátló szerként viselkedik. Egy, a SARS-CoV-2 tüskéinek gyógyszerkötését vizsgáló tanulmány pedig a quercetin nagy affinitását mutatta ki, így a remények szerint ez a táplálékkiegészítőként forgalmazott öregedésgátló szer a vírushoz kötődve csökkentheti a vírus ACE-2 receptorokkal történő interakcióját.

 A szerzők hangsúlyozzák: a felsorolt öregedésgátló szerek kipróbált, befogadott gyógyszerek, amik COVID-19 elleni hatékonyságát érdemes klinikai vizsgálatokban próbára tenni.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.