hirdetés

A gyermekek és felnőttek COVID-19 fertőzésének különbségei

A kínai Wuhanban COVID-19 fertőzéssel kórházba került gyermekek klinikai, laboratóriumi és mellkas CT adatainak feldolgozása alapján megállapítható, hogy a COVID-19 fertőzés gyermekekebn jellemzően enyhe tünetekkel zajlik, de a társult fertőzések gyakoribbak, mint felnőtt korban.

hirdetés

Dr. Wei Xia (Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, Kína) és munkatársai a Pediatric Pulmonology-ban jelentették meg a COVID-19 fertőzés gyanújával érkezett gyermekbetegek mellkas CT vizsgálatainak tapasztalatait. A 2020. január 23. és február 8. között COVID-19 fertőzés gyanúja miatt a kórházba felvett lázas és köhögős 20 gyermek garat-tamponja 60% és 65%-ban mutatott nukleinsav pozitivitás. A gyermekeknél 40%-ban kísérő fertőzést is lehetett ki lehetett mutatni.

A fertőzött gyermekek klinikai tünetei megegyeznek a felnőtt betegeknél tapasztaltakkal, de általában enyhébbek, és a betegség prognózisa jó. Dr. Xia és munkatársai fontosnak tartották megjegyezni, hogy a 20 gyermek közül 7-nél (35%) már a fertőzés előtt kongenitális betegség, vagy szerzett betegség állt fenn, ami arra utal, hogy az ilyen gyermekek a többinél könnyebben fertőződnek meg. A laboratóriumi leletek között szintén meg kell említeni, hogy a gyermekek 80%-ánál emelkedett volt a procalcitonin (PCT) szintje, ami a COVID-19-cel fertőzött felnőtteknél nem volt jellemző. A PCT a bakteriális fertőzést jelzi, ezért, ha szintje megemelkedik, akkor gyermekeknél a rutin antibakteriális kezelés bevezetését meg kell fontolni. A mellkas CT képek eredményei szintén megegyeznek a felnőtteknél látottakkal  „jellegzetesen egy egyoldali, vagy kétoldali szubpleurális, tejüveg-szerű homály jelenik meg, azt ezt körülvevő gyógyulási udvarral.” A konszolidációs udvar a gyermekbetegek mintegy felénél volt megfigyelhető, ezért ez „gyermekeknél jellegzetes tünetnek mondható.”

A COVID-19 járvány elején Wuhanban a pediátriai esetek ritkák voltak. A gyermekek rendszerint inkább a felső légúti fertőzésekre érzékenyek a még fejlődőben lévő immunrendszer miatt, de az most sem tiszta, hogy gyermekeknél miért tolódott a fertőzés későbbre. Meg kell azt is jegyezni, hogy COVID-19-ben a garat-tampon nukleinsav-próba kevésbé mutatta ki a vírust a többi, a gyermekeknél gyakori egyéb légúti fertőző kórokozóhoz képest, „ami szintén probléma.”

A húsz COVID-19 fertőzött gyermek között 13 fiú és 7 lány volt az 1 hónaptól 14 év és 7 hónaposig (az átlagéletkor 2 év 1,5 hónap volt). Közülük 13 került megelőzően kontaktusba egy koronavírus fertőzött családtaggal. A húszból 18 gyermek meggyógyult és átlagosan 13 nap múlva hazabocsátották őket, 2 újszülött a pozitív garat-tampon miatt – a negatív CT ellenére – tovább maradt megfigyelés alatt. A COVID-19-es CT lelet az egyéb vírus-pneumoniáktól (influenza, parainfluenza, légúti syncitiális vírus, adenovírus) különbözik, de el kell különíteni a bakteriális-, a mycoplasma-, vagy a chlamidia pneumoniáktól is – az utóbbiak tömöttebb homályt okoznak. Egyébként a különböző pneumoniák között átfedés van, COVID-19-ben leginkább a tejüveg-szerű homály és az azt körülvevő konszolidációs halo alkalmas az értékelésre és az után-követésre.

Mivel COVID-19-ben a garat-tampon elég gyakran nem ad pozitív eredményt, a CT-léziók korai felismerésével indítható idejekorán a kezelés, bár a CT-kép egymagában nem elégséges a diagnózishoz, mivel egyéb patogénekkel való fertőzés is jelen lehet.

Dr. Weiyong Liu (Tongji Hospital of Huazhong University of Science and Technology) és munkatársai a 6 év alatti 366 légzőszervi fertőzéses gyermeknél 2020. január 7. és 15. között az esetek 6,3%-ban influenza A-vírust, 5,5%-ban influenza B-vírust és 1,6%-ban COVID-19-et találtak. A COVID-19 betegek 1-7 évesek voltak (átlag 3 év) és Xia adataival ellentétben mindegyik „teljesen egészséges” volt. Magas lázuk volt, mind a 6 beteg köhögött és 4 beteg hányt is. Öt gyermek röntgen felvételén pneumonia látszott, a mellkas CT-n típusos virális pneumóniát írtak le. Egy gyermeket az intenzívre kell áthelyezni. Minden kis beteg antivirális, antibiotikus és szupportív kezelés kapott, mindegyik gyógyultan távozott átlagosan 7,5 nap (5-13 nap) múlva.

Egy interjúban Dr. Stephen I. Pelton (gyermekgyógyász,infektológus, Boston University) megjegyezte, hogy a COVID-19 esetek 40%-ában nem volt láz. Ez nagyon fontos, mivel a nukleinsav próbát csak láz, köhögés és nehézlégzés tünetei esetén végzünk, márpedig a láz hiánya COVID-19-ben nem is ritka. Az is nagyon fontos, hogy Xia szerint az 1 év alattiakat keményen támadja a betegség, márpedig az influenza A-, vagy B-, vagy a syncitiális vírus felülfertőzés nem zárja ki azt, hogy COVID-19 is jelen legyen. Az sem teljesen világos, hogy az esetek 80%-ában miért emelkedett a procalcitonin, holott nem volt a gyerekeknek bakteriális fertőzése.

Források:

1. Worcester S. COVID-19 characteristics differ in children vs adults. Medscape Medical News. March 13, 2020.

2. Wei Xia, Jianbo Shao, Yu Guo, et al. Clinical and CT features in pediatric patients with COVID‐19 infection: Different points from adults. Pediatric Pulmonology Published 05 March 2020, https://doi.org/10.1002/ppul.2418

3. Weiyong Liu, Qi Zhjang, Jumbo Chen, et al. Detection of COVID-19 in children in early January 2020 in Wuhan, China. N Engl J Med 2020 March 12, Doi:10.1056/NEJMc2003717

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.