Immunszuppresszív kezelés COVID-19 idején

A koronavírus fokozottan veszélyes az immunszupresszív szereket szedőkre, de az eddigi álláspont szerint a járvány idején nem szükséges a terápia felfüggesztése.

Mivel a COVID-19 koronavírus-járvány fokozottabban veszélyeztetheti azokat a gyulladásos reumatológiai vagy immunológiai kórképben szenvedő betegeket, akik a betegségükre immunszupresszív gyógyszeres kezelést kapnak, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT), a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) elnöksége és a Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszék dolgozói is azonos értelmű , az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) ajánlását is figyelembe vevő tájékoztató szöveget adtak közre ezen betegek és orvosaik számára.

Ugyanis nem csak maga az alapbetegség, hanem annak aktivitása és immunszuppresszív kezelése (a hagyományos betegségmódosító terápiák, a célzott biológiai terápiák és a célzott szintetikus terápiák) is hajlamosít a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságra. Tehát lehetőség szerint minden szempontot figyelembe kell venni e betegek koronavírus-fertőzés alatti terápiája során.

Mivel e gyógyszer a betegség rosszabbodását akadályozzák meg, szedésük abbahagyása a betegség aktiválódásához, fellángolásához vezethet, ami növeli a fertőződés veszélyét. Egyelőre kevés ismeretünk van arról, hogy ezek a gyógyszerek miként viselkednek egy koronavírus fertőzött betegben, a szakmai szervezetek azt javasolják, hogy továbbra is változatlan adagolási sémákkal folytassuk mind a hagyományos, mind a célzott immunszupresszív kezelést. A betegek fertőződés veszélyének csökkentésére született meg az a rendelet, hogy a koronavírus járvány idején a betegek számára egyszerre 3 havi terápiás dózis is felírható és kiadható a tételes elszámolású gyógyszerekből (biológiai terápiák, JAK kinázgátlók, immunglobulinok) is.

Fontos, hogy a gyulladásos ízületi vagy immunológiai kórképpel kezelt, immunszupprimált betegek fokozottan ügyeljenek a közegészségügyi rendszer által előírt általános, mindenki számára érvényes szabályok és tanácsok betartására. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Nagyon gyakran mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercen át. Ezután alaposan szárítsa meg a kezét.
  • Figyeljen arra, hogy csak alapos kézmosást követően érintse száját, arcát, szemét, orrát.
  • Papírzsebkendőbe köhögjön és tüsszentsen, majd azt azonnal dobja el. Ha épp nincs kéznél papírzsebkendő, a könyökhajlatába tüsszentsen, köhögjön.
  • A maszk viselését egészséges emberek esetén sokan feleslegesnek tartják, de mivel nem tudjuk, ki a fertőzött, viselésével nem okozunk kárt. A sebészeti maszk nem akadályozza meg a vírus terjedését, de viselésekor kevésbé fogja száját, szemét, orrát megérinteni, ami a vírusok belépésének fő helye. Ilyen maszk hiányában megfelelő az arca elé kötött sál, ami hasonló funkciót tölt be.
  • Tartson kellő (minimum 1 méteres) távolságot másoktól.
  • Kerülje a hagyományos üdvözlési formákat, gesztusokat (kézfogás, ölelés, puszi).
  • Lehetőleg kerülje a tömegközlekedést, és a boltot, patikát, ha ott sokan vannak. 
  • Maradjon biztonságban, maradjon otthon. Csak a legszükségesebb esetben hagyja el otthonát.
  • Vegye igénybe fiatalabb családtagjai, barátai, szomszédai segítségét: Bízza rájuk a vásárlást, a gyógyszerek kiváltását. Ha nincs segítsége, forduljon az önkormányzatokhoz!
  • Ha légúti fertőzésre jellemző tüneteket észlel: lázas, légszomja van vagy tartósan köhög, azonnal hívja háziorvosát

Ha a panaszai miatt elvégzett vírusteszt pozitívnak bizonyul, tehát Ön igazoltan koronavírus fertőzött lett, akkor pont úgy kell eljárnia, mint más igazolt, aktív vírusfertőzés esetén a szteroid szedés kivételével abba kell hagynia az immunszuppresszív terápiát. A terápia felfüggesztéséről és gyógyulás utáni újraindításáról konzultáljon az Önt kezelő reumatológussal (immunológussal). Bár a szteroidot változatlanul szedheti, de fertőzés esetén akkor is konzultáljon kezelőorvosával. A Delagil szedését sem kell abbahagyni igazolt koronavírus fertőzés esetén.

A reumatológusok világszerte törekednek arra, hogy megbízható tanácsokkal lássák el a járvány idején a betegeket és egymást az immunszuppresszív terápián lévők kezelésével kapcsolatban.

The COVID-19 Global Rheumatology Alliance, az 50-nél több nagy klinikai társaság és alapítvány által támogatott konzorcium közösségi média platformként indult, de hamarosan nemzetközi szervezetté nőtte ki magát. A COVID-19 reumatológiai regisztert azzal a céllal hozták létre, hogy segítse a reumatológusokat betegeik reumatológiai panaszainak értékelésében és kezelésében, továbbá az immunszuppresszív kezelésben részesülő betegeik COVID-19 fertőzés kockázatának becslésében.

E cél érdekében a regiszter készítői arra kérik a klinikusokat, hogy töltsék fel minden olyan reumatológiai betegük adatait, akik COVID-19 tesztje pozitív lesz, legyenek bár aszimptotikusak, vagy csak enyhe tüneteket mutatók, hogy az adatok birtokában az elemzések és összegzések segíthessék a gyógyítást.

Philip Robinson (University of Queensland in Brisbane, Ausztrália) a regiszter kialakítója azt hangsúlyozza, úgy alakították a rendszert, hogy ne vonja el a kollegákat a gyógyító munkától, egy beteg adatainak feltöltése ne vegyen 5-10 percnél több időt igénybe. Személyes, védett adatokat nem kérnek, de a beteg tüneteinek ismertetése segíthet a gyógyításban. Az esetek feltöltésére szolgáló adatlap itt található: https://rheum-covid.org/downloads/RheumCOVID19_data_registry_screenshot.pdf, bárki megtekinti, milyen adatok kerülnek majd rögzítésre.

A regiszter használata önkéntes, de a siker érdekében fontos, hogy a gyógyítók csatlakozzanak az erőfeszítséhez, és kérjék meg kollegáikat is az információ szolgáltatásra. Ez a biztonságos, a betegek személyiség jogait figyelembe vevő, ezért azonosíthatóságukat kizáró (személyes adatokra nem rákérdező) nemzetközi esetközlő és -gyűjtő regiszter adatai  mindenki számára hozzáférhetőek, ismeretszerzésre, elemzésre 

The COVID-19 reumatológiai regiszter létrehozását a gasztroenterológusok által kezelt gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők adatait gyüjtő Surveillance Epidemiology of Coronavirus Under Research Exclusion (SECURE-IBD) regiszter inspirálta, hisz az IBD-ben szenvedőket gyakran  ugyanazokkal az immunoszuppressziv biológiai szerekkel: infliximabbal (Remicade és biohasonló termékei) adalimumabbal (Humira biohasonló termékei), és methotrexattal kezelik, mint amiket a reumatológiai betegségekben is alkalmaznak.

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.