COVID-19 és más betegségek

Az elmúlt hetek, hónapok a korona vírus járvány által okozott korlátozások, életmódbeli változtatásokat, sok otthon töltött időt követeltek, követelnek.

Lelassultunk, nyugodtabb, de mégis feszültebb napok vártak ránk. A bizonytalanság, az ismeretlen betegségtől való félelem, a szeretteinktől megkívánt távolságtartás, eddig nem ismert érzéseket hozott felszínre. Talán jobban értékeljük egészségünket, az egészségügyi dolgozókat, jobban betartjuk a higiénés szabályokat. Az online lét megspórolta az utazásokat, közlekedést, de otthonainkba zsúfolva újabb konfliktus forrásokat hozhatott felszínre.

Bennem egyre inkább az a kérdés fogalmazódott meg, hogy miért tudunk fegyelmezetten viselkedni most, miért rettegünk a koronavírus okozta betegségtől, és miért nem félünk annyira a többi szintén esetleges halállal végződő betegségtől?

Ahogy teltek a hetek, hónapok egyre inkább azt gondolom, hogy a számadatok hatottak sokkolóan. Naponta hallottuk a számokat a frissen megbetegedettekről és a járványban meghaltakról. Beszámoltak az ellátás nehézségeiről, láttunk intenzív osztályokon dolgozókat, és az ott fekvő betegeket. Ezek döbbentették rá az emberiséget a halál lehetőségére.

Pedig a halál lehetősége ott lebegett eddig is sok krónikus betegséggel rendelkező, sok rizikófaktorral élő, sok szűrővizsgálaton nem jelentkező, sok életmódi tanácsokat nem betartó ember feje felett. De, mivel konkrét számadatokat nem ismernek, ezért félelmük is csekélyebb.

Pedig jóval többen halnak meg évente daganatos betegségekben, szív-érrendszeri betegségekben, stroke-ban, légzőszervi betegségekben, májbetegségben, öngyilkosságban, mint a koronavírus okozta betegségben.

Álljon itt érvként néhány a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett számadat, mely bizonyítja az elmondottakat:

Magyarországon 2018-ban összesen 131.045 halálesetet regisztráltak. Ebből 32.586-an daganatos betegségben,  5.833-an heveny szívizom elhalásban-azaz szívinfarktusban, egyéb szívbetegségben 26.269-en, agyérbetegségben, azaz stroke-ban 11.267-en, COPD, asztmában és más tüdőbetegségben 6.093-an, 3.343-a májbetegségben, melynek egyik oka az alkoholizmus, 1.656-an önkezűleg vetettek véget életüknek.

Ezek a számadatok megdöbbentőek és ijesztőek. Arra figyelmeztetnek és tanítanak, hogy védekezzünk ellenük! Itt nem maszkkal, nem is izolációval, nem higiénés rendszabályokkal tudunk, hanem a rizikófaktorok, hajlamosító tényezők csökkentésével, minimalizálásával.

A daganatos betegségek megelőzéséért járjunk szűrővizsgálatokra!  Így, menjünk el tüdőszűrésre, nőgyógyászati szűrésre, emlőszűrésre-mammográfiára, urológiai szűrésre, vastagbél szűrésre, bőrátvizsgálásra, fogorvoshoz, gégészhez. Figyeljünk testünk jelzéseire!

A szív-érrendszeri betegségek, infarktus, stroke lehetősége megelőzhető a vérnyomás rendben tartásával, a vérzsírok, vércukor normalizálásával, a testsúly idealizálásával. Helyes táplálkozás, megfelelő mozgás, az orvosok által előírt gyógyszeres terápia sokat segíthet!

A légzőszervi betegségek megelőzésének egyik záloga a friss levegő. Amit ezért tehetünk a dohányzás elhagyása, a tüdőgyógyászok által előírt terápia betartása.

Még mindig magas az öngyilkosok száma. A depresszió végső állomása ez. Ennek kezelése ma már lehetséges. Pszichiáterek hathatós segítsége, jó gyógyszerek, antidepresszánsok rendelkezésre állnak,többször kellene igénybe venni!

A fentiekre pácienseinket megtanítani, érthetően elmagyarázni, egészségüket kontrollálni az orvosok feladata. Ez az egészségre nevelés témaköre, az „egészséges-ellátás nélkülözhetetlen tevékenységi feladata.

Eszközként a jövőben használjunk számokat, mondjuk el, hogy az adott betegség milyen halálozási rátát mutat. Talán komolyabban veszik majd azokat, és mindent elkövetnek megelőzésükre.

Látjuk, hogy ez a vírus megtanít bennünket sok mindenre. Az eseményekből és tragédiákból igyekezzünk a tanulságokat levonni, magunk és pácienseink okosabb és egészségesebb léte szempontjából!

 

 

 

 

Dr. Á. Á.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.