hirdetés

Kaphat-e az asztmás beteg szteroidot a COVID-19 idején?

Az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) z COVID-19 fontos kockázati tényezői közé sorolja az asztmát.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) z COVID-19 fontos kockázati tényezői közé sorolja az asztmát.

 Az asztmás betegek által használt szteroid-tartalmú inhalációs gyógyszerek az Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) weboldala szerint is gyengítik az immunrendszert. Az asztma gyógyításában járatos szakértők viszont azt ajánlják, hogy a betegek a pándémia alatt is tovább használják a preventív inhalációs gyógyszereket.

Az asztma optimális kontrollálása az elsődleges védelem a COVID-19 fertőzés ellen

Dr. Mitchell Grayson (Nationwide Children’s Hospital) az AAFA orvosi tudományos bizottságának elnöke szerint az asztmás betegeknek szükséges megkapniuk a preventív szereket, amelyek kortikoszteroidokat is tartalmazhatnak. Hasonló álláspontra helyezkedett Dr. Michael Blaiss (Medical College of Georgia, Augusta) az American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) orvosigazgatója, Dr. David Hill (Waterbury, Connecticut) pulmonológus, intenzív terápiás szakorvos pedig azt hangsúlyozta, hogy csak végső esetben szükséges az asztma gyógyszerelés felfüggesztése. Dr. Hill, az American Lung Association szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az asztmás beteg rosszul érzi magát, brochospazmusa van, és zihál, muszáj szteroidot kapnia. Más szakértők szintén azon a véleményen vannak, hogy az optimálisan kontrollált asztma az első fegyver a betegek fertőzésének megakadályozására.

A kortikoszteroidok rontják a COVID-19 betegséget?

Mivel a COVID-19 fertőzés rendszerint a tüdőket érinti, jogos a kérdés, hogy szabad-e a fertőzött betegeknek kortikoszteroidokat adni. A CDC és a WHO is azt mondja, hogy COVID-19-ben a kortikoszteroidokat kerülni kell. A Lancet-ben 2020. februárban megjelent közlemény is azt írta, hogy „nincs okunk feltételezni, hogy a COVID-19 fertőzött beteg kortikoszteroid kezelése előnyös, sőt valószínűleg inkább hátrányos". Dr. Clark D. Russel (Centre for Inflammation Research, University of Edinburgh, UK) szerint ez azért van, mert a kortikoszteroidok gátolják az immunválaszt és a pathogénektől való megszabadulást. Az egyik kínai koronavírus szakértő is azt mondja, hogy a hosszantartó, nagy dózisú kortikoszteroid kezelés növeli a COVID-19 fertőzés miatti halálozás kockázatát. Russel és munkatársai az említett Lancet cikkben ezért azt ajánlják, hogy a COVID-19 okozta tüdőkárosodás vagy shock esetén – klinikai vizsgálaton kívül - nem javasolt kortikoszteroid kezelés.

Nincs bizonyíték, hogy a szteroidok asztmás betegségben rontanák a COVID-19 fertőzést

Ha a szokásos influenza tüneteit az asztmás betegeknél nem tudjuk kézben tartani, gyakran kórházra, intenzív terápiára van szükség, és az influenza akár halálos kimenetelű is lehet. Nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 fertőzés esetén más eljárásrendet kellene követni. Dr. James Sublett (az ACAAI volt elnöke, a Family Allergy & Asthma, Louisville, Kentucky orvosigazgatója) szerint a legfontosabb, hogy az asztmás beteg kerüljön minden légzőszervi fertőzést (természetesen a COVID-19-et is), és azt is elmondta, hogy „nincs semmilyen bizonyítékunk arra, hogy a preventív gyógyszerelést folytatóknál COVID-19 fertőzés esetén súlyosabb problémák jelentkeznének, vagy többször lenne kórházra szükség.”  Dr. Eric May (Kaiser Permanente in San Diego, Kalifornia) szerint „jelenleg olyan adat sincs, ami miatt egy alternatív tervet kellene az asztmás betegek esetén bevezetni.” Csak a súlyos asztmás betegeknek kell orális kortikoszteroidokat szedni, de ha egy súlyos asztmában szenvedő beteg COVID-19 fertőzött lesz mindenképp pulmonológus véleményét kell kikérni. „Szerintem nagyobb a kontrollálatlan asztma veszélye, mint a gyógyszeres kezelésen maradás veszélye.”

A francia pulmonológusok szerint is (Societé de Pneumologie de Langue Française) tovább kell folytatni a szteroid kezelést COVID-19  esetén is. Dr. Colas Tcherakien (Foch Hospital, Suresnes, Franciaország) egy, a Medscape France-ban megjelent interjúban egyenesen azt állította, hogy az asztma – a francia tapasztalatok szerint – nem jelent fokozott kockázatot COVID-19-ben, paradox módon az asztma-kezelésnek valamiféle védő hatása is van.

Nem minden COVID-19 fertőzés jár lázzal

Mint tudjuk, a Covid-19 fertőzés számos esetben tünetmentes, 85 %-ban magától gyógyul és még a a kórházba került súlyos állapotú betegeknek is csak 44%-ánál mérhető láz. Az allergiás szezon kezdetekor tehát a COVID-19 azonosítása elég nagy kihívást jelent. A köhögés, a vérbőség (pangás), az orrváladékozás allergia is – de COVID-19 is –és a betegek megfertőzhetik az egészségügyi személyzetet is.

Alapvető tehát, hogy még az asztmás beteg is, ha rosszul érzi magát, maradjon otthon! Próbáljuk tele-terápiás módon gyógyítani, de ha valóban súlyos betegségről van szó, irányítsuk a kórház speciális részlegére.

Források:

Johnson K. Asthma patients: stay on steroids in face of COVID-19, say experts. Medscape Medical News. March 20, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.