hirdetés

Covid-19: mi a szuperterjesztők szerepe?

Bezárult a Covid-19 vírus által okozott járvány helyben tartására alkalmas időablak, most a SARS-CoV-2-nek elnevezett betegség terjedésének lassítására kell fókuszálni; ha bebizonyosodik, hogy leginkább szuperterjesztők révén adódik tovább, erre lesz esély.

hirdetés

Az elmúlt napokban felgyorsult a Covid-19 vírus terjedése, írja a New Scientist, nagyobb számban jelent meg a fertőzés Kína és Dél-Korea mellett Iránban és Olaszországban is. A WHO arra figyelmeztet, hogy bezárulóban van az az időablak, ami a járvány helyben tartására rendelkezésre állt. Sőt, a cikkben idézett epidemiológusok szerint ez az időablak már be is zárult, hiszen sok olyan betegnél is kimutatták a fertőzést, aki nem találkozott azonosítható fertőzésforrással.

Bár Iránban csak 28 fertőzöttet jelentettek, 2 fertőzött iráni már eljutott Kanadába, illetve Libanonba is, ami a New Scientistnek nyilatkozó Röst Gergely (Szegedi Egyetem) szerint arra utal, hogy Iránban legalább 1600-2400 fertőzött lehet. Az iráni fertőzöttek magas száma pedig azért jelent további veszélyt, mert onnan könnyen továbbterjedhet a járvány a szomszédos, gyenge közegészségüggyel rendelkező országokba (Afganisztán, Irak, Pakisztán).

Az Észak-Olaszországban kimutatott 165 fertőzés nagy része esetében sem ismert a fertőzés forrása, és hét másik országban is vannak már visszavezethetetlen esetek, ami szintén az „ablak” bezárulására utal. Ezt követően már nem a járvány megelőzése, hanem terjedésének lassítása a feladat, aminek módszere lehet az érintett területeken a tömeggyűlések megakadályozása, az iskolák bezárása.

Az elmúlt héten két írás foglalkozott a NEJM-ben az új koronavírussal, mindkettő alkalmazta a Covid-19 vírus által okozott betegség új elnevezését: SARS-CoV-2. Az egyik, kínai szerzőktől származó írás arról számolt be, hogy találtak olyan klinikailag tünetmentes fertőzöttet, akinél orr- és torokváladékból kimutatták a virális nukleinsav jelenlétét, így ismét úgy vélhetjük: a tünetmentes fertőzöttek is képesek terjeszteni a betegséget. A másik, amerikai szerzők által jegyzett cikk felsorolja, milyen típusú vizsgálatokra lesz szükség a közeljövőben annak érdekében, hogy megismerjük a Covid-19 epidemiológiáját. Az egyik legfontosabb kérdés, amire választ kell kapnunk, e cikk szerint is az, hogy a tünetmentes fertőzöttek milyen szerepet játszanak a transzmisszióban, a betegek mikor a legfertőzőbbek, illetve hogy a légúti váladékokban meddig mutatható ki a vírus. Fontos továbbá annak kiderítése, hogy mik a súlyos megbetegedés kockázatai (mely csoportokra érdemes fókuszálni a prevenció és a terápia során), és igaz-e az a feltételezés, miszerint a Covid-19 vírus (hasonlóan a SARS koronavírushoz) főleg szuperterjesztők révén adódik tovább. Egyelőre ugyanis úgy tűnik, hogy a fertőzések 80%-áért az esetek mindössze 10%-a felelős, azaz a legtöbb fertőzött nem adja tovább a betegséget.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.