hirdetés

Intervenciós kardiológia a COVID-19 pandémia idején

Az új kihívások új szabályokat eredményeznek, a legjobb hozzáférhető adatok alapján új protokollok születnek a betegek ellátására.

hirdetés

A Society for Cardiovascular Angiography and Interventions (SCAI) amerikai tudományos/szakmai társaság elnöke nem hivatalos ajánlásokat tett közzé arról, hogy szükség esetén hogyan javasolt az igazoltan COVID-19 fertőzött vagy fertőzés gyanús személyek szívkatéteres ellátása. A társaság weboldalán közreadott hírlevélben Dr. Ehtisham Mahmud (University of California, San Diego) kifejtette, hogy a „ a kínai tapasztalatokat igyekszünk saját egészségügyi rendszerünkbe beilleszteni.” (Az általa vezetett kardiológiai centrumban (Sulpizio Cardiovascular Center, La Jolla, California) például március 16-és 18- a között 7 olyan COVID-19 fertőzésben szenvedő beteget szállítottak be, aki sürgős ellátásra szorult). Dr. Mahmud javaslatai az ST-szegmentum emelkedéssel járó szívinfarktusos (STEMI), és a nem ST-szegmentum emelkedéssel járó szívinfarktusos (NSTEMI) betegek elektív vagy sürgősségi koronária-katéteres eljárásaira vonatkoznak, azaz a perkután koronária intervenciókat (PCI) érintik.

Mint alább részletezzük, a javaslat szerzője nem helyesli STEMI kezelésekor a „thrombolízis az első” elvet, melyet Kínában alkalmaznak, mert kétségei vannak, hogy ez a stratégia az Egyesült Államokban is megfelelő volna – tekintettel az amerikai COVID-19 esetek egyelőre a kínaitól eltérő számosságára.

STEMI-vel, vagy non-STEMI-vel érkező, romlott hemodinamikájú betegeket azonnal a katéteres laboratóriumba kell irányítani angiográfiára/primer PCI-re. A fibrinolízisen már átesett beszállított betegeknél sürgősségi PCI-t kell végezni – amennyiben az klinikailag megoldható. Dr. Mahmud a következő tanácsokat adja:

  • Igazolt COVID-19 betegek: bár kínai szerzők STEMI-s betegeknél elsőként a trombolízist javasolják, de ez az USA-ban nem tűnik helyesnek. STEMI-s, vagy NSTEMI-s betegeknél iszkémiás tünetek, vagy hemodinamikai romlás esetén primer PCI-t kell végezni – természetesen ehhez a szívkatéteres labor munkatársainak megfelelő fertőzés elleni védelméről is feltétlenül gondoskodni kell. Az egyébként stabil NSTEMI-s betegek esetén – a személyzet vírus-expozíciójának minimalizálása érdekében – koronária arteriográfiát kell végezni, és elektív koronária angiográfiát akkorra kell halasztani, amikorra a beteg már kevésbé fertőzővé válik.
  • Feltételezhetően COVID-19 fertőzött betegek: amennyiben STEMI-ben szenvednek, primer PCI-t kell végezni a személyzet megfelelő fertőzés elleni védelme mellett, hiszen nincs széles körben hozzáférhető azonnali gyorsteszt a COVID-19 diagnózis kizárására. Ha a betegnél NSTEMI tünetek állnak fenn, akkor lehet várni a koronária angiográfiával addig, amíg a COVID-19 próba nem lesz negatív.
  • Szívkatéteres laboratórium elektív betegei: a kérdésnek nincs kidolgozott, egyértelmű megoldása. Kaliforniában a kormányzó a 65 évesnél idősebbek számára önkéntes izolációt javasol. A legtöbb ilyen strukturális szívbetegnél, stabil artéria koronáriás betegnél, perifériás artériás betegnél mindaddig nem kellene elvégezni az elektív beavatkozást, amíg nem tudjuk, hogyan alakul a járványügyi helyzet a következő néhány hétben. A leginkább veszélyeztetettek csoportjában egyelőre a szociális távolságtartás és izoláció tűnik a legkörültekintőbb, legokosabb döntésnek. Csak a tünetek gyors romlása esetén, vagy a nem stabil betegeknél nem lehet tovább halasztani a műtéti kezelést.

A SCAI az American College of Cardiology Interventional Scientific Council-lal hamarosan közös állásfoglalást fog megjelentetni a SCAI weboldalán. Az előzetes elképzelések szerint a rutin betegkövetési viziteket el kell halasztani, ha a betegnek az utóbbi 14 napban felső légúti fertőzése volt, és át kell térni a virtuális online vizitekre. A sürgős eseteket az esetleges COVID-19 tünetek kiszűrése után kell ellátni. A legtöbb elektív katéteres laboratóriumi előjegyzést el kell halasztani, mert minden egészségügyi dolgozóra szükség van a fertőzöttek ellátásában, azok kivételével, akiknél nagy a COVID-19 fertőzés kockázata. Azokkal, akik épp nem vesznek/vehetnek részt az aktív gyógyító munkában, telekommunikáció révén kell kapcsolatot tartani. Az elhalasztott, vagy elmaradó szakmai konferenciák, továbbképzések helyett alternatív stratégiákat kell kidolgozni az információközlésre és információ cserére. A COVID-19 mindannyiunk számára egy olyan, eddig ismeretlen helyzetet jelent, melyre jelenleg még nincs válaszunk. De mindenek előtt nagyon fontos szem előtt tartani, hogy csak akkor tudjuk gyógyító munkánkat hatékonyan végezni, ha vigyázunk magunkra, a családunkra, a gyerekeinkre és az idősebb kollégáinkra. Az ismeretlennel szemben mindannyiunkban meglévő félelmet a problémák szervezett megoldásával lehet csökkenteni.

Források:

1. Stiles S. Cath and COVID-19: SCAI presidents’ take on handling STEMI, NSTEMI. Medscape Medical News. March 16, 2020.

2. Mahmud E. The evolving pandemic of COVID-19 and interventional cardiology. Society for Cardiovascular Angiography & Interventions. March 16, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.