hirdetés

Első adatok a kínai koronavírus áldozatokról

Az első kínai adatok igazolták, hogy a halálozás kockázati faktorai COVID-19 koronavírus fertőzésben az idős életkor és a komorbiditások.

hirdetés

A COVID-19 vírus fertőzések miatt kórházba került betegek halálának kockázati faktorait vizsgáló első tanulmány szerint Wuhanban a COVID-19 fertőzésben kórházban elhunyt betegek jelentős többsége idős volt, komorbid betegségei voltak és D-dimer szintjük emelkedett volt. Dr. Fei Zhou (Chinese Academy of Medical Sciences) és munkatársainak a Lancetben online megjelent retrospektív megfigyeléses, két wuhani kórházban (Jinyintan Hospital, Wuhan Pulmonary Hospital) 2020. január 31-ig kezelt összesen 191 betegre terjedt ki, közülük 137 beteget haza bocsájtottak, 54 beteg viszont a kórházban meghalt.

A kutatók az elektronikus kórlapokban szereplő demográfiai, klinikai állapotra illetve kezelésre vonatkozó, illetve a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit tartalmazó adataik alapján különböztették meg a betegeket. A virális RNS jelenlétét a kórházi tartózkodás során folyamatosan ellenőrizték.

A 191 beteg 48%-ánál (91 beteg) állt fenn valamilyen kísérőbetegség, leggyakrabban magas vérnyomás (30%), diabetes (19%) és koronária betegség (8%). A kórházi elhalálozás esélye növekedett az életkorral (OR: 1,10, 95%CI 1,03-1,17 minden egyes életévvel), sokkal nagyobb volt akkor, ha a D-dimer szint már a felvételkor is meghaladta az 1 µg/liter értéket (az emelkedett D-dimer az abnormális véralvadást, pl. a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatát jelzi). További halálozási kockázat emelkedést jelzett, ha a régebben az intenzív terápiás osztályokon a létfontosságú szervek állapotának becslésére használt, a szepszissel összefüggő szervműködési zavarok felmérése szolgáló értékelés, a Sequential Organ Failure Assesment (SOFA) skála pontértéke nagyobb volt (5,65, 95%CI 2,61-12,23, P<0,0001). Az elhunytak és a túlélők között az alábbiak mutattak jelentős különbséget: légzési elégtelenség 98% vs 36%, szepszis 100% vs 42%, másodlagos fertőzések 50% vs 1%. A túlélők átlagos életkora 52 év, a betegségben elhunytaké 69 év volt. Dr. Liu emlékeztetett arra, hogy az idősödéssel az immunrendszer gyengül, a gyulladások felszaporodnak, melyek következtében romlik a szervek működése, a szervezet fizikai állapota, ez pedig kedvez a vírusok szaporodásának.

A kórházból való elbocsájtás az első tünet megjelenése után átlagosan 22 nap múlva, míg a halál átlagosan 18,5 nap múlva következett be. A láz átlagosan 12 napig, a köhögés 19 napig tartott. A betegek 45%-a még a kórházból való elbocsájtás idején is köhögött.

A kórházban ápolt és később hazabocsátott betegeknél nagyjából a kórházi ápolás 13. napján csökkent a nehézlégzés, míg az elhunytaknál halálukig fennállt. A túlélők esetén átlagosan 20 napig (8-tól 37 napig) kimutatható volt a SARS-CoV-2 vírus ürítése, az elhunytaknál pedig halálukig folyamatosan. Az antivirális kezelések nem befolyásolták a vírus ürítését. A vírus-ürítés adatait azonban óvatosan kell interpretálni, mert befolyásolja az izoláció hosszát az antivirális kezelést, és tünetmentes érintetteknél is jelentkezhet.

Természetesen a tanulmány kórházban kezelt 191 betege nem reprezentálja az összes fertőzöttet, az így kapott halálozási arány nem fedi a COVID-19 fertőzések során észlelhető összes halálozás arányát. A vírus-ürítés hossza sem határozható meg pontosan, hiszen nem áll rendelkezésre végtelen sok genetikai anyag. Mégis elmondható, hogy az emelkedett életkor, a magasabb D-dimer szintek, a magas SOFA score segíthetnek a klinikusnak – már a kezdeti tünetek idején is - annak megítélésében, hogy az adott személy COVID-19 fertőzése milyen kockázatokat hordoz. A folyamatos vírus-ürítés esetén izolálni kell a beteget – és amikor majd a jövőben rendelkezésre áll speciális antivirális kezelés, azt ezeknek a személyeknek mindenképp meg kell kapniuk.

Források:

1. Ricki Lewis. Risk factors for death from COVID-19 identified in Wuhan patients. Medscape Medical News. March 09, 2020.

2. Fei Zhou, Ting Yu, Ronghuit Du, et al. Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study. Lancet. Published online March 9, 2020. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30566-3

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.