hirdetés

A Covid-19-betegség első térképe

Megjelent az új koronavírus megbetegedésekkel foglalkozó első részletes klinikai és epidemiológiai beszámoló. A kísérő szerkesztőségi közlemény szerint a halállal végződő esetek aránya jóval 1 százalék alatt lehet.

hirdetés

Eddig feltérképezetlen területen voltunk kénytelenek navigálni, írja a NEJM szerkesztőségi közleménye, most azonban megjelent az első 425 igazoltan Covid-19 megbetegedés részletes klinikai és epidemiológiai leírása. Qun Li és munkatársainak tanulmánya (Early Transmission Dynamics in Wuhan, China, of Novel Coronavirus–Infected Pneumonia; NEJM) a 2019. december 11. és 2020. január 31. közötti kínai megbetegedéseket elemzi. A betegek átlagéletkora 59 év, 56%-uk férfi; az influenzához hasonlóan nagyobb morbiditás és mortalitás figyelhető meg az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők körében. A szerkesztők kiemelik: az esetek között nincs 15 évesnél fiatalabb gyermek, és hozzáteszik: a Covid-19 megbetegedés diagnózisa Li és munkatársai tanulmányában definíció szerint csak pneumonia diagnózis esetén állítható fel, az így elemzett esetek szerint a Covid-19 mortalitása kb. 2%-os. Egy korábbi NEJM-cikk szerint, amiben a laboratóriumi eszközökkel igazolt Covid-19-megbetegedéseket vették alapul, a mortalitás 1,4%; ezekben az esetekben a betegség súlyossága széles spektrumon mozgott. Ha mindehhez hozzáadjuk, hogy a feltételezések szerint sok tünetmentes fertőzött is lehet és a csak enyhe tünetektől szenvedők száma jóval nagyobb a jelentett esetek számánál, a Covid-19 mortalitása jóval az 1%-os érték alatt lehet. Vagyis, hangsúlyozza a szerkesztőségi közlemény, a Covid-19 megbetegedés klinikai következményei a (súlyos) szezonális influenzáéhoz hasonlíthatnak (ennek mortalitása 0,1%), és nem a SARS vagy MERS járványokéhoz (10, illetve 36%-os mortalitás). Nagy erőkkel folyik a SARS-CoV-2 vírus elleni oltás fejlesztése, az első jelölt-molekulákkal kora tavasszal kezdődnek a Fázis I-es vizsgálatok.

 Li és munkatársai a vizsgált időszakban Kína 552 kórházában ápolt 7736 Covid-19-beteg közül 1099 (14,2%) adatait elemezték, ezek 3,5%-a volt egészségügyi dolgozó. Az eredmények szerint egy-egy fertőzött kb. 2 másik embernek adhatja tovább a vírust (R0: 2,2); más vizsgálatok arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel már a betegség korai szakaszában nagy vírustiter mutatható ki az oropharingeális váladékban, a betegek már ekkor is fertőznek. Az inkubációs periódus átlagosan 4 nap volt, a betegség tüneteinek jelentkezése és a kórházi felvétel között átlagosan 9,1 – 12,5 nap telt el. A kórházi felvétel idején a betegek 43,8%-a volt lázas, és 88,7%-uk esetében alakult ki láz a kórházi ápolás ideje alatt. A második leggyakoribb tünet a köhögés volt (67,8%). Émelygés vagy hányás és hasmenés csak ritkán jelentkezett (5% és 3,8%). A teljes fertőzött populációt (nem csak a pneumoniás eseteket) figyelembe véve a fertőzöttek 23,7%-ának volt legalább egy krónikus betegsége (pl. hipertónia vagy COPD). A súlyos Covid-19-betegségben (azaz pneumoniában is) szenvedők átlagosan 7 évvel voltak idősebbek, mint a csak enyhe betegségben szenvedők, a súlyos betegek körében 38,7% volt a társbetegség előfordulásának aránya, az enyhe betegek körében 21%. Súlyos betegség a kórházba felvettek 15,7%-a esetében alakult ki.

 Összefoglalójukban a szerzők kiemelik: a SARS-CoV-2 vírus a nyálban, a gasztrointesztinális traktusban és a vizeletben is kimutatható; a fertőzést valószínűleg a légúti váladék cseppjei és a direkt kontaktus terjeszti. A Covid-19-betegség domináns tünete a láz és a köhögés, a limfocitopénia gyakori, egyes esetekben súlyos; a gasztrointesztinális tünetek nem jellemzőek. A diagnózist nehezítheti, hogy a kórházba kerüléskor sok beteg még nem lázas, és sokaknál a radiológiai eltérések is csak később jelentkeznek.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.