hirdetés

Tanácsok az intenzív osztályos személyzet jóllétének megőrzéséhez a koronavírus-járvány alatt és után

A kórházak intenzív osztályain a személyzet várhatóan óriási terhelésnek lesz kitéve a járvány alatt. Dr Julie Highfield, az Intensive Care Society klinikai szakpszichológusának rövid összefoglalója szerint az intenzív osztályos munkatársak szükségletei a járvány lefutásának egyes szakaszai során változnak, ezért az alábbi támogató mechanizmusok, megküzdési stratégiák fontolandók meg.

hirdetés

A legfontosabb, hogy ez rendkívüli helyzet: Rendben van, hogy nem vagy rendben!

• Naponta csak egyszer vagy kétszer nézd át a frissülő híreket, információkat!

· A hirtelen és folyamatos híráradat bárkinél képes szorongást okozni. Keresd a tényeket itt: https://koronavirus.gov.hu/

• Te is, és kollégáid is stresszhelyzetbe fogtok kerülni. Ez normális a jelenlegi körülmények között. A stressz és a hozzá kapcsolódó érzések megjelenése nem azt tükrözi, hogy nem vagy képes elvégezni a munkádat, vagy hogy gyenge vagy!

• Ebben az időszakban a stressz/pszichológiai jólléted kezelése, karban tartása legalább olyan fontos, mint fizikális egészséged megőrzése!

• Gondoskodj alapvető szükségleteidről, pihenésről és a munka közbeni vagy műszakok közötti szünetekről; fogyassz elegendő és egészséges ételt, végezz testmozgást, és tartsd a kapcsolatot családoddal és barátaiddal!

• Ez egy rendkívüli, példátlan helyzet, ezért ne most próbálj új stratégiákat megtanulni, használd azokat, amelyeket korábban alkalmaztál a stresszes időszakokban!

• Valószínűleg maratoni terhelés vár rád - így oszd be az erődet!

• Figyelj pszichológiai energiaszintedre - „fel kell majd töltened”, miután „kiürült a tank”.

• Légy tudatában saját „sávszélességed” korlátainak: hosszabb időbe telhet végiggondolni és felfogni dolgokat, amikor óriási terhelést kapsz!

• Ne használj drámai nyelvezetet, kifejezéseket, ami félelmet kelthet kollégáid körében!

• Kerüld a dohányzást, alkoholt és egyéb drogokat: ezek rossz megbirkózási stratégiák!

• Egyes dolgozók úgy érezhetik, hogy családjuk vagy barátaik félelemből vagy stigmatizáltság okán kerülik őket. Ha lehetséges, tartsd a kapcsolatot szeretteiddel akár telefonon vagy interneten! Fordulj kollégáidhoz vagy a csapat vezetőjéhez társas támogatásért - kollégáidnak is hasonló tapasztalatai lehetnek.

TARTS SZÜNETET, LÉLEGEZZ MÉLYEKET, majd GONDOLKODJ - a lassabb, mélyebb légzés enyhíti a stresszt.

Szerző: Dr Julie Highfield, Consultant Clinical Psychologist, Cardiff Critical Care, www.ics.ac.uk

Dr Julie Highfield,
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Cikk[251563] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.