A COVID-19 a vesét is megtámadja

Bár a COVID-19 fertőzés leginkább a tüdőket érinti, egyre inkább nyilvánvaló, hogy a második leggyakrabban megtámadott szerv a vese.

A múlt héten a(z) European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA) által szervezett webinar keretében vezető nefrológusok osztották meg tapasztalataikat arról, hogy a SARS-CoV-2  (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2) új koronavírus hogyan hat a vesére.

Dr. Anette Bruchfeld svéd nefrológus professzor (Karolinska University Hospital in Sweden) a Kínában kitört fertőzés első hullámának adataival illusztrálta, hogy a beteg kórházi felvételekor, vagy a későbbiek során kialakuló vese-elváltozások a COVID-19 fertőzés súlyos komplikációi, amelyek jelentősen növelik a halálozás kockázatát. Dr. Maria Jose Soler (a Vall d’Hebron University Hospital in Barcelona nefrológusa) a Spanish Society of Nephrology által készített nyilvántartásból mutatott be egy snapshot-ot a dialízisen lévő, valamint a transzplantált COVID-19 fertőzött vesebetegekről. Ez a regiszter 2020. április 7-ig bezárólag több mint 600 beteg adatait tartalmazta, a halálozási arány 17-23% között mozgott – attól függően, hogy transzplantált, vagy dialízises betegekről volt-e szó. A mortalitás ezeknél a vesebetegeknél igen magas volt, mivel a COVID-19 pneumoniák is nagyon agresszívek voltak. A betegeknél próbálkoztak különböző gyógyszeres beavatkozásokkal, de a gyógyszerek hatásosságának megítéléséhez megfelelő, kontrollált vizsgálatokra lenne szükség. „Ezeket a betegeket normális esetben ki szokták zárni a randomizált, kontrollált vizsgálatokból, de ahhoz, hogy a szerek hatásait a vesebetegekben és transzplantáltakon is meg tudjuk ítélni, az ő bevonásukkal is el kellene végezni ezeket a klinikai vizsgálatokat, hogy pontos adatokat kapjunk, és ne csak spekulációkra szorítkozzunk” – mondta Soler doktornő.

Dr. Umberto Maggiore (Department of Nephrology, University Hospital of Parma, Italy) egy sikeres próbálkozásról számolt be. Csapata többek között a köszvény gyógyszerét, a colchicint adta két veseátültetett COVID-19-es betegnek, és mindkét beteg meggyógyult. A siker alapja véleményük szerint az volt, hogy a gyógyszeres kezelést még a betegség rosszabbodása előtt elkezdték. A gyulladás-csökkentő colchicinnel ennek nyomán el is indítottak egy randomizált, kontrollált vizsgálatot.

A történet Kínából indult: COVID-19 fertőzöttekben gyakori az AKI

Bruchfeld doktornő egy, a Kidney International c. lapban megjelent, 701 COVID-19-ben szenvedő wuchani betegről szóló cikket idézett. A betegek 43,9%-ában proteinuria, 26,7%-ában hematuria volt kimutatható, 14,4%-uknál emelkedett a Se-kreatinin, 13,1%-uknál emelkedett a Se KN és 13,1%-uknál 60 ml/min alá csökkent a GFR. A vizsgált időszakban a betegek 5,1%-ánál alakult ki akut vesekárosodás (AKI, acute kidney injury). A vesebetegség befolyásolta a halálozást: emelkedett Se kreatinin esetén kb. a duplájára (HR: 2,10), emelkedett szérum-urea (Se KN) esetén csaknem a négyszeresére (HR: 3,97) nőtt a mortalitás. Az 1-es stádiumú akut vesekárosodásban a duplájára, a 3-as stádiumúban négyszeresére nőtt a halálozás. Hasonló látszott proteinuria és hematuria esetén is – utóbbi mellett jobban nőtt a kockázat. Dr. Yichun Cheng (Department of Nephrology, Huazhong University of Science and Technology, Wuchan) megállapította, hogy a vesebetegség már a fertőzöttek kórházi felvételekor is meglehetősen gyakori, és a kórházi kezelés alatt is sokszor alakul ki, és szoros összefüggést mutat a kórházi halálozások bekövetkeztével. Egy közlés előtt álló meta-analízisben Dr. Xianxian Zhao és mtsai 53.000 beteget tartalmazó 30 kínai COVID-19 vizsgálatot néztek át és krónikus vesebetegség esetén hatszoros (OR: 6,0) halálozási kockázatot láttak. Ugyanezen értékek COPD-ben 5,3, cerebrovasculáris betegségben 3,2 voltak.

Dializált/vesetranszplantált COVID-19 betegek Spanyolországban

Dr. Soler arról számolt be, hogy Barcelonában és környékén 405 hemodializált beteget hospitalizáltak COVID-19 miatt, ebből 94 beteg (23%) meghalt. A 26 peritonális dialízisen lévő beteg közül 5 (19%), a 206 vesetranszplantált betegből 35 hunyt el (17%). A betegek a következő kezeléseket kapták: 75%-ban hidroxiklorokint, 47%-ban lopinavirt/ritonavirt, 15%-ban szteroidot, 11%-ban interferont és 3%-ban tocilizumabot. Bár a lopinavir/ritonavir kombináció egy randomizált vizsgálatban nem volt hatásosabb a súlyos COVID-fertőzés standard kezelésénél, a doktornő mégis úgy véli, hogy a betegség korábbi szakaszában, még mielőtt a betegek az intenzív kezelésre szorulnának, haszonnal járhat adásuk.

Colchicin vesetranszplantált betegeknél a COVID-19 súlyosbodása előtt?

Maggiore is arról számolt be, hogy a választott gyógyszereket Olaszországban is a betegség kezdeti szakaszában próbálják adni. Tapasztalataikat az Am J of Transplantation c. lapban a szerkesztőnek írt levelükben írták le. Az antivirális hatás érdekében leállították a betegek immunszuppresszióját, a vírusellenes szerek mellett mindössze szteroidot adtak a kilökődés elkerülésére. Minden beteg napi 2 x 200 mg hidroxiklorokint kapott az antivirális kezelés mellé. A légzésfunkciók rohamos romlása és non-invazív lélegeztetés mellett a betegek gyulladáscsökkentő colchicin kezelésben részesültek, mivel nem állt rendelkezésre tocilizumab. Egyik beteget sem kellett az intenzívre áthelyezni, mindegyik meggyógyult.

A webinar során Dr. Maggiore beszélt a szteroidokról, amiket egyes vizsgálatok hatástalannak, sőt, károsnak tartanak, de fontosnak tartja használatukat COVID-19 fertőzésben, pl. ha a légzéskárosodott COVID-19 beteg hirtelen romlik, és nincs hely az intenzíven, akkor „úgy hiszem, hogy szteroidokat kell adni” – mondta. 

Források:

1. Melville NA. Nephrologists on lessons learned with kidney disease in COVID-19. Medscape Medical News > Clinician Insights. April 08, 2020.

2. Yichun Cheng, Ran Luo, Kun Wang, et al. Kidney disease is associated with in-hospital death of patients with COVID-19. Kidney International. Published online March 19, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/j.kint.2020.03.005

3. Xianxian Zhao, Bili Zhang, Pan Li, et al. Incidence, clinical characteristics and prognostic factor of patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis. MedRxiv. March 20, 2020. doi: https://doi.org/10.1101/2020.03.17.20037572

4. Gandolfini I, Delsante M, Fiaccadori E, et al. COVID-19 in kidney transplant recipients. Am J Transplant. Published online 31 March, 2020. https://doi.org/10.1111/ajt.15891

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.