hirdetés

A COVID-19 fertőzéshez társuló kardiovaszkuláris tünetek

A COVID-19 fertőzés sokféle módon érintheti a betegek szív- érrendszerét is, és mind a tünetek, mind az esetlegesen fennálló kardiovaszkuláris betegségek jelentősen befolyásolhatják a szükséges ellátást.

hirdetés

Az új koronavírus (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) az elmúlt néhány hónapban már 1 milliónál is több igazolt COVID-19 fertőzést okozott a világban. A legtöbbször légzési tünetekkel induló betegségből pneumonia alakulhat ki, ami súlyos esetben akut légzési elégtelenség szindrómához (ARDS), shockhoz, halálhoz vezet. Egyre több ismeretünk van arról, hogy melyek azok a kardiovaszkuláris betegségek, amelyek befolyásolják a várható prognózist, és hogy a COVID-19 fertőzés milyen kardiovaszkuláris elváltozásokat eredményez. A tünetek kardiális- vagy respiratórikus eredetének elkülönítése nem egyszerű, hiszen mindkét esetben nehézlégzés, dyspnoe jelentkezik, amik együttesen is felléphetnek. A Circulation c. lapban 2020. április 3-án megjelent tanulmányban Dr. Justin Fried (Columbia University, New York City) és munkatársai négy COVID-19-ben szenvedő, különféle kardiovaszkuláris tünetekkel rendelkező beteg kórtörténetén keresztül kísérlik meg bemutatni a COVID-19 fertőzés során tapasztalható kardiovaszkuláris eltéréseket, azok élettani alapjait, és a további teendőket.

Az első ismertetett eset egy 64 éves nő volt, aki kardiális tünetekkel jelentkezett, mellkasi fájdalma volt ST emelkedéssel, és COVID-19 fertőzésre utaló tünetet, lázat, köhögést nem észlelt. A jellemzően szívinfarktusra utaló tünetek ellenére - a láz és köhögés hiányában is - a pandémia miatt természetesen felmerült, hogy ezeket a COVID-19 fertőzés is kiválthatja, amit az elvégzett teszt igazolt is.

A második eset egy 38 éves férfi volt, akit kardiogén shock-kal és jelentős hipoxiát okozó akut légzési elégtelenség szindrómával vettek föl, és veno-arteriális-venosus extrakorporeális membrán oxigenizációval (VV ECMO) sikerült megmenteni. A beteg kezdeti tünetei leginkább egy súlyos COVID-19 fertőzésre utaltak és a kardiológiai eltérések csak az ECMO elindítása után váltak nyilvánvalóvá. Ennek alapján a kutatók úgy vélik, hogy COVID-19-hez társult akut szisztolés szívelégtelenség esetén a kardiális shock küszöbértéke igen alacsony. Ha ezeknél a betegeknél az inotróp támogatás sikertelen, akkor elsősorban intra-aortális ballon-pumpát kell alkalmazni a keringés mechanikus támogatása érdekében. Továbbá, ha a betegnél a VV ECMO mellett kardiogén shock alakul ki, akkor egy relatíve lassú véráramlású arteriális kanüllálás megfelelő kezelést jelenthet anélkül, hogy bal kamrai disztenziót okozna. Dr. Fried és munkatársai megállapították, hogy még a súlyos kardiogén-, vagy kevert shockban szenvedők is megmenthetők átmeneti hemodinamikai támogatással – amennyiben ezek az eszközök a beteget kezelő intézményben rendelkezésre állnak.

A harmadikként ismertetett 64 éves nőbeteg ismert szívbetegsége a COVID-19 fertőzés során súlyosan dekompenzálódott, a fertőzés miatt dekompenzálódott szívbetegség pedig a kevert shock kialakulásának veszélyét jelzi. Ilyenkor – amennyiben mód van rá – invazív hemodinamikai monitorozás segíthet a shock kardiális komponensének ellátásában. COVID-19 betegeknél meg kell fontolni a QT-intervallum meghosszabbításához vezető gyógyszeres kezelést, és a szív strukturális eltérései esetén még szigorúbb monitorozás szükséges.

A negyedik eset egy olyan 51 éves férfibeteg volt, aki 2007-ben szív-transzplantáción, 2010-ben vese-transzplantáción esett át. Ugyanolyan COVID-19 fertőzésre jellemző tünetek jelentek meg nála, mint a nem immunszupprimált betegeknél. Az ilyen beteg azért jelent „különleges kihívást”, mivel nincs elég adatunk arról, hogy COVID-19 világjárvány esetén mi a teendő az immunszupprimált betegekkel. Azt sem igazán tudjuk, mi a teendő azon súlyos szívbetegekkel, akik már a szívátültetésre várók listájára is felkerültek: mérlegelni kell a transzplantáció elhalasztásának kockázatát, a donor esetleges fertőzöttségének lehetőségét, valamint azt, hogy a transzplantáció után szükséges immunszupprimálás lehetséges hatásai mennyiben érintik a beteg egészségét a világjárvány alatt.

Az American Heart Association (AHA) egy olyan regisztert indít, azzal a reménnyel, hogy a COVID-19 kardiovaszkuláris betegek szív- és érrendszeri paramétereinek feltöltésével és azok alakulásának megismerésével javulhat a betegek ellátása és csökkenthető a kedvezőtlen kardiovaszkuláris kimenetelek aránya (a regiszterben való részvételhez a qualityresearch@heart.org címen lehet jelentkezni).

Források:

1. Brooks M. COVID-19 linked to multiple cardiovascular presentations. Medscape Medical News. April 06, 2020.

2. Fried JA, Ranasubbu K, Bhatt R, et al. The variety of cardiovascular presentations of COVID-19. Circulation. Published 3 Apr 2020. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA,120.047164

3. Brooks M. AHA COVID-19 CVD registry to collect data on CV outcomes. Medscape Medical News. April 05, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.