Spermaminőség és ultra-feldolgozott élelmiszerek
Az azonos kalóriatartalmú étrendek közül az ultrafeldolgozott élelmiszerek nemcsak a spermaminőséget rontják, hanem más funkciókat is megzavarnak.
- Mennyibe kerül az elhízás?
- Biztonságos és hatásos a liraglutid gyerekeknél
- Kalóriabevitel csökkentésével a gyulladás és az öregedés ellen
- Diófélék fogyókúrában
- Új hatásmechanizmusú vizsgálati készítmény az obezitás kezelésében
- Igen hatásos kismolekulás fogyasztószert fedeztek fel
- Új iránymutatások a gyermekkori elhízás kezelésében
- Izomtömeget megtartó monoklonális antitest obezitás kezelésére
- Tartós a fogyás a bariátriai műtétek után
- Mitől fogynak a nők és a férfiak?
- Meglévő gyógyszerek új indikációkra
- Új GIP/GLP-1 receptor agonista diabetes mellitus kezelésére
- A komorbiditásos obezitás kezelési lehetősége
- A testzsír nem tesz jót a szürkeállománynak
- A ritka, genetikai eredetű elhízás lehetséges gyógyszere
A Cell Metabolism folyóiratban augusztus 28-án jelent meg a Koppenhágai Egyetem kutatóinak tanulmánya, amely szerint az ultra-feldolgozott élelmiszereket (UPF; ultra-processed foods) gyakran fogyasztó emberek testsúlygyarapodása nagyobb, mint az ugyanakkora kalóriabevitelt eredményező, de minimálisan feldolgozott élelmiszereket fogyasztóké, ráadásul az ultra-feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend több olyan szennyező anyagot visz be a szervezetbe, amelyekről ismert, hogy befolyásolják a spermaminőséget.
Az elmúlt 50 évben az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási aránya megugrott, míg a spermaminőség drámaian csökkent. E változások hátterében állhat az ultra-feldolgozott élelmiszerek növekvő népszerűsége, amelyeket számos rossz egészségi állapottal hoztak összefüggésbe. A kutatók azonban még mindig nem biztosak abban, hogy az összetevők ipari jellege, az élelmiszerek feldolgozási módja, vagy az a hatás áll a jelenség mögött, hogy az UPF-ek arra ösztönzik az embereket, hogy többet egyenek, mint kellene.
“Eredményeink bizonyítják, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek károsak a reproduktív és metabolikus egészségünkre, még akkor is, ha nem fogyasztják őket túlzott mennyiségben. Ez arra utal, hogy ezeknek az élelmiszereknek a feldolgozott jellege teszi őket károssá” – nyilatkozta Jessica Preston, a tanulmány első szerzője.
A most közölt vizsgálatban a lehető legjobb összehasonlítás kedvéért a kutatók összesen 43 önkéntes, 20-35 év közötti férfit toboroztak, akiket két csoportra osztva 3 héten át követték a feldolgozatlan, illetve feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hatásait. Mindkét csoport tagjai mindkét étrendet 3 hétig követték, de a két vizsgálati időszak között egy három hónapos kimosódási időszakot tartottak. A férfiak fele tehát az ultra-feldolgozott étrenddel kezdte, míg a másik fele a feldolgozatlan élelmiszereket fogyasztotta, és mindkét csoport felének étrendje napi 500 extra kalóriát tartalmazott a normál energiatartalomhoz képest, míg a csoport másik fele normál kalóriatartalmú étrendet folytatott. A résztvevőknek nem mondták el a kutatók, hogy melyik étrenden vannak, de a feldolgozatlan és az UP étrend egyébként ugyanannyi kalóriát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmazott.
Az eredmények szerint a 3 hetes vizsgálati időszak alatt a férfiak körülbelül 1 kg-mal nagyobb zsírtömeget szedtek fel az ultra-feldolgozott étrenden, mint a feldolgozatlan étrenden, függetlenül attól, hogy a normál vagy a napi +500 kalóriát tartalmazó étrenden voltak. Az étrend követése számos kardiovaszkuláris markerre is hatással volt, és a kutatók aggasztó növekedést fedeztek fel az ultra-feldolgozott étrendet követő férfiaknál a hormonális zavarokat okozó, elsősorban műanyagokban használt ftalát (cxMINP) szintjében. Az UPF csoportban levő férfiaknál a tesztoszteron és az FSH (follikuluszstimuláló hormon) szintje is csökkent, amelyek létfontosságúak a spermatermeléshez.
“Megrázó volt látni, hogy hány testfunkciót zavartak meg az ultra-feldolgozott élelmiszerek, még egészséges fiatal férfiaknál is. A hosszú távú következmények aggasztóak, és eredményeink alátámasztják a táplálkozási irányelvek felülvizsgálatának szükségességét a krónikus betegségek elleni harc eredményessége érdekében” – összegzett a tanulmány vezetője, Romain Barrès professzor.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Not all calories are equal: Ultra-processed foods can harm men's health
Effect of ultra-processed food consumption on male reproductive and metabolic health
Irodalmi hivatkozás:
Jessica M. Preston et al, Effect of ultra-processed food consumption on male reproductive and metabolic health, Cell Metabolism (2025). DOI: 10.1016/j.cmet.2025.08.004