Diófélék fogyókúrában
A mandula alacsony kalóriatartalmú étrend mellett fogyókúra során is fogyasztható, rágcsálása ráadásul teltségérzetet biztosít.
- Igen hatásos kismolekulás fogyasztószert fedeztek fel
- Új iránymutatások a gyermekkori elhízás kezelésében
- Izomtömeget megtartó monoklonális antitest obezitás kezelésére
- Tartós a fogyás a bariátriai műtétek után
- Mitől fogynak a nők és a férfiak?
- Meglévő gyógyszerek új indikációkra
- Új GIP/GLP-1 receptor agonista diabetes mellitus kezelésére
- A komorbiditásos obezitás kezelési lehetősége
- A testzsír nem tesz jót a szürkeállománynak
- A ritka, genetikai eredetű elhízás lehetséges gyógyszere
Az Obesity folyóirat augusztus 24-én közölte a University of South Australia (UniSA) kutatóinak tanulmányát, amelyben a résztvevők kilenc hónapon keresztül kalóriaszegény étrend mellett mandulát is fogyaszthattak. Az eredmények szerint a mandula fogyasztása elősegítette a testtömeg csökkenését és több kedvező élettani hatást is kiváltott.
Általában, amikor fogyásról, fogyókúráról beszélünk, ritkán gondolunk a héjasokra (diófélékre), mivel igaz ugyan, hogy magas fehérjetartalmú nassolnivalóról van szó, zsírtartalmuk is jelentős. Ez rendszerint el is riasztja azokat, akik le szeretnének adni egy-két kilót, ám a mostani vizsgálat eredményei szerint egyszerre lehet fogyni és mandulát eszegetni.
Világszerte 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, és ebből 650 elhízottnak tekinthető. Ausztráliában is népegészségügyi probléma a túlsúly, a kontinensnyi ország 25 millió lakosából 12,5 millió felnőtt küzd túlsúllyal vagy elhízással.
Dr. Sharayah Carter, az UniSA kutatója vezetésével 106 túlsúlyos vagy elhízott (BMI: 27,5-35 között) résztvevő bevonásával indítottak egy kilenc hónapig tartó vizsgálatot, amelyben először három hónapig energiaszegény (energy-restricted, a szokásosnál 30%-kal kevesebb kalória) étrendet alkalmaztak a fogyás érdekében, majd hat hónapig szabályozott energiatartalmú (energy-controlled) étrendet a testsúly megtartásáért. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport étrendjét mindkét szakaszban az energiabevitel 15%-ában sózatlan, egész héjas mandulával egészítették ki (AED; almond-enriched diet), a másik csoportnál pedig szénhidrátban gazdag rágcsálnivaló - például rizskeksz -szerepelt az étlapon (NFD; nut-free diet).
Az eredmények szerint mindkét csoport fogyott az 1. fázis (p < 0,001) (átlag [SE], -7,0 [0,5] kg AED ill. -7,0 [0,5] kg NFD, p = 0,858) és a 2. fázis (p = 0,009) során (-1,1 [0,5] kg AED ill. -1,3 [0,6] kg NFD, p = 0,756), és a 2. fázist követően javult a sovány testtömeg aránya is (4,8% [0,3%], p < 0,001). A 2. fázis végére mindkét csoportban csökkent az éhgyomri glükóz (-0,2 [0,07] mmol/l, p = 0,003), az inzulin (-8,1 [4,0] pmol/l, p = 0,036), a vérnyomás (-4,9 [0,8] Hgmm szisztolés, -5,0 [0,5] Hgmm diasztolés, p < 0,001), az összkoleszterin (-0,3 [0,1] mmol/l), az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) (-0. 2 [0,1] mmol/L), a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (-0,1 [0,03] mmol/L) és a trigliceridek (-0,3 [0,06] mmol/L) (mind p < 0,001) koncentrációja, a nagy sűrűségű lipoprotein pedig emelkedett (0,1 [0,02] mmol/L, p = 0,011). A lipoprotein frakcióknál azonban fontos különbségek jelentkeztek a két csoport között: a nagyon rövid láncú zsírsavakat tartalmazó trigliceridben gazdag frakció jobban csökkent az AED csoportban (-31,0 [7,7] nmol/L AED vs. -4,8 [7,9] nmol/L NFD, p = 0. 007), csakúgy, mint a rövid LDL (-109,3 [40,5] nmol/L AED vs. -20,7 [41,6] nmol/L NFD, p = 0,017), ellentétben a közepes LDL frakcióval (-24,4 [43,4] nmol/L AED vs. -130,5 [44,4] nmol/L NFD, p = 0,045).
Az eredmények azt mutatták, hogy az étrend betartásával mindkét csoportban körülbelül 9,3%-os testtömeg-csökkenést sikerült elérni, a mandulával kiegészített étrend azonban statisztikailag szignifikáns változásokat mutatott néhány erősen aterogén lipoprotein alfrakcióban is, ami hosszabb távon jobb kardiometabolikus egészséghez vezethet. A diófélék fogyasztásának további előnye, hogy a résztvevők számára hosszabb ideig biztosított teltségérzetet, kevésbé érezték úgy, hogy éheznének.
A kutatók szerint ezek az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a dietetikusok és táplálkozási szakemberek ajánlhatják a mandulát a kiegyensúlyozott fogyókúrás étrend részeként.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Irodalmi hivatkozás:
Sharayah Carter et al, Almonds vs. carbohydrate snacks in an energy‐restricted diet: Weight and cardiometabolic outcomes from a randomized trial, Obesity (2023). DOI: 10.1002/oby.23860