hirdetés

Diófélék fogyókúrában

A mandula alacsony kalóriatartalmú étrend mellett fogyókúra során is fogyasztható, rágcsálása ráadásul teltségérzetet biztosít.

hirdetés

Az Obesity folyóirat augusztus 24-én közölte a University of South Australia (UniSA) kutatóinak tanulmányát, amelyben a résztvevők kilenc hónapon keresztül kalóriaszegény étrend mellett mandulát is fogyaszthattak. Az eredmények szerint a mandula fogyasztása elősegítette a testtömeg csökkenését és több kedvező élettani hatást is kiváltott.

Általában, amikor fogyásról, fogyókúráról beszélünk, ritkán gondolunk a héjasokra (diófélékre), mivel igaz ugyan, hogy magas fehérjetartalmú nassolnivalóról van szó, zsírtartalmuk is jelentős. Ez rendszerint el is riasztja azokat, akik le szeretnének adni egy-két kilót, ám a mostani vizsgálat eredményei szerint egyszerre lehet fogyni és mandulát eszegetni.

Világszerte 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, és ebből 650 elhízottnak tekinthető. Ausztráliában is népegészségügyi probléma a túlsúly, a kontinensnyi ország 25 millió lakosából 12,5 millió felnőtt küzd túlsúllyal vagy elhízással.

Dr. Sharayah Carter, az UniSA kutatója vezetésével 106 túlsúlyos vagy elhízott (BMI: 27,5-35 között) résztvevő bevonásával indítottak egy kilenc hónapig tartó vizsgálatot, amelyben először három hónapig energiaszegény (energy-restricted, a szokásosnál 30%-kal kevesebb kalória) étrendet alkalmaztak a fogyás érdekében, majd hat hónapig szabályozott energiatartalmú (energy-controlled) étrendet a testsúly megtartásáért. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport étrendjét mindkét szakaszban az energiabevitel 15%-ában sózatlan, egész héjas mandulával egészítették ki (AED; almond-enriched diet), a másik csoportnál pedig szénhidrátban gazdag rágcsálnivaló - például rizskeksz -szerepelt az étlapon (NFD; nut-free diet).

Az eredmények szerint mindkét csoport fogyott az 1. fázis (p < 0,001) (átlag [SE], -7,0 [0,5] kg AED ill. -7,0 [0,5] kg NFD, p = 0,858) és a 2. fázis (p = 0,009) során (-1,1 [0,5] kg AED ill. -1,3 [0,6] kg NFD, p = 0,756), és a 2. fázist követően javult a sovány testtömeg aránya is (4,8% [0,3%], p < 0,001). A 2. fázis végére mindkét csoportban csökkent az éhgyomri glükóz (-0,2 [0,07] mmol/l, p = 0,003), az inzulin (-8,1 [4,0] pmol/l, p = 0,036), a vérnyomás (-4,9 [0,8] Hgmm szisztolés, -5,0 [0,5] Hgmm diasztolés, p < 0,001), az összkoleszterin (-0,3 [0,1] mmol/l), az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) (-0. 2 [0,1] mmol/L), a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (-0,1 [0,03] mmol/L) és a trigliceridek (-0,3 [0,06] mmol/L) (mind p < 0,001) koncentrációja, a nagy sűrűségű lipoprotein pedig emelkedett (0,1 [0,02] mmol/L, p = 0,011). A lipoprotein frakcióknál azonban fontos különbségek jelentkeztek a két csoport között: a nagyon rövid láncú zsírsavakat tartalmazó trigliceridben gazdag frakció jobban csökkent az AED csoportban (-31,0 [7,7] nmol/L AED vs. -4,8 [7,9] nmol/L NFD, p = 0. 007), csakúgy, mint a rövid LDL (-109,3 [40,5] nmol/L AED vs. -20,7 [41,6] nmol/L NFD, p = 0,017), ellentétben a közepes LDL frakcióval (-24,4 [43,4] nmol/L AED vs. -130,5 [44,4] nmol/L NFD, p = 0,045).

Az eredmények azt mutatták, hogy az étrend betartásával mindkét csoportban körülbelül 9,3%-os testtömeg-csökkenést sikerült elérni, a mandulával kiegészített étrend azonban statisztikailag szignifikáns változásokat mutatott néhány erősen aterogén lipoprotein alfrakcióban is, ami hosszabb távon jobb kardiometabolikus egészséghez vezethet. A diófélék fogyasztásának további előnye, hogy a résztvevők számára hosszabb ideig biztosított teltségérzetet, kevésbé érezték úgy, hogy éheznének.

A kutatók szerint ezek az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a dietetikusok és táplálkozási szakemberek ajánlhatják a mandulát a kiegyensúlyozott fogyókúrás étrend részeként.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study finds adding almonds to energy-restricted diet can help people lose weight, improve cardiometabolic health

Almonds vs. carbohydrate snacks in an energy-restricted diet: Weight and cardiometabolic outcomes from a randomized trial

Irodalmi hivatkozás:

Sharayah Carter et al, Almonds vs. carbohydrate snacks in an energy‐restricted diet: Weight and cardiometabolic outcomes from a randomized trial, Obesity (2023). DOI: 10.1002/oby.23860

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.