Igen hatásos kismolekulás fogyasztószert fedeztek fel
A University of Texas kismolekulás hatóanyaga még erősen hizlaló étrend mellett is képes testtömegcsökkenést eredményezni.
- Az edzés csökkenti a máj zsírtartalmát nem alkoholos zsírmájbetegségben
- Izomtömeget megtartó monoklonális antitest obezitás kezelésére
- Az elhízás csökkenti a D-vitamin-pótlás hatásait
- Új iránymutatások a gyermekkori elhízás kezelésében
- Az elhízás jelenlegi és jövőbeli kihívásai
- Tartós a fogyás a bariátriai műtétek után
- Mitől fogynak a nők és a férfiak?
- Ne igyon kalóriát!
Február 27-én a Cell Reports folyóiratban jelent meg a San Antonio székhelyű University of Texas kutatóinak az a közleménye, amelyben egy kismolekulás fogyasztószer igen jó hatásosságát mutatják be kifejezetten egészségtelen, hizlaló értenden tartott állati modellszervezeteken. A University of Pennsylvania és a Cornell University együttműködésével végzett programban a kutatók először azt kezdték el vizsgálni, hogy egészen pontosan hogyan befolyásolja a magnézium a sejtekben található mitokondriumok energiatermelő mechanizmusait. A magnézium több szempontból is rendkívüli fontos a megfelelő egészségi állapot fenntartásához, így csontképződésben betöltött szerepe mellett például a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. A kutatók arra figyeltek fel, hogy túl sok magnézium bevitelével a mitokondriumokban, a sejtek erőműveiben az energiatermelés elkezd lelassulni.
„Olyan, mintha benyomnánk a féket, az energiatermelés üteme visszaesik” – kommentálta a megfigyelést Travis R. Madaris, a cikk első szerzője.
A kutatók a megfigyelés igazolása érdekében állati modellszervezetekben azt tapasztalták, hogy az MRS2 gén deléciója lehet a kulcs: ez a gén felelős a mitokondriumokba irányuló magnéziumtranszport szabályozásáért. Amikor az MRS2 gén deléciójával leállították a magnéziumtranszportot, a cukrok és zsírok sokkal jobb hatásfokú metabolizmusát tapasztalták, melynek eredményeképpen a vizsgált egerek soványabbak és egészségesebbek lettek úgy, hogy kifejezetten hizlaló ún. nyugati típusú étrenden tartották őket. Ezt az egészségtelen, cukrokban és zsírokban igen gazdag étrendet az egerek hosszú időn keresztül kapták, a máj és zsírszövetek vizsgálata alapján azonban mégsem alakult ki náluk sem zsírmáj, sem elhízás (obezitás), sem 2-es típusú cukorbetegség.
Ezt követően a kutatók egy olyan kismolekulás hatóanyagot fejlesztettek ki, amelynek pontosan a fentiekben leírt mechanizmus biztosítása a feladata: korlátozza a mitokondriumokba szállított magnézium mennyiségét. A CPACC névre keresztelt hatóanyagra a University of Texas (UT Health San Antonio) máris szabadalmi védettséget kért.
„Az ismertetett eredmények hosszú évek kutatómunkájának eredményei. Egy olyan gyógyszer, amely képes lenne a szív-érrendszeri betegségek, mint például a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésére, egyben a zsírmáj talaján kialakuló májrák incidenciáját is csökkentené, óriási jelentőséggel bírna, ezért a továbbiakban is folytatjuk a készítmény fejlesztését.” – jelentette ki a kutatási programot vezető Madesh Muniswamy professzor.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült: