hirdetés

Ne igyon kalóriát!

A fogyni vágyóknak tudniuk kell, hogy az édesített üdítőitalok és az alkoholos termékek sok cukrot, és sok kalóriát tartalmaznak.

hirdetés

Amikor tanácsot adok azoknak a betegeknek, akik fogyni próbálnak, mindig megbeszélem valamit: Az ötlet az, hogy olyan könnyű fogyasztani az édesített italokat (és az alkoholosakat is), és nem igazán tudjuk, hogy mennyi kalóriát viszünk be.

Dr. F. Perry Wilson, a Yale School of Medicine nefrológusa azt tanácsolja a fogyni vágyóknak, hogy "Ne igyanak kalóriát" hisz az édesített üdítőitalok és az alkoholos termékek sok cukrot, és sok kalóriát tartalmaznak. Mivel sok beteg nem szereti a víz ízét, vagy egyszerűen nem tudja rávenni magát a vízivásra, alternatívaként azt javasolja, hogy a cukros üdítőitalok helyett válasszon alacsony vagy nulla kalóriatartalmú ízesített italokat.

De ezt a tanácsot nem adja nyugodt szívvel, hisz például egy, a Nature -ben a közelmúltban megjelent tanulmány például azt találta, hogy egerekben a mesterséges édesítőszerek glükózintoleranciát és súlygyarapodást okoznak. Számos megfigyeléses tanulmány utalt továbbá arra, hogy a nem tápláló édesítőszerek – pl. szukralóz, aszpartám– használata összefüggésbe hozható a magasabb testsúllyal és a 2-es típusú cukorbetegséggel. Természetesen a megfigyelési vizsgálatokból nem derül ki, hogy az emberek azért híznak, mert úgynevezett "diétás" üdítőitalokat isznak, vagy azért isznak diétás üdítőt, mert híznak?

A randomizált vizsgálatok segíthetnék a folyamat mélyebb megértését, de ezen a téren a legtöbb eddigi vizsgálat viszonylag kis esetszámú. A JAMA Network Open-ben megjelent tanulmány 17 randomizált vizsgálat adatait egyesíti annak meghatározására, hogy a cukros italok alacsony és nulla kalóriatartalmú italokkal való helyettesítésének milyen hatásai vannak. Az elemzés konklúziója az volt, hogy a cukros italok helyett alacsony vagy nulla kalóriatartalmú italok fogyasztása szerény, de összességében előnyös, attól függően, hogy milyen eredményt próbálunk fogyasztásuk révén elérni.

A randomizált vizsgálatok azt mutatják, hogy az alacsony kalóriatartalmú italokra való átállás körülbelül egy kilogrammal csökkenti a testsúlyt, és 0,3 ponttal csökkenti a BMI-t, és körülbelül fél százalékkal csökkenti a testzsírt. A glükóz homeosztázist– a hemoglobin A1c szintjét és az éhomi vércukorszintet – azonban nem befolyásolták számottevően (0,12% illetve 0,06 mmol/l csökkenés).

A szerzők a cukorral édesített italokat a vízzel is összehasonlították és nagy meglepetésükre nem észleltek drámai előnyöket, érdekes módon a vízre váltás hatásai nem voltak számottevőek, a legtöbb értékelt eredmény tekintetében nagyrészt jelentéktelenek (testsúlycsökkenés 0,01 kg, a BMI-csökkenés 0.35 pont, HbA1c csökkenés 0,09 %, testzsír csökkenés 0,3%, éhomi vércukorszint csökkenés 0,05 mmol/l).

Tehát ha valaki rendszeresen iszik cukorral édesített italokat, akkor jobb, ha nulla kalóriatartalmú ízesített italra vált, mint a sima vízre? Az eredmények magyarázata többféle lehet. Attól, hogy egy vizsgálatban megkérünk valakit, hogy igyon vizet, még nem jelenti azt, hogy megteszi, és így előfordulhat, hogy a részvevők a cukorral édesített italokkal „csalnak”. Ha azonban azt mondják, hogy az alacsony vagy nulla kalóriatartalmú ízesített italokat nyugodtan ihat, talán könnyebben követi az utasítást. Az is lehet, hogy egyszerűen nem áll rendelkezésünkre elég rigorózus adat ahhoz, hogy határozott következtetést levonjunk. A 17 vizsgált kísérletből csak háromban használtak vizet a cukros italok helyettesítésére.

Összességében ezek az adatok némi megnyugvást adnak afelől, hogy a nulla kalóriatartalmú édesítőszerek nem súlyosbítják az elhízás járványt. Ennek ellenére ezek a vizsgálatok szükségszerűen rövid idejűek; de feltehetően a cukorhelyettesítők hosszabb távú hatásai, bár talán nem olyan rosszak, mint a cukor hosszú távú hatásai, szükségszerűen rosszabbak, mint az ivóvíz hosszú távú hatásai.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.