hirdetés

Az aszpartám veszélyei

A fogyni vágyók egy része könnyen cseréli le a cukrozott termékeket cukormentesekre, azonban számos vizsgálat szerint a leggyakoribb helyettesítőt, az aszpartámot sem fogyaszthatjuk nyugodtan.

hirdetés

Természetesen a cukorhelyettesítő aszpartám számos előnnyel rendelkezik: sokkal alacsonyabb a kalóriatartalma és nem okoz fogszuvasodást. A főleg aszpartámsavat és fenilalanint tartalmazó cukorhelyettesítő népszerűségét annak köszönheti, hogy 200-szor édesebb a cukornál, így sokkal kisebb mennyiségben kell azonos édes íz eléréséhez alkalmazni. Az elmúlt években azonban számos vizsgálat arra utaló eredményeket talált, hogy ez a vegyület rákot, stroke-ot és demenciát okozhat. Nézzük, mit mutatnak az adatok.

Aszpartám és stroke

Az igen értékes és épp ezért nagyon gyakran idézett Framingham Study során 2 888 középkorú, 45 évesnél fiatalabb és 1 484 idős, 60 év feletti személy sorsát követték 10 éven át, kitérve az étkezési szokásaikra is.

A megfigyelés első 7 éve során a középkorúak közül 97-en kaptak stroke-ot, 81-en közülük isémiás stroke-ot. A vizsgálóknak is meglepetést okozott, hogy akik a kérdőiven hetente legalább egy diétás ital elfogyasztásáról számoltak be 3x nagyobb gyakorisággal szenvedtek el ishémiás stroke-ot, mint a diétás italokat egyáltalán nem fogyasztó kortársaik. ugyanez volt e helyzet a 60 évesnél idősebbek csoportjában is.

A következő 7 évben 81-en lettek demensek, itt is meglepő és szembeötlő volt a diétás italokat fogyasztók nagyobb érintettsége (HR 2,89).

Általánosságban a vizsgálatban azt a következtetést vonták le, hogy az édesítőszertartalmú italokat fogyasztók későbbi életszakaszukban 3x gyakrabban lesznek stroke vagy demencia áldozatai. Már korábbi vizsgálatok is utaltak arra, hogy az édesítőszert tartalmazó italok fogyasztása növeli a kardiometabolikus megbetegedések kockázatát, míg a cukortartalmú italokkal kapcsolatban nem találtak ilyen összefüggést.

Aszpartám és rák

További vizsgálatok az aszpartám karcinogén hatását igazolták. Két igen fontos és kiterjedt amerikai vizsgálatban több, mint 120000 ember 22 éves követése a férfiak nagyobb kitettségét igazolta: az édesített italokat fogyasztó férfiak gyakrabban betegedtek meg rákban, mint ezekkel az italokkal nem élő kortársaik, nők esetén viszont nem találtak ilyen különbséget. Mindazonáltal tanulmányuk végén a szerzők megjegyzik, hogy ezek a látszólag meggyőző adatok akár a puszta véletlennek is tulajdoníthatók.

Életmód

Az imént ismertetett eltéréseket az életmód különbségei is előidézhetik, amennyiben igaz az, hogy az energiaszegény italokat fogyasztók kevésbé egészséges életmódot folytatnak és egészségtelenebbül táplálkoznak, hisz az egészségtelen életmód és táplálkozás bizonyítottan fokozza bizonyos daganattipusok előfordulási gyakoriságát.

Az tehát egyelőre nem bizonyított, hogy az aszpartám emberekben valóban rákkeltő, de rágcsálókban, így patkányokban és egerekben egyértelmű bizonyítékokat találtak karcinogén voltára.

Ellenkező hatás

Sajnos, az is kiderült, hogy a kalóriabevitel csökkentése céljából fogyasztott energiaszegény italok a várttal ellentétes eredményt hoznak. Mint azt a Massachusetts General Hospital munkatársai bebizonyították, az aszpartám a szervezetben fenilalaninná alakul, a fenilalanin pedig normális esetben pont az elhízás és a diabetesz kialakulását akadályozza meg.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
"az aszpartám a szervezetben fenilalaninná alakul, a fenilalanin pedig normális esetben pont az elhízás és a diabetesz kialakulását akadályozza meg"

Ellenkezőleg! A fenilalanin ezt pont hogy ELŐSEGÍTI azzal, hogy az alkalikus foszfatázt GÁTOLJA, ami az elhízás és a diabetesz kialakulását akadályozza meg (egér
modellben, de ez más kérdés).

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.