hirdetés

„Diétás” italok és betegségkockázat

Egy új vizsgálat szerint a mesterséges édesítőszerekkel készült italok fogyasztása nőknél emeli az ischaemiás stroke, a koronária megbetegedések és a bármely okból történő halálozás kockázatát.

hirdetés

A Women’s Health Initiative megfigyeléses vizsgálat adatai alapján a halálos és nem halálos stroke-ok száma 23%-kal magasabb azoknál a nőknél, akik saját bevallásuk szerint 2, vagy több diétás italt isznak meg naponta, azokhoz képest, akik ennél kevesebbet, vagy egyet sem fogyasztanak. Egy szintén mostanában közölt tanulmány szerint a legtöbb ilyen italt fogyasztóknál akár 81%-kal is emelkedhet a kis artériák elzáródásos betegségeinek száma.

Már 2017-ben a Framingham Heart Study Offspring Cohort 4400 résztvevő adatai alapján kimutatták, hogy a nagy mennyiségű mesterséges édesítőt használók között emelkedik a demencia, és a kardiovaszkuláris események (köztük a stroke) kockázata (Pase). Más vizsgálatok vegyes eredményekre jutottak.

Dr. Yasmin Mossavar-Rahmani (Albert Einstein College of Medicine, New York City) és munkatársai a Stroke folyóiratban megjelent közleményükben a Women Health Initiative-ben szereplő 81.714 (50 és 79 év közötti ) nő által kitöltött kérdőíveket értékeltek. Kategóriákba sorolták a résztvevőket a mesterséges édesítőt tartalmazó dobozos italok (pl. Diet Cola) fogyasztása szerint (a soha nem fogyasztóktól a napi 6 dobozt fogyasztókig). A legtöbb asszony (64%) soha, vagy csak ritkán ivott ilyen italokat, 5%-uk viszont legalább 2, vagy több ilyen italt fogyasztott naponta. A többet fogyasztók fiatalabbak, képzettebbek és magasabb jövedelműek voltak, viszont ritkábban edzettek, túlsúlyosak, vagy obesek voltak, és többüknek volt már stroke-ja. A résztvevőket kb. 12 évig követték, és a Cox regressziós analízishez számos egyéb jellemzőjüket is figyelembe vették: etnikum, képzettség, diabetes, kardiovaszkuláris betegségek, magasvérnyomás, dohányzás, alkohol, fizikai aktivitás, étkezés.

A mesterséges édesítőket tartalmazó italokat (ASB) a legnagyobb arányban fogyasztóknál 23%-kal magasabb volt a fatális és nem fatális stroke-ok kockázata a legkevesebbet fogyasztókhoz képest (HR: 1,23, 95%CI 1,02-1,47). Az ischaemiás stroke kockázata 31%-kal (HR: 1,31, 95%CI 1,06-1,63), koronária betegség kockázata 29%-kal (HR: 1,29, 95%CI 1,11-1,51) a bármely okból bekövetkező mortalitás 16%-kal volt magasabb (HR: 1,16, 95%CI 1,07-1,26). Összesen 2838 halálos és nem halálos stroke, 3618 koronária-elváltozás és 15.005 halál következett be. A vérzéses stroke-ok aránya közel azonos volt az ASB-ket fogyasztók és nem fogyasztók között. Figyelemre méltó, hogy a 30 fölötti BMI, és a nagy mennyiségű ASB fogyasztás minden betegség kockázatát emeli, kivéve a vérzéses stroke-ét. Minden egyéb kovariánst figyelembe véve a kis artériák elzáródásának (SAO) kockázata még magasabb, HR: 1,81 (95%CI 1,18-2,80). A magas vérnyomás láthatóan nem befolyásolta a SAO-k számát: a nagy fogyasztó hipertóniásoknál HR: 2,38 (95CI1,25-4,55) volt, míg a nagy fogyasztó nem hipertóniásoknál csaknem azonos volt a kockázat (HR: 2,45, 95%CI 1,09-5,50).

Az ASB-ket naponta nagy mennyiségben fogyasztóknál az ischaemiás stroke kockázata csak a 30kg/m² fölötti BMI-vel rendelkezőknél emelkedett (HR: 2,03, 95%Ci 1,38-2,98). A nagy fogyasztással a bármely okból bekövetkező halálozás is növekedett - de csak a 30kg/m² alatti BMI érték mellett. A kutatók megfigyelése szerint a nagy fogyasztó afro-amerikai nőknél – az egyéb etnikumokhoz képest - még magasabb az ischaemiás stroke kockázata (HR: 3,93, 95%CI 1,87-8,26). Ezeknél az asszonyoknál az összes (halálos és nem halálos) stroke kockázata (P=0,0006), és az ischaemiás stroke kockázata is szignifikánsan magasabb P=0,002. Ennek okát nem ismerjük, de az afro-amerikai nőknél kétszer nagyobb a stroke-os halálozás kockázata a fehérekhez képest, igaz, hogy több közöttük a diabeteses, a magasvérnyomásos, a dohányos, de genetikai faktorok is szerepet játszhatnak az észlelt etnikai különbségekben.

Dr. Hannah Gardener (Columbia University, New York) szerkesztőségi közleményében megállapítja, hogy a kalóriaszegény, mesterséges édesítőszerekkel készített italok negatív hatásainak bizonyítékai egyre szaporodnak. A sok ASB-t fogyasztóknál több a stroke, de csak az obesek között, normál BMI mellett nem. Ezzel ellentétben a sok ASB-t fogyasztók körében több az összes halálozás a normál, vagy túlsúlyos egyének között, de nem az obesek között. Fontos, hogy a cukorral édesített italok helyett az emberek vizet és ne mesterségesen édesített italokat fogyasszanak, mindaddig, amíg a mesterséges édesítőszerek  előnyei be nem bizonyosodnak.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Stroke

3. Stroke

4. Stroke

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.