hirdetés

Édesített italok és vastagbélrák

A mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőitalok előnyösebbek vastagbélrákban a cukrozott italoknál - legalább is egy új vizsgálat szerint.

hirdetés

Valóban csökkenti az előrehaladott vastagbélrák kiújulásának kockázatát a mesterségesen édesített üdítők fogyasztása?

Egy ismert, nagy klinikai vizsgálat arról tanúskodik, hogy azoknál a III stádiumú vastagbélrákban szenvedő betegeknél, akik naponta legalább egy, de inkább több 3,3 dl-es mesterséges édesítőszert tartalmazó üdítőt isznak meg, 46%-kal csökken a halálozás, vagy a daganatkiújulás kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztanak ilyen italokat. A tanulmány 2018. július 19.-én jelent meg a PLOS ONE c. folyóiratban. A vizsgálatot vezető Dr. Charles Fuchs (Yale University in New Haven, Connecticut) szerint a hatás annak köszönhető, hogy a cukrozott üdítőkben a cukor helyett mesterséges édesítőszerek vannak.

Korábbi megfigyeléses vizsgálatok azt mutatták, hogy a mesterséges édesítőszerekkel ízesített üdítőitalok negatív hatással vannak egészségre, jelentősen emelik például az obezitás, a diabetes, a rák, a kardiometabolikus betegségek, a stroke és a demencia kockázatát. Kisérletes vizsgálatokban általánosságban az derült ki, hogy a cukor helyett mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok csökkentik a többlet- energia bevitelt, de a nagy megfigyeléses vizsgálatok ellentmondásos eredményre vezettek. Dr. Fuchs szerint a megfigyeléses vizsgálatokban észlelt hatás gyakran fordított ok-okozati összefüggés következménye, hiszen a vizsgálatokban általában hízásra hajlamos, vagy túlsúlyos emberek vesznek részt, akik a mesterséges édesítőket tartalmazó italokat a fogyás reményében fogyasztják.

Bizonyított tény, hogy a cukrozott italok növelik az obezitás, a 2-es típusú diabetes, a kardiometabolikus betegségek kockázatát, és azt is tudjuk, hogy III stádiumú vastagbélrákban növelik a halálozás és a daganatkiújulás kockázatát is. Fuchs doktor kijelentette, hogy „vizsgálatunkban úgy találtuk, hogy ha a beteg megtartja az egészséges testsúlyát, rendszeresen folytat testedzéseket, és nem eszik magas glikémiás indexű ételeket, akkor jelentősen javul a betegség kimenetele. Cukrozott italok fogyasztása viszont rontja a kilátásokat, ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a mesterségesen édesített üdítők hogy hatnak a betegség kimenetelére.” Dr. Fuchs és munkatársai először legalábbis neutrális, közömbös hatást vártak, meglepetésre azonban határozott előny mutatkozott. 

Az Alliance for Clinical Trials in Oncology tagjaként a Cancer and Leukemia Group B által szervezett CLAGB 89803 vizsgálatba 1264 III stádiumú, adjuváns kezelést kapó vastagbélrákos beteget regisztráltak. Minden beteg a műtét utáni 4 hónapon keresztül, majd az adjuváns kezelések befejezése után, a műtét utáni 14. hónapig kérdőíveket töltött ki, melyek a táplálkozásról, és az életstílusról fogalmaztak meg kérdéseket. Ugyanezen vizsgálat egy korábbi szakaszában már igazolták, hogy a fán termő csonthéjasokat (pl. dió) fogyasztóknál csökkent a kiújulások és a halálozás aránya. A mesterséges édesítők vizsgálatába végül 1018 beteg került, akik közül átlag 7,3 év követés után 348 betegnél kiújult a daganat és 265 beteg meg is halt. A daganatkiújulást előre jelző különféle prediktorokhoz való igazítás után látszott, hogy a naponta kettő, vagy több (nagyjából egyharmad literes) mesterséges édesítőszerekkel ízesített üdítőt fogyasztók körében szignifikánsan csökkent a mortalitás és a kiújulás kockázata (mindkettő HR: 0,58, 95%CI 0,31-1,07, P trend: 0,004). A mesterséges édesítőszerek mellett javult a kiújulásmentes túlélés (P trend =0,005) és a teljes túlélés is (P trend = 0,02). Ez az eredmények a különféle táplálékokat fogyasztóknál is megmaradt.

Dr. Fuchs és mtsai a továbbiakban behelyettesítő próbákat is végeztek: amennyiben a napi egy cukros ital helyett napi egy izovolumetrikus cukor nélküli italt engedélyeztek a betegnek, akkor 23%-kal javult a betegségmentes (HR: 0,77, 95%CI 0,63-0,95, P=0,02), 26%-kal a kiújulásmentes (HR: 0,74, 95%CI 0,59-0,93, P=0,01) és 22%-kal a teljes túlélés (HR: 0,78, 95%CI 0,62-0,99, P=0,04). Az eredmények alapján javasolni kell a betegeknek, hogy a cukrozott italokról térjenek át a diétás italokra.

Dr. Benjamin Weinberg (Lombardi Comprehensive Cancer Center, Georgetown University, Washington, DC) szerint az adatok még nem elégségesek ahhoz, hogy a vastagbélrákos betegeinknek mesterséges édesítőkkel ízesített italokat javasoljunk. A kedvező hatás valószínűleg abból adódik, hogy a cukrozott italokat a betegek elhagyják. Dr. Daniel Labow (Division of Surgical Oncology, the Mount Sinai Health System, New York City) szintén úgy véli, hogy a kedvező hatás a cukor elhagyásának tulajonítható, „nem hinném, hogy diétás üdítőknek vastagbélrák ellenes hatása lenne”. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. PLOS one

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.