hirdetés

Elhízás és vastagbélrák

A vastagbélrák egyre fiatalabb életkorban fordul elő az amerikai népességben. Fő okának az elhízást tartják. 

hirdetés

Még az 1970-es években is ritkaság számba ment az 50 évesnél fiatalabbak colorectalis carcinomája. Ma azonban- legalább is az Egyesült Államokban - a 30-60éves korosztályban is egyre gyakoribb ez a ráktípus. Egy 2017-ben megjelent tanulmány szerint az 1990-es években születettek kétszer nagyobb esélyük van erre a betegségre, mint az 50-es években születetteknek, annak pedig, hogy végbéldaganatot kapjanak négyszeres a valószínűsége. Jelenleg a vastag- és végbéldaganattal diagnosztizált amerikai állampolgárok közel egyharmada 55 évesnél fiatalabb.

Ezek az adatok a SEER (Surveillance, Epidemiology and End Results) adatbázisban 1974 és 2013  között regisztrált 490305 vastagbélrákos beteg paramétereinek vizsgálatából származnak (Colorectal cancer incidence patterns in the United States, 1974-2013). Az elemzők azt tapasztalták, hogy az 1980-as évek első felét megelőzően a rosszindulatú vastagbéldaganat előfordulása csökkent az 50 évesnél fiatalabbak között, viszont nőtt az 50 év feletti korosztályban. A fordulópontot 1986 hozta, onnan kezdve a trend megfordult: a ráktípus ritkábbá vált az 55 évesnél idősebbekben, viszont folyamatosan - egészen 2013-ig, a megfigyelési periódus végéig - nőtt a fiatalabb korosztályban: a 22-29 évesek körében évi 2,4%-kal, míg a 30-39-éveseknél évi 1%-kal. A fiatalok végbélrákos megbetegedése még ennél is drámaibb módon emelkedett, a 20-29 éveseknél 3,2%-kal.

A szakértők épp ezért felvilágosító kampányt sürgetnek, hogy ráirányítsák a figyelmet: a vastag- és végbélrák nem csak az idősek problémája, és a korai diagnózis ez esetben is a sikeres terápia kulcsa. Mivel e ráktípus fiatalkori gyakoriságnövekedésének okát elsősorban az elhízás mind gyakoribbá válásának tulajdonítják, nélkülözhetetlennek tartják az egészséges, rostdús táplálkozás és a fizikai aktivitás fontosságának megértetését, hisz a betegség rizikófaktorai (mint oly sok egyéb bajé is) a rostszegény táplálkozás, az elhízás és a dohányzás.

Egy, szintén az idén publikált izraeli tanulmány is megerősíti, hogy az 55 éves kor előtt kialakuló vastagbélrák legfontosabb rizikófaktora az elhízás(Adolescent body mass index and risk of colon and rectal cancer in a cohort of 1.79 million Israeli men and women: A population-based study) Izrael államban valamennyi 16-19 éves fiú és lány számára kötelező a katonai szolgálat, melynek során (17 éves korban mindenképp) regisztrálják a testméreteket és a testsúlyt. A Tel Aviv-i Egyetem kutatói az 1967 és 2002 között feljegyzett 1087358 férfi és 707212 nő testméret adatainak a (valamennyi megbetegedést tartalmazó) rákregiszter adataival összevetve azt találták, hogy a tinédzserkorukban túlsúlyos személyekben 50 éves koruk előtt 50 %-kal nagyobb eséllyel alakult ki vastagbélrák, mint nem elhízott kortársaikban. A végbélráknál ez a veszélyeztetettség 70%-kal volt nagyobb az elhízott fiatalok esetén. Megjegyzendő azonban, hogy a tanulmányban nem volt mód sem a családi prediszpozíció, sem az egyéb kockázati tényezők (fizikai aktivitás, dohányzás) hatásának vizsgálatára, így következtetései túlzónak tekinthetőek. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.