hirdetés

A zsírdús étkezés és a colorectalis rák kockázata

Felfedezték az egyik olyan jelutat, melynek serkentése révén növeli az egészségtelen étrend a colorectalis rák kialakulásának esélyét.

hirdetés

Az ohiói Cleveland Clinic kutatói azonosították a JAK2-STAT3-nak nevezett celluláris jelutat, mely nagy zsírtartalmú étkezés jelenlétében szabályozza a rákos őssejtek növekedését a vastagbélben. Ezen túlmenően azt is igazolták, hogy zsírdús étrenden tartott kísérleti egereknél a JAK2-STAT3 út blokkolása gátolja ezen őssejtek növekedését. A most közzétett megfigyelések felgyorsíthatják a colorectalis rák kezelésére alkalmas új gyógyszerek fejlesztését.

A közlemény egyik szerzője, dr. Matthew Kalady, a Cleveland Clinic Comprehensive Colorectal Cancer Programjának igazgatója és munkatársai nemrégiben hozták nyilvánosságra eredményeiket a Stem Cell Reports című lapban.

Az Egyesült Államokban a vastagbél- és végbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú tumor. Az American Cancer Society becslése szerint idén előreláthatólag 95520 új vastagbélrákos és 39910 végbélrákos esetet diagnosztizálnak az USA-ban.

Az elmúlt évben számos vizsgálat felvetette, hogy a nagy zsírtartalmú étrend a colorectalis rák kockázati tényezője lehet. Ennek pontos mechanizmusa azonban mind ez idáig tisztázásra várt. Ennek érdekében dr. Kalady és munkatársai azt elemezték, hogy a zsírdús étkezés miként befolyásolja a JAK2-STAT3 celluláris szignálutat, melyről ismert, hogy elősegíti a daganatsejtek növekedését.

A szerzők a microarray analízis módszerét használták primer és áttétes colorectalis rák egérmodelljében. A zsírdús étrenden tartott egereknél a tumoros őssejtek növekedése fokozódott a vastagbélben. Az eredmények azt jelzik, hogy a rákos őssejtek kulcsszerepet játszanak a daganatok növekedésében és áttétképzésében.

A további vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy rágcsálóknál a JAK2-STAT3 celluláris jelutak blokkolása lassítja a tumoros őssejteknek a zsírban gazdag táplálkozás által indukált növekedését. Obezitással szemben rezisztens egerekkel megismételve a kísérletet, képesek voltak reprodukálni korábbi eredményeiket.

Dr. Kalady hangsúlyozza, vizsgálatuk az első, mely rávilágít arra, hogy specifikus molekuláris utak miként mediálják a zsírdús étrend hatását a colorectalis rák előfordulására.

„A most szerzett tapasztalatokat felhasználhatjuk olyan új terápiák kifejlesztéséhez, melyek célzottan ezt a jelutat blokkolják, ezáltal részben semlegesítik a zsírban gazdag étkezés negatív hatását a colorectalis rák kialakulására” – mondja a vizsgálat vezetője.

„Ezek a megfigyelések új mechanizmus lehetőségét vetik fel a rákos őssejtek növekedésének hátterében, illetve újabb információkkal szolgálnak azzal kapcsolatban, hogy a környezeti faktorok – köztük az étrend – miként változtatják meg a tumoros őssejtpopulációt előrehaladott rosszindulatú tumorokban” – egészíti ki a fentieket a közlemény egyik társszerzője, dr. Justin D. Lathia, a Cleveland Clinic Lerner kutatóintézetének munkatársa.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.