hirdetés

Az édesítőszerek veszélyei

A Framingham Heart tanulmány két újabb elemzése kérdőjelezte meg az édes italok biztonságosságát. Főleg a mesterséges édesítőszerrel készült üdítők okozhatnak egészségügyi problémákat.

hirdetés

A diétás italokkal szembeni aggályok nem új keletűek. Korábbi tanulmányok is kimutatták a kapcsolatot az édesítőszerrel készült italok, valamint a metabolikus szindróma és a 2-es típusú diabétesz megemelkedett aránya között.

A feltevést, hogy az édesítőszerek étvágyfokozó hatással rendelkeznek, ami végül súlygyarapodáshoz vezet, állatkísérletek eredményei is igazolták. Ennek során a mesterséges édesítőszerrel táplált patkányok gyorsabban híztak, mint azok, amelyek táplálékát nem ízesítették ilyen szerekkel. Az újabb vizsgálatok szerint a mesterséges édesítőszerek kapcsolatban vannak a bélflóra változásával és a glükózintolerancia kialakulásával.

A kapcsolat azzal magyarázható, hogy a metabolikus szindrómában, illetve 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek az egészségtudatosság jegyében gyakrabban isznak diétás italokat (habár sok táplálkozástudományi szakember szerint inkább vizet kellene inniuk). A kérdést, hogy van-e ok-okozati összefüggés, a Matthew Pase (Boston University School of Medicine) által vezetett kutatócsoportnak egyelőre nem sikerült teljes mértékben tisztáznia.

Az első tanulmányban 2888-an vettek részt, akik 45 évesnél idősebbek voltak (átlag életkor 62 év). A következő 7 évben 97 fő szenvedett el stroke-ot, közülük 82-en iszkémiás stroke-ot. Azoknál, akik a tanulmány elején feltett kérdések szerint hetente egynél több diétás üdítőt fogyasztanak, majdnem háromszor olyan gyakran fordult elő iszkémiás stroke, mint azoknál, akik nem ittak ilyen italokat. A természetes cukrot tartalmazó üdítők esetében nem találtak ilyen összefüggést. Pase azonban hangsúlyozza, hogy a résztvevők ritkábban ittak cukortartalmú édes italokat, mint diétásakat.

A tanulmányban további 1484 főt is nyomon követtek, akik 60 évesnél idősebbek voltak (átlag életkor 69 év). Közülük 81-nél diagnosztizáltak a következő 7 év során demenciát (ebből 63 esetben Alzheimer-kórt). Azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak mesterséges édesítőszerrel készült italokat, itt is magasabb volt a kockázat. A természetes cukrot tartalmazó italoknál ez esetben sem találtak összefüggést.

Egy második vizsgálatban Pase és kollégái a Farmingham Heart tanulmány 4276 résztvevőjének neurofiziológiás vizsgálati eredményeit, valamint 3846 résztvevő MRI eredményét az édes italok fogyasztásának figyelembe vételével elemezték. Az eredmények alapján a kutatók azt állapították meg, hogy a cukortartalmú üdítők gyakoribb fogyasztása (napi 2 vagy több ital) kapcsolatban áll az agy teljes volumenének csökkenésével, és a memóriatesztekben elért gyengébb eredményekkel. Az édes italokat fogyasztóknál idő előtti öregedés tapasztalható: az agytérfogat az 1,6-2 évvel, a memóriateszt eredményei az 5,8-11 évvel idősebbek állapotának felel meg. E második tanulmánynak azonban relatív alacsony bizonyító ereje van. Hiányzik az időfaktor, ami igazolhatná, hogy egy bizonyos magatartás az évek múlásával egy bizonyos sorrendet követ.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.