hirdetés

Több fruktóz van benne, mint a címkén

Az üdítőitalok fogyasztásával több fruktóz kerül be a szervezetünkbe, mint amennyit a termékösszetevőket feltüntető címkék alapján várhatnánk – állapította meg a University of Southern California (USC) gyermekkori elhízással foglalkozó kutatóközpontjának legfrissebb vizsgálata.

hirdetés

A Nutrition című lap online kiadásában nyilvánosságra hozott vizsgálatban 34 népszerű üdítőital összetételét elemezték. Azt találták, hogy a nagy fruktóztartalmú kukoricasziruppal (HFCS, high fructose corn syrup) készülő üdítőitalokban, mint amilyen például a Coca-Cola, Pepsi, Dr Pepper, Mountain Dew és Sprite, egységesen körülbelül 50 százalékkal több fruktóz van, mint glükóz.

„Arra a megállapításra jutottunk, hogy az, amit ezekkel az üdítőitalokkal elfogyasztunk, sem nem természetes cukor, sem nem HFCS, hanem valami fruktózban gazdag elegy, mely fokozhatja a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri kórképek és a májbetegség előfordulásának esélyét – magyarázza dr. Michael Goran, a CORC igazgatója, a kutatás vezetője. – Az emberi szervezet nem képes ilyen nagy mennyiségben feldolgozni a cukornak ezt a formáját. A glükózzal ellentétben, ami energiaforrásként szolgál testünk számára, a fruktóz csaknem teljes egészében a májban bomlik le, ahol zsírrá alakul át.”

A HFCS-gyártókat képviselő Corn Refiners Association régóra azzal érvel, hogy a HFCS valójában csak elhanyagolható mértékben különbözik a természetes cukortól, a szukróztól, ami egyenlő arányban áll fruktózból és glükózból. Goran munkacsoportja azonban azt igazolta a HFCS-szel készülő üdítőitalok analízise alapján, hogy a fruktóz/glükóz arány valójában 60/40 – ami lényegesen nagyobb, mint a szukrózra érvényes fele-fele arány, ami erősen megkérdőjelezi a gyártók ama állítását, miszerint „a cukor az cukor”.

A szerzők azt is kimutatták, hogy a termékcímkén feltüntetett adatok nem tartalmaznak információt a fruktóztartalomról.Goran munkacsoportja például azt találta, hogy a Pepsi Throwback azt állítja magáról, hogy valódi cukorral (szukrózzal) készült, az elemzés szerint azonban a fruktóz aránya meghaladja az 50 százalékot. A Sierra Mist, a Gatorade és a Mexican Coca-Cola ugyancsak nagyobb mennyiségben tartalmaz fruktózt, mint amennyi fel van tüntetve a palackon. Ez azt jelzi, hogy ezekben az üdítőitalokban HFCS lehet, mely nem szerepel a feltüntetett összetevők között.

A kutatók népszerűségük alapján válogattak az üdítőitalok között, majd három különböző laboratóriumban, három különböző módszerrel elemezték a cukorösszetételt. Az egyes módszerek egymással egybecsengő eredményeket adtak, és azt jelezték, hogy a HFCS-szel készülő üdítőitalokban a fruktóz/glükóz arány átlagosan 60/40.

Az Egyesült Államokban az egy főre eső HFCS-fogyasztás nagyobb, mint más országokban. Az utóbbi három évtizedben a fogyasztás megkétszereződött, ez idő alatt a cukorbetegek aránya megháromszorozódott. E növekedés jelentős része közvetlenül összefügg az üdítőitalok, sportitalok és energiaitalok fogyasztásával.

„Tekintettel arra, hogy egy átlagos amerikai évente 170 liter üdítőitalt fogyaszt, fontos, hogy több és pontosabb információnk legyen arról, hogy valójában miért isszuk ezeket az italokat, fogyasztásuk során mit viszünk be a szervezetünkbe és ebbe beletartoznak a cukrok összetételére vonatkozóan a gyártók által feltüntetett adatok is” – mondja Goran.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.