Sok cukor több szívroham
Több mint háromszorosára nő a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozás veszélye azoknál, akik napi kalóriabevitelük egynegyedét hozzáadott cukorból fedezik - derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból.
A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmányban több tízezer amerikai cukorfogyasztását és halálozási adatait elemezve szoros összefüggést találtak a túlzott cukorbevitel és a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozások között. A túlzott cukorbevitel miatti túlsúly növeli a szívbetegségek esélyét, és ezzel a kockázattal az embereknek tisztában kell lenniük - figyelmeztettek a kutatók.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a hozzáadott cukor nem lehet több a napi kalóriabevitel tíz százalékánál, ez férfiaknál nagyjából 70, nőknél 50 gramm. Magas cukortartalmú ételnek minősülnek azok az élelmiszerek, melyeknek 100 grammja 22,5 grammnál több cukrot tartalmaz. Ebből a szempontból is célszerű tehát az élelmiszerek összetevőit- amelyek szerencsére már a hazánkban kapható termékek csomagolóanyagán is egyre gyakrabban azonosíthatók- vásárláskor átböngészni.
Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a felnőttek és a gyermekek többsége túl sok cukrot fogyaszt, a káros mennyiséget nagyrészt keksz, torta, csokoládé és más édességek veszi magához, amelyek magas cukortartalmával rendszerint mindenki tisztában van, de ahogy hazánkban, úgy ott is kevésbé tudatosul, hogy milyen sok cukrot fogyasztunk a szénsavas üdítőkkel és gyümölcsitalokkal.
Naveed Sattar, a Brit Szív Alapítvány (BHF) szakértője hangsúlyozza "A telített zsírok túlzott fogyasztásának veszélye régóta közismert, ezért az élelmiszeripar számos termékben az egészségtelen zsírok jelentős részét cukrokkal helyettesítette. Az idézett kutatás eredménye arra figyelmeztet, hogy a termékekből nem csak a telített zsírsavakat kell száműzni, hanem a termékek finomított, hozzáadott cukortartalmát is jelentősen csökkenteni kell."
Forrás: BBC News Health