hirdetés

Cukoradó emelés az egészségért

Szakértők számításai szerint a cukortartalmú édességek, italok adójának drasztikus emelése volna a legjobb módszer a világméretű elhízás és a cukorbetegség visszaszorítására.

hirdetés

Az egészségügyi közgazdaságtan külön fejezete foglalkozik azzal, hogyan csökkenthető az egészségre ártalmas élelmiszerek fogyasztása az adó vagy vételár emelésével. A szakértők bonyolult számításokkal igyekeznek tisztázni, hogy a káros szenvedélyek, például a dohányzás, vagy az egészségtelen élelmiszerek, mint a transz-zsírok, vagy a konyhasó kereskedelmi forgalmának fékezésével a mortalitás vagy a kórházi felvételek száma milyen mértékben csökkenthető.

Mivel évek óta több tanulmány jelezte, hogy a túlzott cukorfogyasztással párhuzamosan emelkedik az emberek testtömege és a 2-típusú cukorbetegség előfordulása, több ízben fölvetődött, hogy különféle módszerekkel, például az édességek árának emelésével kell megpróbálni az embereket a cukorbevitel korlátozására szorítani.

Most az Egyesült Királyságban, Oxford és Reading Egyetemén egy kutatócsoport Adam D.M. Briggs vezetésével azt vizsgálta, hogy a cukor adójának növelésével, vagyis a cukortartalmú ételek-italok árának emelésével milyen mértékben lehetne a szigetország közegészségét javítani. A tanulmányt a British Medical Journal közölte.

Ha a cukor adója 20 %-kal emelkedne, az számításaik szerint az Egyesült Királyság kövér állampolgárainak arányát 1,3 %-kal csökkentené. Ez így szerény eredménynek tűnhet, de valójában 180 000 kövérrel kevesebb lenne a Brit Birodalomban, a súlytöbblettel küszködők száma pedig 285 000 elhízottal fogyna.

A dolgozat szerzői hangsúlyozzák, hogy a hatás jelentőségét fokozná, hogy a csökkenés a számítások szerint elsősorban a 16-29 éves korosztályt érintené, mert ők fogyasztják a legtöbb cukrozott üdítőitalt és a társadalom egészsége szempontjából e korosztály egészségi állapota kulcsfontosságú kérdés. A cukros italok hizlalnak, növelik a 2-típusú cukorbetegség gyakoriságát és rontják a fogakat is.

Ez a pénzügyi lépés az állami bevételek számottevő növekedését is jelentené. Föltételezések szerint mintegy 326 millió eurónak megfelelő éves bevételtöbbletet jelentene, és az egészséges károsító enni-innivalók fogyasztása várhatóan 15 %-kal csökkenne.

Szinte az angol munkacsoport cikkével egyidőben jelent meg a Credit Suisse kutatóintézetének tanulmánya „Sugar: Consumption at a crossroads” címmel. Az egész világra kiterjedő hatalmas munka a legkülönbözőbb országok szakorvosainak megkérdezésével készült. A doktorok véleménye egyértelműen az volt, hogy a 2-típusú cukorbetegség legfőbb oka a cukor, melyhez kedvelői ugyanúgy ragaszkodnak, mint a kábítószerhez kötődők a heroinhoz.

Előzőleg az Association of Chocolate, Biscuit and Confectionary Industries (CAOBISCO) úgy véleményezte, hogy ne folytassák az élelmiszerek adóemelésére vonatkozó javaslatokat, mivel nem létezik egészségtelen ennivaló, csak egészségtelen étrend. A svájci tanulmány idézi az Amerikai Szív Szövetséget, mely szerint nőknek napi hat kávéskanálnyi cukor járna, a férfiaknak pedig kilenc. Ezzel szemben a világ átlagfogyasztása 17 kanálnyi, de sok országban még ennél is több: Mexikóban például 35 kávéskanálnyi.

A Credit Suisse szakértői szerint a 2-típusú cukorbetegség gyakorisága évi 4%-kal növekszik, miközben 370 millió kövér van a világban. 2012-ben csaknem 4,8 millió ember halt meg cukorbetegség következtében. Hangsúlyozzák, hogy a magasabb jövedelmű és iskolázottságú rétegek kevesebb cukrot fogyasztanak.

Figyelemre méltó, hogy a tanulmány a legtekintélyesebb pénzügyi nagyhatalom kutatóintézetéből ered, melynek anyaországa, Svájc a világ legnagyobb csokoládéexportőre.                                                                               

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.