Cukoradó emelés az egészségért
Szakértők számításai szerint a cukortartalmú édességek, italok adójának drasztikus emelése volna a legjobb módszer a világméretű elhízás és a cukorbetegség visszaszorítására.
Az egészségügyi közgazdaságtan külön fejezete foglalkozik azzal, hogyan csökkenthető az egészségre ártalmas élelmiszerek fogyasztása az adó vagy vételár emelésével. A szakértők bonyolult számításokkal igyekeznek tisztázni, hogy a káros szenvedélyek, például a dohányzás, vagy az egészségtelen élelmiszerek, mint a transz-zsírok, vagy a konyhasó kereskedelmi forgalmának fékezésével a mortalitás vagy a kórházi felvételek száma milyen mértékben csökkenthető.
Mivel évek óta több tanulmány jelezte, hogy a túlzott cukorfogyasztással párhuzamosan emelkedik az emberek testtömege és a 2-típusú cukorbetegség előfordulása, több ízben fölvetődött, hogy különféle módszerekkel, például az édességek árának emelésével kell megpróbálni az embereket a cukorbevitel korlátozására szorítani.
Most az Egyesült Királyságban, Oxford és Reading Egyetemén egy kutatócsoport Adam D.M. Briggs vezetésével azt vizsgálta, hogy a cukor adójának növelésével, vagyis a cukortartalmú ételek-italok árának emelésével milyen mértékben lehetne a szigetország közegészségét javítani. A tanulmányt a British Medical Journal közölte.
Ha a cukor adója 20 %-kal emelkedne, az számításaik szerint az Egyesült Királyság kövér állampolgárainak arányát 1,3 %-kal csökkentené. Ez így szerény eredménynek tűnhet, de valójában 180 000 kövérrel kevesebb lenne a Brit Birodalomban, a súlytöbblettel küszködők száma pedig 285 000 elhízottal fogyna.
A dolgozat szerzői hangsúlyozzák, hogy a hatás jelentőségét fokozná, hogy a csökkenés a számítások szerint elsősorban a 16-29 éves korosztályt érintené, mert ők fogyasztják a legtöbb cukrozott üdítőitalt és a társadalom egészsége szempontjából e korosztály egészségi állapota kulcsfontosságú kérdés. A cukros italok hizlalnak, növelik a 2-típusú cukorbetegség gyakoriságát és rontják a fogakat is.
Ez a pénzügyi lépés az állami bevételek számottevő növekedését is jelentené. Föltételezések szerint mintegy 326 millió eurónak megfelelő éves bevételtöbbletet jelentene, és az egészséges károsító enni-innivalók fogyasztása várhatóan 15 %-kal csökkenne.
Szinte az angol munkacsoport cikkével egyidőben jelent meg a Credit Suisse kutatóintézetének tanulmánya „Sugar: Consumption at a crossroads” címmel. Az egész világra kiterjedő hatalmas munka a legkülönbözőbb országok szakorvosainak megkérdezésével készült. A doktorok véleménye egyértelműen az volt, hogy a 2-típusú cukorbetegség legfőbb oka a cukor, melyhez kedvelői ugyanúgy ragaszkodnak, mint a kábítószerhez kötődők a heroinhoz.
Előzőleg az Association of Chocolate, Biscuit and Confectionary Industries (CAOBISCO) úgy véleményezte, hogy ne folytassák az élelmiszerek adóemelésére vonatkozó javaslatokat, mivel nem létezik egészségtelen ennivaló, csak egészségtelen étrend. A svájci tanulmány idézi az Amerikai Szív Szövetséget, mely szerint nőknek napi hat kávéskanálnyi cukor járna, a férfiaknak pedig kilenc. Ezzel szemben a világ átlagfogyasztása 17 kanálnyi, de sok országban még ennél is több: Mexikóban például 35 kávéskanálnyi.
A Credit Suisse szakértői szerint a 2-típusú cukorbetegség gyakorisága évi 4%-kal növekszik, miközben 370 millió kövér van a világban. 2012-ben csaknem 4,8 millió ember halt meg cukorbetegség következtében. Hangsúlyozzák, hogy a magasabb jövedelmű és iskolázottságú rétegek kevesebb cukrot fogyasztanak.
Figyelemre méltó, hogy a tanulmány a legtekintélyesebb pénzügyi nagyhatalom kutatóintézetéből ered, melynek anyaországa, Svájc a világ legnagyobb csokoládéexportőre.