hirdetés

Az anyai elhízás az utódok korábbi halálához vezethet

Egy longitudinális vizsgálat eredményei szerint az elhízott nők gyermekei korábban haltak meg és több szívproblémájuk volt életük során.

hirdetés

Az ilyen utódoknál a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata 33%-kal nagyobb volt, mint a normális súlyú anyák gyermekeinél, ha az adatokat korrigálták a szociális-gazdasági, a demográfiai és a gesztációs tényezőkre nézve – erről számolt be dr. Rebbeca M. Reynolds, PhD, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa és kollégái.

Emellett, ha elhízott volt az anya, az utód 29%-kal nagyobb valószínűséggel került kórházba kardiovaszkuláris ok miatt – közölték a kutatók a British Medical Journal online kiadásában.

„Eredményeink arra hívják fel a figyelmet, hogy sürgős szükség van olyan stratégiák kidolgozására, amelyek megakadályozzák a gyermekszülő korban levő nők elhízását, valamint arra, hogy az elhízott nők gyermekeinek kardiovaszkuláris kockázatát fel kell mérni” – írták a kutatók.

Mint megjegyezték, az anyai elhízás gyakorisága egyre nő. 1950-ben Skóciában még csak a szülő nők 4%-a volt elhízott, míg ma az USA-ban a becslések szerint a gyermekszülő korban levő nőknek már kb. az egyharmada el van hízva.

Számos egyéb ok is indokolja, hogy foglalkozzanak az ilyen korú és a terhes nők kövérségével – írta szerkesztőségi közleményében Pam Factor-Litvak, PhD, a New York-i Columbia Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa. Megemlítette az elhízott nőkben a halál, a preeklampszia és a gesztációs diabétesz nagyobb kockázatát, és a magzatokban a magzati distresszt és azt, hogy nagyobb valószínűséggel lesznek túl nagyok gesztációs korukhoz képest. Emellett a gyermekeknél később nagyobb az elhízás, az anyagcserezavarok, a magas vérnyomás, az asztma és a viselkedészavarok kockázata is.

Az utóbbi években az irányelvek szigorúbban határozták meg a terhesség alatti súlynövekedés mértékét, de „az anyai kövérséggel és az utódokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményei azt jelzik, hogy már a terhesség előtti testsúllyal is törődni kell” – írta dr. Factor-Litvak.

A kutatók az aberdeeni anyai és újszülött adatbank alapján 37 709 olyan újszülött adatait elemezték, akik 1950 és 1976 között születtek egyetlen gyermekként, és későbbi adataikhoz a skót halálozási és egészségügyi regiszterek felhasználásával jutottak hozzá. Az újszülöttek sorsát 2012 elejéig követték, amikor a kohorsz tagjai 34–61 évesek voltak.

E csoportban a halálozás fő oka kardiovaszkuláris betegség volt; ez volt felelős a férfiak mortalitása 24%-áért és a nők mortalitása 13%-áért.

A halál valószínűsége azokban volt a legkisebb, akik anyjának testtömegindexe 24–28 kg/m2 volt a terhesség előtt.

A bármilyen okú halálozás esélyhányadosai – korrigálva az élettárs társadalmi osztályával, a gesztációs életkorral, a nemmel, a születési súllyal és az anya életkorával a szülés idején – a következők voltak:

  • 1,11 túlsúlyos anya esetén (95% CI 1,03–1,19)
  • 1,35 elhízott anya esetén (95% CI 1,17–1,55).

A kórházba utalást igénylő kardiovaszkuláris események – amelyek az utódok 8%-ában fordultak elő – szintén gyakoribbak voltak, mint a normál súlyú anyák utódaiban. A korrigált esélyhányadosok:

  • 1,15 túlsúlyos anya esetén (95% CI 1,04–1,26)
  • 1,29 elhízott anya esetén (95% CI 1,06–1,57).

Hasonló mintázatot követett az angina, a stroke, a perifériás artériás betegség és az „egyéb” cerebrovaszkuláris és kardiovaszkuláris betegségek kockázata, bár nem mindegyik volt szignifikáns, „talán a kis statisztikai erő miatt”.

A kutatócsoport felhívta a figyelmet arra, hogy elemzésük nem tudta elkülöníteni az anyai kövérség közvetlen hatását az anya és a gyermek közös életstílusától, a genetikai tényezőktől és a korai környezet hatásától. A vizsgálat további korlátja volt, hogy nem tudták figyelembe venni az utódok és az apa testsúlyát, valamint hogy csak viszonylag fiatal korig követték az utódokat, ami csökkenthette a halálozásra és a morbiditásra vonatkozó hatásokat.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.