Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 1496
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-06-02

A cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközök okozta bőrreakciók befolyásolhatják a betegek adherenciáját és életminőségét.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-06-02

A GLP-1 analógok az Obesity című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint segíthetnek a természetes rákellenes védekezés helyreállításában.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-29

A tirzepatid a SURMOUNT-2- vizsgálatban is sikeresen csökkentette az elhízást közölte a szer gyártója sajtóközleményében.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-25

A SURMOUNT-1 vizsgálat legújabb eredményei szerint nem csak jelentős testsúlycsökkenést, hanem testösszetétel javulást is sikerült elérni a tirzepatiddal felnőtteknél krónikus testsúlykezelés céljából.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-23

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2022-es teljes év forgalmi adatain alapul, amelyben 2021-hez hasonlóan a COVID-19 járvány komoly szerepet játszott.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-22

Egy új tanulmány szerint a 4 és 9 év közötti lányok nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magas zsírtömeggel és magas testtömeg-indexszel (BMI), ha anyukájuk elhízott.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-01

A MedRxiv oldalon még lektorálás/ellenőrzés előtti formában megjelent összefoglaló szerint Ok-okozati összefüggés van a T2D és a demencia között

#8
Orvostovábbképző Szemle XXX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2023-04-28

Mára a direkt orális antikoagulánsok (DOAC) jelentik pitvarfibrilláció vagy vénás thromboemboliák esetén az elsőként választandó véralvadásgátló terápiát. Hasonló vagy jobb hatékonysági/biztonságossági profillal ren­delkeznek a K-vitamin-antagonistákhoz képest, bár a vérzési kockázat te­kintetében vannak eltérések a különböző hatóanyagok között. Ballestri és munkatársai egy kritikus, narratív, összefoglaló tanulmányban vizsgálták a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján a különböző DOAC-okhoz köthető vérzési kockázatot, valamint azok ellátásának és a véral­vadásgátló kezelés újraindításának kérdésköreit. Jelen referátum az op­timális, egyéni tulajdonságokat és vérzési rizikót figyelembe vevő DOAC kiválasztásra vonatkozó ajánlásokat emeli ki a hivatkozott közleményből.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-04-28

Új megfigyeléses adatok szerint a mediterrán étrend hatására nőkben csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések incidenciája és a halálozási arány is.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-04-26

A University of Texas kismolekulás hatóanyaga még erősen hizlaló étrend mellett is képes testtömegcsökkenést eredményezni.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.