hirdetés

Egészséges táplálkozás és élelmiszeradó-emelés

Szövetségese lehet-e az adópolitika az orvosnak és a dietetikusnak a lakosság táplálkozási szokásainak egészségesebbé tételében? Új zélandi szakértők számításai szerint igen, de a helyi viszonyok gondos értékelése nem nélkülözhető.

hirdetés

Az egészségre káros fogyasztási termékek adójának emelését az az elképzelés motiválja, hogy a vásárlóközönség az emelkedett árú ennivalókat mind ritkábban veszi majd, így ezek fogyasztása által okozott egészségkárosodás mértéke is kisebb lesz.

Ha ráadásul a magasabb adó nyomán keletkezett állami többletbevételt az egészségesebb ennivalók árának csökkentésére fordítják, akkor az emberek ezekből a számukra kedvezőbb ennivalókból vesznek és esznek többet, így egészségük javul.

Már évtizedekkel korábban, az Észak-Karélia program során Finnországban a szív-ér betegségek gyakoriságának csökkentése végett jelentősen megemelték a cigaretta árát, és ez is hozzájárult a dohányzás csökkentéséhez. A közelmúltban nálunk is bevezetett chipsadó a cukros üdítőitalok fogyasztását átlagosan 10%-kal mérsékelte, de a hírek szerint a tényleges bevétel néhány milliárddal elmarad a remélt 20 milliárd forinttól.

Új-zélandi szakértők az ilyen adóbeavatkozások hatékonyságával kapcsolatos számításainak eredményeit közölte a PLOS Medicine. Helen Eyles és munkacsoportja 32, ezt a kérdést tárgyaló dolgozat adatait összesítette, és átnézte azokat a modelleket, amelyek az élelmiszeradók változtatásával és ennek kapcsán az árak változásából eredő összefüggésekkel foglalkoznak.

A szakirodalmi adatok szerint az édes üdítőitalok árának 10%-os növelése azok fogyasztását 1–24%-ig csökkentheti. Ez a példa is jól mutatja, hogy itt az országok között a szokásoktól függően óriási különbségek lehetnek. Nemrég érdekes vizsgálat igazolta, hogy a konyhasófogyasztás a gyermekek körében jelentősen növelheti az elhízást, mert a sós ennivalóra sokat iszik a gyerek, és így a cukros, hizlaló üdítőitalokból sokkal több fogy.

Az egészséges élelmiszerek árának csökkentése, tehát a jó irányú árváltozás hatása is érvényesül, bár legtöbbször szerényebb mértékben. Az egészséges ennivalók, a gyümölcsök-zöldségek árának 10%-os mérséklődése azok vásárlását 2–8%-kal növelheti. A kutatásokból az is kiderült, hogy az egészségtelen enni-innivalók növekvő adója miatt az ezekre fordított kiadások ugyan csökkennek, de a vásárlóközönség gyakran más, ugyancsak nem egészséges fogyasztási cikkekre költi.

A kutatók arra is fölhívják a figyelmet, hogy a témát tanulmányozó országokban a remélt egészségügyi haszon legtöbbször nem a gazdaságilag rossz helyzetben lévő társadalmi rétegek egészségügyi helyzetét javította, hanem a kedvezőbb körülmények között élőkét. A magasabb gazdasági-társadalmú státuszú réteg ugyanis fogékonyabb az egészséges életmódra intő tanácsok iránt, így az egészségtelen élelmiszerek és fogyasztási cikkek adójának emelése tovább növelte a szocioökonómiai státusz különbözősége okán egyébként is meglévő egészségügyi különbségeket.

A kutatók szerint „A modellszámítások jelzik, hogy a cukros üdítők és a sok telített zsírt tartalmazó élelmiszerek adójának növelése, illetve a gyümölcsök, zöldségek árának csökkentése kedvező táplálkozási változásokat eredményezhet, melyek javítják a népegészséget. Ezek a beavatkozások azonban országonként igencsak különböző eredményekkel járhatnak, ezért azokat minden kormánynak a helyi viszonyok gondos értékelésével tanácsos végrehajtania.”

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.