hirdetés

A magasabb vércukorszint összefügg a demencia kockázatával

Kutatók arról számoltak be, hogy az idős, nem diabéteszes személyekben a magasabb vércukorszint szignifikánsan összefügg a demencia megnövekedett kockázatával.

hirdetés

Azoknak a nem diabéteszes betegeknek, akikben demencia alakult ki, az utolsó 5 évben 6,38 mmol/l volt az átlagos vércukorszintjük, míg azoknak a hasonló betegeknek, akik nem lettek demensek, csak 5,55 mmol/l. A magasabb vércukorszint majdnem 20%-kal növelte a demencia valószínűségét – számolt be róla dr. Paul K. Crane, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa és kollégái.

A diabétesz és a demencia közötti már ismert kapcsolatot támasztotta alá az, hogy azoknak a diabéteszes betegeknek, akikben később demencia alakult ki, szignifikánsan magasabb volt a vércukorszintjük, mint azon társaiknak, akik nem lettek demensek (p=0,002) –írták a szerzők a New England Journal of Medicine online számában.

„Kimutattuk, hogy a magasabb glükózszint összefüggött a demencia nagyobb kockázatával mind a nem diabéteszesekben, mind pedig a diabéteszesekben. Az eredmények többféle elemzést alkalmazva is konzisztensek voltak….Ez azt sugallja, hogy a magasabb glükózszint károsítja az idősödő agyat” – jelentette ki dr. Crane kutatócsoportja.

Bár az eredmények összhangban vannak az e kérdéssel foglalkozó szakirodalom túlnyomó részével, ellentmondanak egy nemrég elvégzett vizsgálat eredményeinek, amelyek szerint kapcsolat van a demencia és a hipoglikémia között.

Ismert, hogy a demencia egyik kockázati tényezője a diabétesz, s az is, hogy a diabétesz fő rizikófaktora az elhízás. Az azonban nem világos, hogy milyen kapcsolat áll fenn a demencia, a diabétesz és az elhízás között, mivel az erre vonatkozó vizsgálatok eredményei ellentmondásosak. Dr. Crane és munkatársai úgy kívántak fényt deríteni e kapcsolatokra, hogy egy nagy prospektív kohorsz longitudinális klinikai adatait értékelték ki retrospektíven.

A vizsgálatban 2581 nem demens, véletlenszerűen kiválasztott személy vett részt. A vizsgálatba való bevonásukkor (1994 és 1996 között) valamennyien 65 évesek vagy idősebbek voltak. További 811 személyt vontak be a vizsgálatba 2000 és 2002 között. A résztvevőket arra kérték, hogy kétévente keressék fel a kutatókat azért, hogy demenciavizsgálatot végezzenek rajtuk, s 2067 személy legalább egy ilyen vizsgálaton részt vett.

A 2067 személy a vizsgálat előtt legalább 5 éven át részt vett egy másik vizsgálatban, amelynek során a jelen vizsgálatot megelőző 2 év alatt legalább ötször megmérték a vércukorszintjüket vagy a glikált hemoglobint (HbA1c).

A kétévenkénti demenciavizsgálatot a Cognitive Abilities Screening Instrument-tel végezték, amelynek eredménye 0–100 pont lehet úgy, hogy a magasabb pontszámok jobb kognitív funkciót jelentenek.

A végső adatok 35 264 glükózszint és 10 208 HbA1c szint voltak, amelyeket 839 férfiben és 1228 nőben mértek; ezek átlagos életkora a vizsgálatba való bevonáskor 76 év volt. A személyek közül 232-en diabéteszesek voltak.

A medián követési idő 6,8 év volt, s ez alatt 524 résztvevőben alakult ki demencia (74 diabéteszesben és 450 nem diabéteszesben). A demencia kialakulását megelőző 5 évben a nem diabéteszes érintettek átlagos glükózszintje szignifikánsan magasabb volt, mint azoké, akik nem lettek demensek (p=0,01). Az esélyhányados (HR) 1,18 volt (95% CI 1,04–1,33).

A diabéteszes betegek körében a demenssé váló betegek átlagos glükózszintje 10,54 mmol/l volt, míg azokban, akikben nem alakult ki demencia, 8,88 mmol/l. Ez a demencia kockázat 40%-os növekedésének felelt meg (HR 1,40, 95%CI 1,12–1,76).

A fenti eredmények egészében véve nem meglepőek, mivel összhangban vannak a korábbi kutatások eredményeivel.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.