hirdetés

Az álcukor nem csaphatja be az agyat

A mesterséges édesítőszerek az ízérzés tekintetében helyettesíthetik a cukrot, de később az agyban lévő jelrendszer észleli az édes íz kalóriamentességét, és a kalória pótlása érdekében a megszokottnál is több cukrot fogyasztunk.

hirdetés

Az ízérzés kutatása során igazolták, hogy már a méhen belül, a magzati élet során is érzékeljük az ízeket, sőt arra is vannak adatok, hogy az édes ízt jobban kedveljük, mint bármilyen más zamatot. Ma már számos édesítőszer létezik, amelyek nagy előnye, hogy helyettesíthetik a cukrot, és alacsony kalóriatartalmúak, tehát a cukortól eltérően nem hizlalnak.

Sok, cukorbetegek által is fogyasztható édesség kerül manapság forgalomba és kóstoláskor többségük íze kitűnően helyettesíti a cukortartalmú csemegék édességérzetét, de egy új vizsgálat azt jelzi, hogy az édes íz érzékelése nem egyszerűen az ízérző bimbók szintjén folyik.

Az Egyesült Államokban, a Yale University School of Medicine kutatói Ivan de Araujo vezetésével egérkísérletekben vizsgálták édes oldatok érzékelését, tanulmányukat a Journal of Physiology közölte.

A munkacsoport azt találta, hogy az agyi jutalomközpont, a dorsalis striatum területén lévő dopamin sejtek működése révén különböztetik meg az egerek a mesterséges édesítőszereket illetve a glukózt. Mivel a rágcsálók az emberhez hasonlóan reagálnak az édességre, a kutatók föltételezik, hogy eredményeik emberre is vonatkoztathatóak, feltételezésüket humán tanulmányokkal kívánják igazolni vagy elvetni.

A mesterséges édesítőszerek oldatának fogyasztása olyan hatással volt az egerekre, hogy a későbbiekben szignifikánsan több valódi cukrot kívántak, akkor is, ha mesterséges édesítőszert tartalmazó ital a kontroll glukóz oldatnál sokkal édesebb volt. Az egerek különösen akkor kívántak többet az igazi cukorból, ha az édesítőszeres folyadékot éhes állapotukban kapták.

„Ez megmagyarázza, hogy a fogyókúrázó emberek, különösen akkor, ha éhesen, vagy fáradtan esznek édesítőszerrel ízesített ételeket, könnyen saját csapdájukba esnek: lényegesen több kalóriadús édességet kívánnak, mint a valódi cukortartalmú anyag fogyasztása után” – nyilatkozta Araujo professzor.

A vizsgálók tehát kimutatták, hogy az agy élettani folyamatai kritikus pontossággal képesek megkülönböztetni a glukózt és a cukorpótló anyagokat. Ez az idegrendszeri jutalomjelzés, melynek során a dopamin szint emelkedését a sejtekbe jutó - a zavartalan energiaellátáshoz szükséges- cukor mennyisége határozza meg.

„Ez arra utal, hogy az „az édes ízt kiváltó anyagok kedvező középértéke” volna az optimális megoldás: olyan kombináció, amelyben az édesítőszert épp csak annyi cukorral elegyítenénk, amelynek révén az energia anyagcsere lényegesen nem csökkenne, de a kalóriafelvétel a lehető legalacsonyabb maradna” – írják a konklúzióban.      

A kutatók az agyi striátum dopamin sejtjeinek édes íz érzékeléséért felelős receptorait is szeretnék azonosítani. 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.