hirdetés

Túl sok fruktózt fogyasztunk Magyarországon

Egy elemzés azt mutatta ki, hogy azokban az országokban, ahol édesítőszerként magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot (HFCS, high fructose corn syrup) használnak, szignifikánsan nagyobb a 2. típusú diabétesz prevalenciája, mint az ilyen édesítőszert nem alkalmazó országokban.

hirdetés

A kutatás során, amelyet a Global Public Health-ben publikáltak,a világ 42 országában meghatározták a személyek átlagos testtömegindexét, a diabétesz prevalenciáját, a cukorfogyasztást és a HFCS fogyasztást. Az információknak több forrása volt, többek között a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete.

A 42 vizsgált ország közül az Egyesült Államokban volt a legmagasabb az egy főre eső HFCS fogyasztás (25 kg/év), s a második helyen Magyarország állt 16 kg/év/fő-s értékkel. Viszonylag sok HFCS-t fogyasztottak még Kanadában, Szlovákiában, Bulgáriában és Belgiumban.

Ezzel szemben 0,5 kg/év/fő alatt volt a fogyasztás Ausztráliában, Kínában, Dániában, Franciaországban, Indiában, Írországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Uruguayban. Összesen 14 ország volt – köztük India, Svédország, Dánia és Ausztria –, ahol egyáltalán nem fogyasztottak HFCS-t.

Az elemzés azt mutatta ki, hogy a sok HFCS-et fogyasztó országokban a 2. típusú diabétesz átlagos prevalenciája 8%, míg a HFCS-t nem használó országokban csak 6,7% (p=0,03). A nagy fogyasztású országokban magasabb volt az átlagos éhomi vércukorszint is (5,34 vs. 5,22 mmol/l, p=0,03). Az eredmények nem függtek a teljes cukorfogyasztástól és a kövérség prevalenciájától.

Michael Goran, a kutatás vezetője, a Dél-Karolinai Egyetem Diabétesz és Kövérség Kutatóintézetének társigazgatója ezt mondta: „Ez a vizsgálat adalék ahhoz az egyre növekvő tudományos bizonyítéktömeghez, amely azt mutatja, hogy a HFCS fogyasztása negatív egészségügyi következményekkel járhat, amelyek másfélék és károsabbak, mint amilyeneket a természetes cukor okoz.”

Ha valóban bebizonyosodik, hogy a HFCS a diabétesz kockázati tényezője, akkor újra kell majd fogalmazni az országok étrendi irányelveit; a HFCS-et is úgy kell majd kezelni, mint a transzzsírokat és a sót, azaz kerülni kell, és az élelmiszereken a HFCS-re vonatkozó figyelmeztetést kell majd elhelyezni – mondta, a vizsgálatot kommentálva Tim Lobstein, a Kövérségkutatás Nemzetközi Szövetségének egyik tisztségviselője.

A közlemény szerint a diabétesszel való kapcsolat a HFCS-sel készült élelmiszereknek és italoknak tudható be. A természetes cukor is tartalmaz fruktózt, éppen annyit, amennyi glükózt, de korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a HFCS-sel készült italokban 30%-kal több fruktóz van, mint ha természetes cukorral készültek volna.

Egyre gyűlnek az adatok arra vonatkozóan, hogy a szervezet másképpen dolgozza fel a fruktózt, mint a glükózt: inzulinfüggetlenül, és főleg a májban, ahol zsír keletkezik belőle. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre nő a nem alkoholos zsírmáj prevalenciája az Egyesült Államok és Mexikó hispano lakosságában.

Goran elmondta, hogy a májban levő zsír hozzájárul a nagyobb inzulinrezisztenciához. És ennek az anyagcsereútnak húgysav és más olyan anyagok a termékei, amelyek negatívan hatnak a metabolizmusra, például csökkentik a sejtekben az ATP mennyiségét, aminek oxidatív stressz és sejtkárosodás lehet a következménye.

Jelenleg az Európai Unióban kvóták vannak érvényben a HFCS-re. Míg egyes országok, például Svédország és az Egyesült Királyság, nem használják fel a rájuk eső kvótát, mások, például Magyarország és Szlovákia extra kvótákat vesznek más országoktól.

Forrás: British Medical Journal

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.