hirdetés

Étvágycsökkentő ételadalék

A gellángumi nevű élelmiszer-összetevő kémiai szerkezetének megváltoztatásával a gyomorban zselévé alakuló, étvágycsökkentő anyag nyerhető. 

hirdetés

A University of Birmingham vegyészmérnökei állítják: a jövőben hosszabb ideig érezhetjük magunkat jóllakottnak. Az egyetem tudósai ugyanis olyan különleges hozzávalók kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a gyomorba érve képesek lesznek csökkenteni éhségérzetünket.

A rost- és fehérjegazdag diétákra általában úgy tekintünk, mint amelyek képesek az ételek utáni sóvárgásunkat kontroll alatt tartani. Az Egyesült Királyság Vegyészeti Mérnökségi Intézetének (Institute of Chemical Engineers, IChemE) felmérései alapján a modern élelmiszer-fogyasztás azonban láthatóan a gyakran magas zsír- és cukortartalmú, puhább állagú ételek irányába sodródott. Ezek a magas energiatartalmú, könnyen emészthető ételek, magasabb glikémiás indexű ételek csak rövid időre keltenek jóllakottság érzést.

Egy lehetséges megoldás lehet, a testünkön belül szerkezetet változtató élelmiszereket létrehozása. Ez a folyamat segíthet ellenőrzés alatt tartani az élelmiszer felszívódásának és emésztésének sebességét, következményesen jóllakottság-érzésünk fokozódhat és időben el is húzódhat. Ezen a területen az egyik legérdekesebb újdonság a gyomorban képződő gélek kifejlesztése. Bár ez technikailag egy nehéz terület, ahol a zselé térfogatát, erősségét és élettartamát komoly mértékben befolyásolja a gyomorban található, speciális pH-környezet, az Egyesült Királyságban található University of Birmingham egy vegyészmérnökökből álló kutatócsoportja olyan anyagot állított elő, amely a gyomor savas közegében is képes volt gélt képezni.

A csapat a kutatását a gellángumi nevű élelmiszer-összetevőre alapozta, amely bizonyos édességekben, üdítőitalokban és szójatejekben eddig is megtalálható volt. Azt tapasztalták, hogy a gellángumi kémiai szerkezetének módosításával képesek voltak megváltoztatni a zselé térfogatát, ridegségét (törékenységét) és állagát.

David Brown, az IChemE vezérigazgatója szerint: "Bár a mindennapi életünket érinti, az étvágykontroll tudományát sok tényező bonyolult kölcsönhatása határozza meg, és ezért ezen a területen még vannak számunkra fehér foltok. Mindenesetre az étel, az emésztőtraktus és a test energiatartalékai felől érkező, érzékelhető jelek valószínűleg egyaránt alakítják éhségérzetünket.”

"Az energia-bevitel kordában tartásához és az elhízás pandémia kezeléséhez a birminghami vegyészmérnökök által kifejlesztett anyaghoz hasonló zseléknek fontos szerepe lehet a jövőben. Egyes elméletek szerint a zselék által okozott térfogat-növekedés valószínűleg meghosszabbítja az étel megemésztéséhez szükséges időt és segíthet mérsékelni a nassolást is." – vélte a szakember.

"Remélhetőleg a vegyészmérnökök eme legújabb vívmánya a kiegyensúlyozott étrend betartásával küszködő emberek millióinak segít majd az életmódjuk megváltoztatásában, valamint az egészségük és jóllétük javításában is." – fejezte ki várakozásait a tudományos intézet vezetője.

(forrás: elemiszeronline.hu)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.