Étvágycsökkentő ételadalék
A gellángumi nevű élelmiszer-összetevő kémiai szerkezetének megváltoztatásával a gyomorban zselévé alakuló, étvágycsökkentő anyag nyerhető.
A University of Birmingham vegyészmérnökei állítják: a jövőben hosszabb ideig érezhetjük magunkat jóllakottnak. Az egyetem tudósai ugyanis olyan különleges hozzávalók kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a gyomorba érve képesek lesznek csökkenteni éhségérzetünket.
A rost- és fehérjegazdag diétákra általában úgy tekintünk, mint amelyek képesek az ételek utáni sóvárgásunkat kontroll alatt tartani. Az Egyesült Királyság Vegyészeti Mérnökségi Intézetének (Institute of Chemical Engineers, IChemE) felmérései alapján a modern élelmiszer-fogyasztás azonban láthatóan a gyakran magas zsír- és cukortartalmú, puhább állagú ételek irányába sodródott. Ezek a magas energiatartalmú, könnyen emészthető ételek, magasabb glikémiás indexű ételek csak rövid időre keltenek jóllakottság érzést.
Egy lehetséges megoldás lehet, a testünkön belül szerkezetet változtató élelmiszereket létrehozása. Ez a folyamat segíthet ellenőrzés alatt tartani az élelmiszer felszívódásának és emésztésének sebességét, következményesen jóllakottság-érzésünk fokozódhat és időben el is húzódhat. Ezen a területen az egyik legérdekesebb újdonság a gyomorban képződő gélek kifejlesztése. Bár ez technikailag egy nehéz terület, ahol a zselé térfogatát, erősségét és élettartamát komoly mértékben befolyásolja a gyomorban található, speciális pH-környezet, az Egyesült Királyságban található University of Birmingham egy vegyészmérnökökből álló kutatócsoportja olyan anyagot állított elő, amely a gyomor savas közegében is képes volt gélt képezni.
A csapat a kutatását a gellángumi nevű élelmiszer-összetevőre alapozta, amely bizonyos édességekben, üdítőitalokban és szójatejekben eddig is megtalálható volt. Azt tapasztalták, hogy a gellángumi kémiai szerkezetének módosításával képesek voltak megváltoztatni a zselé térfogatát, ridegségét (törékenységét) és állagát.
David Brown, az IChemE vezérigazgatója szerint: "Bár a mindennapi életünket érinti, az étvágykontroll tudományát sok tényező bonyolult kölcsönhatása határozza meg, és ezért ezen a területen még vannak számunkra fehér foltok. Mindenesetre az étel, az emésztőtraktus és a test energiatartalékai felől érkező, érzékelhető jelek valószínűleg egyaránt alakítják éhségérzetünket.”
"Az energia-bevitel kordában tartásához és az elhízás pandémia kezeléséhez a birminghami vegyészmérnökök által kifejlesztett anyaghoz hasonló zseléknek fontos szerepe lehet a jövőben. Egyes elméletek szerint a zselék által okozott térfogat-növekedés valószínűleg meghosszabbítja az étel megemésztéséhez szükséges időt és segíthet mérsékelni a nassolást is." – vélte a szakember.
"Remélhetőleg a vegyészmérnökök eme legújabb vívmánya a kiegyensúlyozott étrend betartásával küszködő emberek millióinak segít majd az életmódjuk megváltoztatásában, valamint az egészségük és jóllétük javításában is." – fejezte ki várakozásait a tudományos intézet vezetője.
(forrás: elemiszeronline.hu)