hirdetés

Ne legyünk igazságtalanok a telített zsírsavakkal szemben!

A négy évtized múltán publikált Sydney Diet Heart Study segíthet átértékelni azt az elterjedt véleményt, hogy a többszörösen telítetlen n-6 zsírsavak fogyasztása kardiovaszkuláris szempontból egészségesebb lenne, mint a telített zsíroké.

hirdetés

Az utolsó fél évszázadban az Európában vagy az Egyesült Államokban megjelent diétás szakkönyvek és a kardiológiai társaságok táplálkozási irányelvei a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének, előrehaladásának megakadályozása végett azt hangsúlyozták, hogy a telített zsírokban gazdag, állati eredetű ennivalókat igyekezzünk átváltani sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó, növényi tápanyagokra.

Ezeknek az országoknak az élelmiszereiben a legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsav az ómega-6 (n-6) linolsav, angol nevének világszerte használt rövidítésével: n-6 LA. Az n-6 LA és a koszorúér-betegség okozta mortalitás közötti összefüggés eddig nem volt tisztázott, mert a témával foglalkozó nagyszabású tanulmány, a Sydney Diet Heart Study eredményeit teljes terjedelmében még nem közölték. A randomizált, megfelelően kontrollált vizsgálat 1966 és 1973 között történt. Most egy ausztrál és amerikai kutatókból álló munkacsoport az egyik egykori munkatárs segítségével megtalálta a még szalagos rögzítéssel megőrzött adatokat, és a legkorszerűbb módszerekkel sikerült ezeket értékelni.

A vizsgálatot negyven éve fejezték be – az ausztráliai munkatársak miatt a tanulmányban megjegyzik, hogy a Sydney Operaház megnyitásának évében –, és a jelen dolgozatban, melyet a British Medical Journal közölt, 458 férfi eredményeit összegezték. A 30–59 éves betegeknek heveny infarktusuk vagy anginás rohamuk volt.

A résztvevőket véletlen besorolás alapján két csoportra osztották. Az intervenciós csoport tagjai kalóriabevitelük 10%-a alá csökkentették a telített zsírokból eredő energiamennyiséget, az állati eredetű ételek, a közönséges margarinok és egyéb hasonló ételek kihagyásával, viszont energiabevitelük 15%-át linolsav fogyasztásával biztosították. Ez pórsáfrányolaj és pórsáfrányolajat tartalmazó margarin bevitelével történt, mert ezek koncentráltan tartalmazzák az n-6 LA-t.

A kontrollcsoport tagjainak célzott, szabályokba foglalt étkezési tanácsot nem adtak. Valamennyi résztvevő a következő 39 hónapban részletes táplálkozási naplót vezetett, és a két csoport tagjai minden, nem táplálkozásra vonatkozó szempontból azonosak voltak.

A statisztikai értékelés eredménye az volt, hogy az n-6 zsírsavat nagy mennyiségben fogyasztó vizsgálati csoport halálozása minden okból (koszorúér-betegség, kardiovaszkuláris kórképek) nagyobbnak bizonyult, mint a kontrollcsoporté. Christopher E. Ramsden és munkacsoportja a dolgozat összefoglalásában hangsúlyozza, hogy ezek az adatok igen fontosak lehetnek annak a jelenleg elterjedt véleménynek az újraértékeléséhez, hogy a telített zsírokat többszörösen telítetlen n-6 zsírsavakra, illetve általában telítetlen zsírsavakra kell cserélni.

Philip Calder professzor a cikkhez csatlakozó szerkesztőségi közleményben úgy fogalmaz, hogy ezek az eredmények ellentmondanak a „telített zsír rossz, a többszörösen telítetlen ómega-6 zsiradék jó” dogmának. „Jó volna, ha a táplálkozási tanácsokat a tudományos vizsgálatok eredményeire alapoznánk.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.