A cukros üdítők gyorsan növelik a szív-érrendszeri kockázatot
Egy új vizsgálat igazolta, hogy a kardiovaszkuláris kockázat növelésével többször megvádolt cukortartalmú üdítőitalok dózisfüggő módon, már kétheti fogyasztás után jelentősen növelik a szív- és érbetegségek veszélyét.
Az édes üdítőitalok köztudottan tönkreteszik a fogazatot, hizlalnak, növelik a cukorbetegség kockázatát, de a kardiovaszkuláris betegségek kockázatára gyakorolt hatásukról kevesebb szó esik. Egy új amerikai vizsgálat azonban azt jelezte, hogy ha több üdítőitalt fogyasztunk, a dózistól függő mértékben megnő szervezetünkben a szív- és érbetegségek kockázati tényezőinek koncentrációja.
A kaliforniai munkacsoport pontos adagolással dolgozott. A vizsgálat résztvevői 13 napon át szakrendelésre járva, majd 3,5 napos intézeti bennfekvés során egyéni kalóriaszükségletük 0, 10, 17,5, illetve 25%-át kapták fruktózban gazdag kukoricasziruppal (high-fructose corn syrup, HFCS) édesített üdítőital formájában. Mind a kezelés megkezdése előtt, mind a bennfekvés időszakában 24 óránként rendszeres vérvétel történt a kockázati tényezők mérése céljából. A kontrollcsoport cukormentes italt fogyasztott, amit aszpartámmal édesítettek.
A tanulmányban 85, 18–40 éves férfi és nő vett részt, testtömegindexük 18–35 kg/m2 volt. A kettős vak, nem randomizált tanulmány kezdetén, valamint a betegek kórházi bennfekvése alatt óránként mérték a triglicerid-, a HDL- és az LDL-koleszterinszintet, valamint a húgysavszintet.
Valamennyi kockázati tényező szintje emelkedett a kukoricasziruppal édesített ital dózisával párhuzamosan. A kiindulási értékekhez képest már 10%-os kalóriatöbblet is elegendő volt koncentrációjuk szignifikáns megemeléséhez. Kimber I. Stanhope és munkatársai hangsúlyozzák, hogy eredményeik megerősítik a korábbi föltételezést: a nagyobb cukorbevitel szignifikánsan növeli a szív- és érbetegségek rizikófaktorainak aktivitását.
Mindez tehát arra utal, hogy az itt alkalmazott kukoricaszirup kiemelkedően veszélyes élelmiszer-ipari édesítőszer. A legnépszerűbb üdítőitalok általában jórészt ennek köszönhetik az édességüket. Külön figyelmet érdemel, hogy az egy főre jutó kukoricaszirup-felhasználásban az Egyesült Államok a vezető ország, de a második helyen Magyarország áll.
Ez az édesítőszer 1,3-szor annyi fruktózt tartalmaz, mind a répacukor, olcsóbb és édesebb a közönséges kristálycukornál, sütéskor szép barnára festi az élelmiszert, de már korábbi vizsgálatok is bizonyították, hogy egészségügyi szempontból veszélyesebb.
A dolgozat az American Journal of Clinical Nutrition júniusi számában jelenik meg, de a folyóirat weblapján már olvasható.