hirdetés

A cukros üdítők gyorsan növelik a szív-érrendszeri kockázatot

Egy új vizsgálat igazolta, hogy a kardiovaszkuláris kockázat növelésével többször megvádolt cukortartalmú üdítőitalok dózisfüggő módon, már kétheti fogyasztás után jelentősen növelik a szív- és érbetegségek veszélyét.

hirdetés

Az édes üdítőitalok köztudottan tönkreteszik a fogazatot, hizlalnak, növelik a cukorbetegség kockázatát, de a kardiovaszkuláris betegségek kockázatára gyakorolt hatásukról kevesebb szó esik. Egy új amerikai vizsgálat azonban azt jelezte, hogy ha több üdítőitalt fogyasztunk, a dózistól függő mértékben megnő szervezetünkben a szív- és érbetegségek kockázati tényezőinek koncentrációja.

A kaliforniai munkacsoport pontos adagolással dolgozott. A vizsgálat résztvevői 13 napon át szakrendelésre járva, majd 3,5 napos intézeti bennfekvés során egyéni kalóriaszükségletük 0, 10, 17,5, illetve 25%-át kapták fruktózban gazdag kukoricasziruppal (high-fructose corn syrup, HFCS) édesített üdítőital formájában. Mind a kezelés megkezdése előtt, mind a bennfekvés időszakában 24 óránként rendszeres vérvétel történt a kockázati tényezők mérése céljából. A kontrollcsoport cukormentes italt fogyasztott, amit aszpartámmal édesítettek.

A tanulmányban 85, 18–40 éves férfi és nő vett részt, testtömegindexük 18–35 kg/m2 volt. A kettős vak, nem randomizált tanulmány kezdetén, valamint a betegek kórházi bennfekvése alatt óránként mérték a triglicerid-, a HDL- és az LDL-koleszterinszintet, valamint a húgysavszintet.

Valamennyi kockázati tényező szintje emelkedett a kukoricasziruppal édesített ital dózisával párhuzamosan. A kiindulási értékekhez képest már 10%-os kalóriatöbblet is elegendő volt koncentrációjuk szignifikáns megemeléséhez. Kimber I. Stanhope és munkatársai hangsúlyozzák, hogy eredményeik megerősítik a korábbi föltételezést: a nagyobb cukorbevitel szignifikánsan növeli a szív- és érbetegségek rizikófaktorainak aktivitását.

Mindez tehát arra utal, hogy az itt alkalmazott kukoricaszirup kiemelkedően veszélyes élelmiszer-ipari édesítőszer. A legnépszerűbb üdítőitalok általában jórészt ennek köszönhetik az édességüket. Külön figyelmet érdemel, hogy az egy főre jutó kukoricaszirup-felhasználásban az Egyesült Államok a vezető ország, de a második helyen Magyarország áll.

Ez az édesítőszer 1,3-szor annyi fruktózt tartalmaz, mind a répacukor, olcsóbb és édesebb a közönséges kristálycukornál, sütéskor szép barnára festi az élelmiszert, de már korábbi vizsgálatok is bizonyították, hogy egészségügyi szempontból veszélyesebb.

A dolgozat az American Journal of Clinical Nutrition júniusi számában jelenik meg, de a folyóirat weblapján már olvasható.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.