hirdetés

A cukrozott üdítőitalok öregbítik a sejteket

A magas cukortartalmú üdítőitalok az elhízás egyik fő okának számítanak. Egy új vizsgálat szerint a cukros levek a kalóriabevitelen kívül más veszélyt is jelentenek: fontos szerepet játszanak a sejtek öregedésében.

hirdetés

Korunkban mind a gyermekek, mind a felnőttek sok édes folyadékot, üdítőitalt fogyasztanak: ez a folyadékbevitel egyik legnépszerűbb formája, és ritkán gondolunk arra, hogy az üdítő rendkívül sok fölösleges kalóriát jelent. Érthető, hogy emiatt világszerte mind több a kövér gyermek és felnőtt. Az elhízás igen hátrányos, és nemcsak azért, mert a többletsúlyt cipelni kell, de kockázati tényezője a cukorbetegségnek és a kardiovaszkuláris kórképeknek is.

A San Franciscóban dolgozó Elissa Epel, a pszichiátria professzora vezeti azt a munkacsoportot, amelyik most nagy feltűnést keltő dolgozatot jelentetett meg az American Journal of Public Health szakfolyóiratban. Az írás arról számol be, hogy a sok édes üdítőital fogyasztása nemcsak azért rossz és veszélyes, mert hizlal, hanem az emberi szövetek sejtjeinek olyan elváltozásaival is jár, amelyek az öregedés során észlelhetők.

A munkacsoport a telomereket tanulmányozta. Ezek a kromoszómák dezoxiribonukleinsav (DNS) szálának két végén található, többszörösen ismétlődő szakaszok, amelyek legfontosabb szerepe, hogy a sejtosztódás során védik a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásától.

A telomereket általában a fehérvérsejtekben mérik, mert a sejtekből ott lehet a legjobban láthatóvá tenni. A kutatók 5309, 20–65 éves vizsgálati alany sejtjeinek telomerjeit mérték meg 1999 és 2002 között vett mintákból, abban a laboratóriumban, amelyet a 2009-ben élettani vagy orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett Elizabeth Blackburn vezet. A mintákat a nagy National Health and Nutrition Examination nevű szűrővizsgálat vizsgálati anyagaiból emelték ki.

Már korábban több vizsgálat igazolta, hogy a telomerek hosszúsága az életkilátásokkal függ össze, s a rövid telomerekkel együtt jár az olyan, korosodással összefüggő, krónikus betegségek megjelenése, mint a kardiovaszkuláris kórképek, a cukorbaj és bizonyos rosszindulatú daganatok. A telomerek rövidebbnek bizonyultak azoknak a vizsgálati alanyoknak a sejtjeiben, akik több cukros üdítőt ittak.

„A cukrozott üdítőitalok rendszeres fogyasztása befolyásolhatja a betegségek kifejlődését, nemcsak a cukrok anyagcserekontrolljában, hanem a szövetek sejtjeinek öregedését illetően is – nyilatkozta Epel professzor. Ez az első adat arról, hogy az üdítők elősegítik a telomerek rövidülését. Ez a változás független a kortól, a bőrszíntől, a jövedelemtől és az iskolázottságtól. A telomerrövidülés jóval a betegségek kezdete előtt észlelhető. Mivel itt csak felnőtteket vizsgáltunk, lehetséges, hogy az üdítők hatása már gyermekkorban is érvényesül.”

A munkacsoport hangsúlyozta, hogy a telomerrövidülés és a súlyos betegségek megjelenése között észlelt időbeli összefüggés nem jelent egyértelműen oki kapcsolatot, az ok-okozati összefüggés kérdése további vizsgálatokat igényel. A közegészségügyi szakértők szerint az amerikai lakosság fele minden nap iszik valamilyen cukros üdítőt – ez minden negyedik amerikai számára legalább 200 kcal-t jelent naponta.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.