hirdetés

Sokirányú tájékoztatás után már nem isznak fürdőkádnyi üdítőt

A cukros üdítőitalok növelik a testsúlyt és cukorbetegséget is okozhatnak. Az USA egyik államában komplex tájékoztató kampányt indítottak ezekről a veszélyekről, és egy kongresszusi beszámoló szerint a cukros üdítőitalok kereskedelmi forgalma közel 20%-kal csökkent.

hirdetés

A szénsavas, cukor üdítőitalok mindenfelé elterjedtek, az élelmiszer-automaták az iskolákban ilyen innivalókkal vannak tele, az Egyesült Királyságban még a rákkutató intézet is foglakozott ezzel a kérdéssel. Vizsgálatuk nagy feltűnést keltett, mert kiszámolták, hogy a szigetország lakói mennyi édes üdítőitalt töltenek magukba. A számítás megdöbbenő eredményt hozott: a 11–18 éves fiatalok évente egy nagy fürdőkádnyi kólát, egyéb szénsavas üdítőt vagy energiaitalt fogyasztanak.

A sok cukor a fölösleges kalóriabevitel legfőbb forrása. Hizlal, növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Ezt a társadalom tájékozott és egészségtudatos rétegei általában tudják, ennek ellenére az ilyen termékek kereskedelmi forgalma óriási mértékben megnőtt, amiben nagy szerepe van annak is, hogy néhány gazdag világcég folyamatos médiahadjáratot folytat gyártmányainak népszerűsítésére.

Az Egyesült Államokban a gyermekek és felnőttek jobb, egészségesebb életére, a családi és a társadalmi élet javítására szervezett Horizon Alapítvány és több hasonló társadalmi szervezet 2012-ben közös, több esztendőre tervezett programot indított el. A cél az volt, hogy Maryland állam Howard megyéjében csökkenjen a cukorral édesített üdítők, sportitalok, energiaitalok, gyümölcslevek, ízesített vizek és teák fogyasztása. A 3 évig tartó munka eredményeiről az American Heart Association idei kongresszusán, New Orleansben számoltak be. Az előadó Marlene B. Schwartz, a Connecticuti Egyetem táplálkozással és elhízással foglalkozó intézetének igazgatója volt.

Televíziós és általános médiatájékoztatókat tartottak a témáról, beépítették az ilyen ismereteket az iskolai tanmenetekbe, ugyanakkor a tanintézetekben lévő önkiszolgáló automatákból eltávolították a cukros üdítőitalokat. Érvényt szereztek az államban 2014-ben született rendeletnek, mely tiltja a gyermekek részvételével szervezett programokon a cukorral készült innivalók fölszolgálását. Rávettek 50 helyi társadalmi szervezetet a program támogatására. Az egészségügyben dolgozóknak továbbképzéseket tartottak a velük kapcsolatba kerülők jobb tájékoztatása érdekében. Külön munkacsoport foglalkozott a témával különféle rendezvényeken, sporteseményeken, vásárokon.

A 3 esztendőn át tartó program a legismertebb üdítőital-márkák heti eladási adatait gyűjtötte a kampány területén, 15 szupermarketben, és ezeket a számokat hasonlította össze Pennsylvania állam 17 hasonló boltjának forgalmával, az árakat is figyelembe véve. A beavatkozás után a cukros üdítőitalok eladása a regressziós analízis szerint csaknem 20%-kal csökkent, míg a kontrollterületen nem változott (p= 0,001). A cukrozott gyümölcslevek eladása 15%-kal lett alacsonyabb 2015-ben, 2012-höz képest. Ennek az időszaknak a végére a palackozott víz kereskedelmi forgalma viszont szignifikánsan növekedett (p=0,001), az ízesített vizes italoké szintúgy (p=0,001). A sportitalok eladásában értékelhető változást nem észleltek.

A megbeszélésben a szerzők kiemelték, hogy ez volt az első, megfelelően kontrollált tanulmány, melyben a közösségben folytatott tájékoztató kampány eredményességét mérték a cukortartalmú üdítőitalok forgalmának változásán. A vitában emlékeztettek arra, hogy az American Heart Association állásfoglalása szerint a gyermekek és a felnőtt nők naponta ne fogyasszanak 6 kávéskanál hozzáadott cukornál többet, a felnőtt férfiak pedig ne lépjék túl a napi 9 kávéskanálnyi mennyiséget. Egy doboz üdítőital mintegy 8c kávéskanálnyi cukrot tartalmaz.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.