hirdetés

Az elhízás csökkenti a D-vitamin-pótlás hatásait

Egy randomizált vizsgálat új elemzése szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetén kevésbé hatásos a D-vitamin-pótlás, mint a normál testsúlyúakban.

hirdetés

A D-vitamin- és omega-3-zsírsav hatásait prevenciós hasznát kereső VITAL vizsgálat - JAMA Network Openben megjelent - post-hoc elemzésének eredmények szerint, az 5 éves D-vitamin-pótlás (2000 NE/nap) összességében nem mutatott előnyöket a rák vagy a jelentősebb szív- és érrendszeri betegségek kimenetele tekintetében a placebóval szemben.

A testtömeg szerint végzett előre meghatározott másodlagos elemzések azonban azt mutatták, hogy a normál testsúlyúak (BMI< 25,0 kg/m2 ) esetén a D-vitamin pótlás jelentős előnyökkel járt a placebóval szemben: a D-vitamint szedőkben csökkent  a rák előfordulási gyakorisága (24%-kal), a rákos halálozás (42%-kal) és az autoimmun betegség (22%-kal), míg a túlsúlyosak vagy elhízottak körében nem figyeltek meg ilyen kedvező hatásokat.

A szerzők azt szerették volna megtudni, hogy a D-vitamin szérum és biomarkerszintek hogyan változnak a különböző testtömeg-csoportok között. Dr. Deirdre K. Tobias (Brigham's Division of Preventive Medicine) és munkatársai a specifikus változások közelebbi vizsgálata érdekében ki (az eredetileg a VITAL-ban szereplő 25.000 résztvevő adatai közül) 16.515 résztvevő adatait értékelték, és megvizsgálták a D-vitamin szérumszintek és biomarkerek értékét a kiinduláskor és nyomonkövetés során.

Az elhízással együtt járó alacsonyabb D-vitamin-szintre vonatkozó általános megfigyeléseknek megfelelően a magasabb BMI-kategóriákba tartozó résztvevők szérum össz-25-hidroxi-D-vitamin- (25-OHD)-szintje az elhízás mértékével párhuzamosan fokozatosan alacsonyabb volt a véletlenszerű besorolást megelőzően: míg  a normál testsúlyúak esetén 32,3 ng/ml, addig a II. osztályú elhízottakban között 28,0 ng/ml-re volt ( P< 0,001 lineáris trend). Más D-vitamin biomarkerek kiindulási szintje, így a teljes 25-OHD 3, a szabad D-vitamin (FVD) és a biológiailag hozzáférhető D-vitamin (BioD) szérumszintje is alacsonyabb volt magasabb BMI mellett. Annál a 2742 résztvevőnél, akinél a 2. évben ismételt vérvétel történt, a D-vitamin-pótlásra randomizáltak körében a szérum 25-OHD-szintje összességében szignifikáns átlagos emelkedést (11,9 ng/ml) mutatott a placebo csoport (-0,7 ng/ml) szérum 25-OHD-szintjéhez képest, és ez szignifikáns különbség igazolódott a 25-OHD-, 25-OHD3-, FVD- és BioD-szintek átlagában 2 év elteltével a kiegészítést kapók körében, a placebo-csoportban alig vagy egyáltalán nem változott.

A BMI-szint alapján csoportokat képezve a növekedés mértéke alacsonyabb volt a magasabb kiindulási BMI-vel rendelkezők körében (az összes kezelési hatás kölcsönhatása P<0,001). Például a teljes 25-OHD-szint átlagos emelkedése 2 év után 13,5 ng/ml volt a 25,0 kg/m2 alatti BMI-vel rendelkezőknél és 10,0 ng/ml azoknál, akiknek a BMI értéke ≥ 35,0 kg/m2 volt.

Meglepő volt, hogy a magasabb BMI-vel rendelkezők még alacsony D-vitamin szint mellett is kevésbé reagáltak a táplálékkiegészítésre, ami arra utal, hogy a D-vitamin pótlás és a BMI közötti kölcsönhatása nem egyszerűen a hiány magasabb prevalenciájával magyarázható.

A háttérben húzódó mechanizmusokkal kapcsolatos egyik feltételezés az, hogy mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, a magasabb BMI esetén megnövekedett zsírmennyiség és zsírraktározási kapacitás a vitamin nagyobb mértékű eltávolítását eredményezi a keringésből. A szerzők hozzáteszik, hogy a testsúlycsökkenés (köztük a bariátriai műtétek) hatásával foglalkozó vizsgálatok is a szérum 25-OHD vagy a keringő D-vitamin szintjének növekedését mutatták ki fogyás után a kiindulási értékhez képest. Más elméletek szerint az elhízás által kiváltott májműködési zavar hozzájárulhat a D-vitamin anyagcsere károsodásához.

A pontos mechanizmusok világos megértése nélkül az is tisztázásra vár, hogy az elhízásban szenvedők alacsonyabb D-vitamin-szintjeit például magasabb dózisokkal kellene-e kezelni.

Forrás:

Tobias DK, Luttmann-Gibson H, Mora S, et al. Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism. JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2250681. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.50681

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.