hirdetés

Tartós a fogyás a bariátriai műtétek után

Egy montreali vizsgálat szerint 5 éves időszakon túl is fennmaradnak a bariátriai műtétek testsúlycsökkentő és egyéb pozitív hatásai.

hirdetés

A Canadian Journal of Surgery folyóirat december 16-án közölte annak a kis betegszámú vizsgálatnak az eredményeit, amelyben bariátriai műtétek hatásának tartósságát értékelték. A Montreal székhelyű Hospital du Sacré-Coeur kórház és a Concordia University együttműködésével, Simon L. Bacon és Anne-Sophie Studer vezetésével végzett vizsgálat fő megállapításai szerint a class I. obezitás (30-35 közötti BMI) kezelésére végzett bariátriai műtétek 5 éves időtartamon túl is sikeresen csökkentették a BMI-t és a kóros elhízással kapcsolatos komorbiditásokat. A retrospektív elemzés eredményei szerint a betegek átlagosan 30 feletti BMI-je 25,6-ra csökkent, a túlsúlyuknak pedig átlagosan 90%-át sikerült leadni, miközben a betegek felénél az egyéb komorbiditások, például a magas vérnyomás is remissziót mutatott.

„Ismereteink szerint a bariátriai műtétek számítanak a leghatékonyabb beavatkozásoknak a súlyos elhízás (class II obezitás [BMI: 35-40] és class III obezitás [BMI 40 felett]) kezelésében, és ebből logikusan következne, hogy 30-35 közötti BMI (class I. obezitás) esetén is hasonló eredményeket kapunk. Ám a mostani vizsgálatunk némileg meglepő módon azt mutatta ki, hogy amellett, hogy az eredmények valóban hasonlóak, még kifejezetten tartósnak is bizonyulnak: a pozitív hatások a műtétet követő 5 éves időszak után is kimutathatók” – foglalta össze a vizsgálat fő eredményei az egyik szerző.

Minthogy az American Society for Metabolic and Bariatric Surgery és az International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders 2022-es irányelvei most már támogatják a bariátriai műtéteket class I. obezitás kezelésében is, Bacon és Studer szerint itt az ideje, hogy megváltozzon a műtéti beavatkozásokkal szembeni hozzáállás is. „A mi csapatunk a class I. obezitás és a társbetegségek kezelésében a korai műtétek elvégzését fontolja meg, de mielőtt a betegek a műtéti listára felkerülnének, szűrjük a kapcsolódó társbetegségeket, illetve azt is értékeljük, hogy az egyes betegek milyen életmódbeli változtatásokat próbáltak ki és mennyi ideig".

A kutatócsoport monocentrikus, retrospektív vizsgálatába 37 beteget vontak be (átlagéletkor: 44,5 év). A betegek 95%-a nő volt, átlagosan 33,1-es műtét előtti BMI értékkel. A betegcsoportban 32 (86%) résztvevőnél végeztek laparoszkópos csőgyomor műtétet (LSG; laparoscopic sleeve gastrectomy), 5 (14%) esetben pedig laparoszkópos Roux Y gyomor bypass műtétet (LRYGB; laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass) a 2012 és 2019 közötti időszakban. A betegek közül 11 szenvedett cukorbetegségben, közülük 7 LSG, 4 pedig LRYGB beavatkozáson esett át. A 37 betegnél a vizsgálatban 5 éves utánkövetést végeztek: egy 63 éves betegnél 1 évvel az LRYGB műtétet követően 19,7-es BMI-t mértek, ettől eltekintve egyetlen esetben sem csökkent a BMI 20 alá. A betegcsoportban az átlagos BMI érték 3 évvel a műtétet követően 26,1, majd 5 évvel a beavatkozás után 25,6 volt, ami azt jelenti, hogy a többlet testsúly 86,6%-át, illetve 89,4%-át sikerült a betegeknek leadniuk. A teljes műtét előtti testtömeghez viszonyítva ez 21,2%-os, illetve 22,4%-os fogyást jelent.

A komorbiditások tekintetében is kedvező volt a kép: a 12 magas vérnyomásban szenvedő beteg közül 5 (42%) ért el remissziót, míg a 11 diszlipidémiás beteg közül 7 (64%) állapota javult szignifikáns mértékben.

A műtétek elvégzését követően haláleset nem fordult elő. Az LSG betegcsoportban 4 betegnél alakult ki reflux, és egyiküknél LRYGB-t kellett végezni, egy betegnél pedig a csőgyomor sztenózisa miatt endoszkópos dilatációra volt szükség.

A Washington DC-ben működő MedStar Washington Hospital Center minimálisan invazív és bariátriai sebészeti osztályát vezető Dr. Ivanesa Pardo szerint a vizsgálat fő tanulsága, hogy mivel az elhízás veszélyes következményei már a régebben gondoltnál korábban, azaz alacsonyabb BMI mellett is kialakulnak, ezért ajánlatos lehet nem megvárni a betegek általános egészségi állapotának további romlását. A beavatkozások korábbi elvégzésével sikeresen óvható meg jelentős számú beteg egészsége, mivel az Egyesült Államokban (is) az elhízás népbetegség: a 335 millió amerikai 41,9%-a, azaz több mint 140 millió ember számít elhízottnak a CDC legutóbbi felmérése szerint.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Bariatric Surgery Effective for Class l Obesity Over Long Term

Five-year outcomes after surgery for class 1 obesity: a retrospective analysis of a Canadian bariatric centre’s experience

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.