hirdetés

A gyomorszűkítő műtét érelmeszesedésben is segít

A súlycsökkentés céljából végzett gyomorszűkítő műtét az egyik leggyakoribb bariátriai beavatkozás. Egy brazil vizsgálat azt mutatta, hogy ez a módszer már egy hónap után mérhetően javítja a szubklinikus érelmeszesedést.

hirdetés

A nagyfokú elhízás miatt világszerte igen sok bariátriai műtét történik, mellyel mérsékelni lehet a kövérség különböző panaszait és tüneteit. A sebészi beavatkozás egy új vizsgálat tanúsága szerint meglepően gyorsan csökkentheti az érelmeszesedés még tüneteket nem okozó formáját is.

Skóciában néhány hete tartották az European Atherosclerosis Society idei kongresszusát. Az egyik legnagyobb figyelmet keltő előadás brazil kutatók nevéhez fűződik, akik azt észlelték, hogy a gyomorszűkítő operáció után a még tünetmentes érszűkület okozta éreltérések is rövid idő – egy hónap – után már mérhetően csökkennek, és ez a javulás egy év múlva is megfigyelhető.

Dr. Jose Roberto Matos-Souza és kutatócsoportja, a State University of Campinas (UNICAMP) Clinics munkatársai azt találták, hogy az arteria carotis interna belső felszínének szubklinikus érelmeszedése az operáció első hónapjától mérhetően javul. A brazil kutatók hangsúlyozták, hogy a carotis intima-media vastagság kedvező változása a műtétet követően egy évig szignifikáns maradt.

A vizsgált csoportba 54 kövér nőt választottak be, testtömegindexük  legalább 40 kg/m2 volt, és valamennyiüknél gyomorszűkítő műtéti beavatkozás történt. Az operáció idején mért átlagos testtömegindex 44,4, az átlagos csípőkörfogat 120 cm, LDL-szintjük középértéke 110 mg/dl, HDL-szintjüké 42 mg/dl.

A műtétet követő első hónap végére a carotis intima-média vastagság szignifikánsan csökkent, 0,89 mm-ről 0,72 mm-re. A 2., 6. és 12. hónapban a carotis intima-media vastagság 0,64, 0,62, majd 0,66 mm-nek adódott, valamennyi esetben p<0,001. Az érváltozás szignifkánsan korrelált a plazma glükózszintjével, az LDL-koleszterin-szinttel, a testtömegindexszel és a csípőkörfogattal is.

Az első hónapban az LDL-koleszterin-érték 87,3 mg/dl-re mérséklődött, a 12. hónapra 83,5 mg/dl értéken rögzült. A HDL-koleszterin szintje szignifikánsan nőtt (46,2 mg/dl, 52,1 mg/dl, illetve 52,1 mg/l a 2., 6. és 12. hónapban). Az első hónap végére a HDL-koleszterin-szint kissé csökkent, de ez nem volt szignifikáns és nem volt változás a C-reaktív protein szintjében sem.

Dr. Matos-Souza kiemelte, hogy vizsgálatuk alanyai mind nők voltak, de arra számítanak, hogy a szubklinikus ateroszklerózis regressziója a férfiak esetében is hamar megindul a gyomorszűkítő műtét után.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.