hirdetés

Izomtömeget megtartó monoklonális antitest obezitás kezelésére

A Versanis Bio egy globális fázis IIb vizsgálatot indít az obezitás újszerű, monoklonális antitesttel történő kezelésében.

hirdetés

A New York székhelyű Versanis Bio január 12-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland területén lévő vizsgálati központjaiban megkezdte a résztvevők beléptetését BELIEVE fázis IIb klinikai vizsgálatba, amelyben a bimagrumab monoklonális antitest hatásosságát és biztonságosságát vizsgálják majd obezitás kezelésében monoterápiában, illetve szemaglutiddal kombinációban.

 

A hatóanyagról (bimagrumab)

A bimagrumab egy gyógyszerosztályában elsőnek számító, teljesen humanizált IgG1/λ monoklonális antitest, melynek célpontjai a 2-es típusú aktivin receptorok. Az izmok anabolizmusára kifejtett hatásai miatt eredetileg olyan betegségek, állapotok kezelésében kezdte el vizsgálni a Novartis, amelyek izomtömegvesztéssel járnak, majd a 2021-ben, kockázati tőkebefektetők (Aditum Bio, Atlas Venture, Medicxi) által alapított Versanis Bio fejlesztette tovább az ekkor még BYM338 kódnevű hatóanyagot.

A BELIEVE vizsgálat azért számít ígéretesnek, mert jelenleg a bimagrumab az egyetlen olyan klinikai fejlesztési fázisban levő hatóanyag az obezitás kezelésében, amely az izomtömeg megtartása vagy akár növelése mellett képes számottevő mértékben csökkenteni a szervezet zsírtömegét. A bimagrumabbal szemben a szemaglutiddal és egyéb inkretin terápiákkal elért testtömeg-csökkenés csaknem egyharmada izomveszteségből származik.

 

A BELIEVE klinikai vizsgálatról

A BELIEVE egy randomizált, placebo-kontrollos, 48 hetes vizsgálati időszakú, globális fázis IIb klinikai vizsgálat (NCT05616013) lesz, amelybe a tervek szerint 450 olyan személyt vonnak be, akik bár túlsúlyosak (27-es BMI felettiek), és az obezitással összefüggő egy vagy több komorbiditással rendelkeznek, ám nem szenvednek cukorbetegségben. Az állati modellszervezeteken végzett preklinikai vizsgálatok eredményei szerint a bimagrumab monoterápiában, illetve szemaglutiddal vagy tirzepatiddal kombinációban sikeresen fordította meg az inkretin terápiákkal elért, testtömegvesztést kísérő izomtömeg-veszteséget.

A vizsgálati hatóanyagról már több mint 20 korábbi vizsgálatból állnak rendelkezésre hatásossági és biztonságossági adatok; eddig több mint 1000 személy próbálta ki a készítményt akár 18 hónapon keresztül. Többek között ilyen volt az a 2021. januárjában véget ért, Novartis által szponzorált fázis II klinikai vizsgálat is (NCT03005288), amelyben 78 betegnél alkalmazták a bimagrumabot 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Ebben a vizsgálatban a bimagrumab alkalmazásával és a napi kalóriabevitel minimális mértékű változtatásával átlagosan 22%-os zsírtömegcsökkenést értek el úgy, hogy ezzel egyidejűleg az izomtömeg átlagosan 4,5%-kal nőtt. További fontos eredmény volt, hogy míg az inkretin terápiák abbahagyása esetén igen jellemző az úgynevezett „rebound” hatás, vagyis a fogyást követő gyors testsúlynövekedés, a bimagrumabbal kezelt csoportban a kezelés abbahagyását követő 12 héten belül ilyen hatás nem jelentkezett.

Az ENDO 2022 konferencián a Versanis öt klinikai vizsgálat összesített eredményeit mutatta be, ezekben 569 beteg adatai szerepeltek, akik közül 41% volt túlsúlyos vagy kórosan elhízott. A 24 hetes, intravénásan adagolt bimagrumab a legmagasabb alkalmazott dózisban átlagosan 14,6%-kal csökkentette a zsírtömeget, miközben a placebo csoportnál 2,4%-os zsírtömeg-növekedést mértek. A 48. hétre a bimagrumabbal kezelt csoport tagjainak zsírtömege átlagosan 20,5%-kal csökkent, míg izomtömegük 3,6%-kal gyarapodott.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Versanis Announces Initiation of the BELIEVE Global Phase 2b Study of Bimagrumab as a Novel Treatment for Obesity

Safety, Pharmacokinetics and Efficacy of Bimagrumab in Overweight and Obese Patients With Type 2 Diabetes

Safety and Efficacy of Bimagrumab and Semaglutide in Adults Who Are Overweight or Obese

Versanis Presents Data Demonstrating Bimagrumab Treatment Leads to Substantial Fat Mass Loss Coupled with Lean Mass Gain in Diabetic and Non-Diabetic Patients

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.