hirdetés

Kalóriabevitel csökkentésével a gyulladás és az öregedés ellen

A CALERIE vizsgálat eredményei szerint már 10% körüli napi kalóriabevitel-csökkentés is hatásos lehet az egészség megőrzése érdekében.

hirdetés

Az Aging Cell folyóirat október 12-én közölte a National Institutes of Health (NIH) kutatóinak közleményét, amelyben a napi teljes kalóriabevitel csökkentésének élettani vonatkozásait vizsgálták. Korábban állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok eredményei szerint a teljes kalóriabevitel korlátozása megfiatalította, hatékonyabban működővé tette az izmokat, és több olyan élettani útvonalat aktivált, amelyek kritikus fontosságúak az egészség megőrzésében. A hipotézis nem új, a kalóriakorlátozás (azaz a kalóriabevitel csökkentése anélkül, hogy a szervezetet megfosztanák az alapvető vitaminoktól és ásványi anyagoktól), ismert hatása, hogy állatmodellekben késleltette az öregedéssel asszociálható betegségek progresszióját. A mostani vizsgálat fő megállapítása, hogy ugyanezek a hatások emberekben is érvényesek.

A most közölt vizsgálatban a kutatók a 2022-2007 között lefolytatott Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE) klinikai vizsgálat (NCT00427193) résztvevőinek adatait vették alapul, amely azt vizsgálta, hogy a mérsékelt kalóriakorlátozás valóban közvetíti-e az állatkísérletekben tapasztalt egészségügyi előnyöket. Ebben a 238 személy bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevők célja az volt, hogy tartósan 25%-kal csökkentsék a napi kalóriabevitelüket. Ezt nem sikerült elérni, a legmagasabb érték, amit egy csoport tagjai hosszabb távon meg tudtak valósítani, a 12%-os csökkentés volt. Azonban kiderült, hogy még ez a csekély mértékű korlátozás is elegendő volt ahhoz, hogy a legtöbb olyan biológiai útvonal aktiválódjon, amelyek fontosak az egészséges öregedés szempontjából.

“A kalóriabevitel 12%-os csökkentése nagyon szerénynek számít, ezért ténylegesen megvalósítható, és nagy változást hozhat egészségi állapotunkban” - nyilatkozta a mostani cikk társszerzője, Dr. Luigi Ferrucci. 

A kutatócsoport ezután arra törekedett, hogy megértse a kalóriakorlátozással asszociálható egészségügyi előnyök molekuláris alapjait. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a kalóriakorlátozáson átesett egyének az első év során izomtömeget és átlagosan 20 kiló súlyt veszítettek, és a második évben is képesek voltak megtartani súlyukat. Az izomtömeg csökkenése ellenére azonban a kalóriakorlátozásban résztvevők nem veszítettek izomerejükből, ami arra utal, hogy a kalóriakorlátozás javította az egyes izomtömeg-egységek által termelt erő mennyiségét, az úgynevezett izomspecifikus erőt.

A jelenlegi tanulmányhoz a kutatók a CALERIE résztvevőitől származó combizom-biopsziákat használtak, amelyeket a vizsgálatba való belépéskor, valamint az egy- és kétéves utánkövetés alatt gyűjtöttek. Hogy kiderítsék, mely emberi génekre van hatással a kalóriakorlátozás, a kutatók az izommintákból rengeteg mRNS-t izoláltak, majd ezeket szekvenálva azonosították, hogy a hírvivő molekulák mely génekhez tartoznak. További elemzések segítségével a tudósoknak sikerült meghatározniuk, hogy a kalóriakorlátozás során mely gének upregulálódtak (termeltek több, csak rájuk jellemző szekvenciájú mRNS-t), illetve mely géneknél következett be downreguláció. A kutatók az eredmények alapján meg tudták erősíteni, hogy a kalóriakorlátozás ugyanazokat a biokémiai útvonalakat érintette az emberekben, mint a modellszervezetekként szolgáló egerekben és főemlősökben. Így például kimutatták, hogy az alacsonyabb kalóriabevitel upregulálta az energiatermelésért és az anyagcsere intenzitásáért felelős géneket, és downregulálta a gyulladásos folyamatokkal asszociálható géneket.

“Mivel a gyulladásos folyamatok és az öregedés erősen összekapcsolódnak, a kalóriakorlátozás hatékony megközelítést jelent az idős embernél gyakran kialakuló proinflammatorikus állapot megelőzésére, így közvetett módon az egészség hosszabb távú fenntartására” - nyilatkozta Ferrucci.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Calorie restriction in humans builds strong muscle and stimulates healthy aging genes: Study

Calorie restriction modulates the transcription of genes related to stress response and longevity in human muscle: The CALERIE study

Irodalmi hivatkozás:

Jayanta Kumar Das et al, Calorie restriction modulates the transcription of genes related to stress response and longevity in human muscle: The CALERIE study, Aging Cell (2023). DOI: 10.1111/acel.13963

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.