hirdetés

Új hatásmechanizmusú vizsgálati készítmény az obezitás kezelésében

Az új egyedi hatásmechanizmusú vizsgálati készítmény (KDS2010) állatkisérletekben az étvágy csökkentése nélkül vezetett testtömeg csokkenéshez a zsírszövetek hőtermelésének fokozásával.

hirdetés

A Nature Metabolism augusztus 31-én jelentette meg az Institute for Basic Science (IBS) keretein belül működő Center for Cognition and Sociality (CCS) kutatóinak cikkét, akik az asztrociták szerepét vizsgálták a zsírmetabolizmus területén, majd sikeres állatkísérleteket végeztek az újonnan kifejlesztett "KDS2010" nevű gyógyszerrel, amely lehetővé tette, hogy az egerek sikeresen fogyjanak anélkül, hogy étrendjükön változtattak volna.

A táplálékbevitel és az energiafelhasználás közötti bonyolult egyensúlyt az agy hipotalamusz régiója felügyeli. Bár eddig is ismert volt, hogy a hipotalamusz oldalsó részének neuronjai kapcsolatban állnak a zsírszövetekkel és részt vesznek a zsíranyagcserében, a lipidmetabolizmus szabályozásában betöltött pontos szerepük rejtély maradt. A kutatók a mostani vizsgálat során a hipotalamuszban a neuronok egy olyan csoportját fedezték fel, amely a GABA (gamma-aminovajsav) gátló neurotranszmitter receptorát expresszálja. Megállapították, hogy ez a klaszter a GABAA-receptor α5 alegységéhez kapcsolódik, ezért GABRA5-klaszternek nevezték el.

Egy elhízott egérmodellben a kutatók jelentős lassulást figyeltek meg a GABRA5 neuronok kisülésében. A vizsgálatban először kemogenetikai módszerekkel próbálták gátolni ezeknek a GABRA5 neuronoknak az aktivitását. Ez a barna zsírszövetben a hőtermelés (energiafelhasználás) csökkenését okozta, ami zsírfelhalmozódáshoz és súlygyarapodáshoz vezetett. Ezt követően viszont, amikor a kutatók a hipotalamuszban elhelyezkedő GABRA5 neuronokat aktiválták, az egereknél testtömegcsökkenés következett be, ami arra utalt, hogy a GABRA5 neuronok a testsúlyszabályozás kapcsolójaként működhetnek.

Egy váratlan szerencsének köszönhetően a kutatócsoport azt is felfedezte, hogy a hipotalamusz oldalsó részén található asztrociták szabályozzák a GABRA5 neuronok aktivitását. Az elhízott egérmodellben az egészséges állatokhoz képest a reaktív asztrociták száma és mérete megnövekedett, és a MAO-B enzim (monoamin-oxidáz B) overexpresszióját mutatták. Ez az enzim döntő szerepet játszik az idegrendszerben a neurotranszmitterek anyagcseréjében, és a reaktív asztrocitákban nagyobb arányban fejeződik ki, ami nagy mennyiségű GABA termeléséhez vezet, és ez okozza a környező GABRA5 neuronok gátlását.

Ezt követően a kutatók a MAO-B gén expressziójának elnyomását kezdték vizsgálni a reaktív asztrocitákban, ami csökkentette a GABA-szekréciót, így gátlás helyett sikerült aktiválni a GABRA5 neuronokat. Ezzel a megközelítéssel a kutatóknak sikerült fokozniuk a hőtermelést az elhízott egerek zsírszövetében, ami lehetővé tette, hogy magas kalóriatartalmú étrend mellett is fogyjanak. Ez a kísérlet bizonyítja, hogy a reaktív asztrocitákban lévő MAO-B enzim hatékony célpontja lehet az elhízás (obezitás) kezelésének anélkül, hogy csökkentené az étvágyat.

A kutatók ezért egy szelektív és reverzibilis MAO-B gátló hatóanyagot fejlesztettek ki KDS2010 kódnéven, amelynek licenceit 2019-ben a Neurobiogen nevű biotechnológiai vállalatnak adták át. Jelenleg a készítményt fázis I. klinikai vizsgálatban értékelik. Az új készítmény figyelemre méltó eredményeket hozott: a zsírfelhalmozódás és a testsúly jelentős csökkenését mutatták ki anélkül, hogy a táplálékbevitel mennyiségét bármilyen módon korlátozták volna.

A központ igazgatója, C. Justin LEE kifejtette: “tekintettel arra, hogy az elhízást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a "21. század fenyegető pandémiájának " nevezte, a KDS2010-re úgy tekintünk, mint egy lehetséges új generációs obezitás terápiára, amely az étvágy csökkentése nélkül hatékonyan veheti fel a küzdelmet az elhízás ellen.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

IBS researchers discover new insights into the regulation of fat metabolism

Astrocytic GABA in LHA is an obesity ‘thermostat’

Hypothalamic GABRA5-positive neurons control obesity via astrocytic GABA

Irodalmi hivatkozás:

Ping-Chieh Pao et al, A Cdk5-derived peptide inhibits Cdk5/p25 activity and improves neurodegenerative phenotypes, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2217864120

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.